18. Budapest Pride Fesztivál - A Szivárvány Misszió Alapítvány sajtóközleménye

Június 30-án kezdődik a változatos kulturális és közösségi programokat kínáló, egyhetes 18. Budapest Pride Fesztivál. A Budapest Pride Felvonulást július 6-án, szombaton tartjuk - a rendezvényt a tegnapi napon bejelentettük a rendőrségnek. Hisszük, hogy a jelenlegi politikai és társadalmi kontextusban elengedhetetlen a szolidaritás, az egymásért és másokért való aktív kiállás - ez fesztiválunk üzenete 2013-ban. A mi szabadságunk a te szabadságod is.

A Budapest Pride Fesztivál Közép-Kelet-Európa legnagyobb múlttal rendelkező nagyszabású leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) eseménye és így igen komoly szerepet tölt be a térség mozgalmainak életében. Az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál évek óta egyre több résztvevővel, helyszínnel és programmal zajlik - tavaly több, mint 100 program várta a látogatókat. A 2013-as program júniustól lesz elérhető a fesztivál honlapján.

A Budapest Pride Felvonulás időpontját a tegnapi napon bejelentettük a budapesti Rendőr-főkapitányságnál. Az utóbbi két évben a rendőrség megtiltotta a rendezvényt; az LMBTQ emberek és támogatóik gyülekezési jogát a Fővárosi Törvényszék azonban mindkét esetben biztosította és a rendőrség határozatát hatályon kívül helyezte. Reméljük, hogy idén a bejelentésünket a rendőrség tudomásul veszi és a felvonulást megfelelően biztosítja.

Az utóbbi három évben a demokrácia, az alkotmányosság és a jogállam szisztematikus leépítése zajlik Magyarországon. A politikai helyzet az LMBTQ emberek számára tavaly óta tovább romlott, amit jól jelez az Alaptörvény negyedik módosítása és az új Polgári Törvénykönyv elfogadása, amely súlyos következményekkel jár a magyarországi LMBTQ emberek jogait tekintve. Hisszük, hogy egy olyan államban, ahol vannak, akiket másodrendű állampolgárként kezelnek, nem csak az érintettek szabadsága sérül, hanem az egész társadalomé.

A non-profit Szivárvány Misszió Alapítvány által évente megrendezett Budapest Pride fesztivál célja a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség építése és erősítése, a többségi társadalom megszólítása, az LMBTQ emberekkel szembeni sztereotípiák és előítéletek csökkentése, valamint figyelemfelhívás a jog- és esélyegyenlőség fontosságára.

Szivárvány Misszió Alapítvány

2013. április 16.

Sajtókapcsolat: sajto@budapestpride.hu


altszoveg