A Prága Pride sikerrel hozott össze egy elnökjelölti vitát az LMBT jogokról

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Augusztus 7-én, az esti órákban, a Prága Pride elsőként elnökjelölti vitát rendezett a Cseh Köztársaság közelgő elnökválasztására való tekintettel, amelyet 2013 januárjában tartanak majd.

Egy ilyen vita szükségessége és jelentősége tavaly vált világossá, amikor a jelenlegi elnök, Václav Klaus keményen bíráló szavakkal sújtotta a Prága Pride-ot. Értékelése szerint a „deviáns“ szó, amellyel az Elnöki Iroda szóvivője (Petr Hájek) jellemezte a homoszexuálisokat valójában „semleges kifejezés“. Klaust idézve: „A Prága Pride nem a homoszexualitás, hanem a homoszexualizmus demonstrációja, amely engem érzékenyen érint, mint ahogy a többi, manapság divatos „-izmus“ is. Ugyanezt az álláspontot képviseltem nyilvánosan is, amikor 2006-ban vétóval éltem a bejegyzett élettársi kapcsolatot garantáló törvény ellen.“ A törvényt egyébként vétója ellenére is elfogadták.

Az elnökjelölti vitát a Václav Havel Könyvtárban rendezték meg, ahová a civil szervezetek képviselői a három legnagyobb népszerűséget szerzett jelölttel jöttek el tárgyalni: Jiri Dienstbierrel, Jan Fischerrel és Milos Zemannal.

A vita témakörei az emberi jogok, a civil szervezetek és az LMBT emberek a Cseh Köztársaságban elfoglalt státusza voltak. Mind a három jelölt hangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja mindenfajta emberi jog védelmét, beleértve ebbe az LMBT kisebbség jogait is. Elfogadhatatlannak tartották, hogy a jelenlegi elnök megakadályozza bizonyos nemzetközi emberi jogi egyezmények ratifikálását.

Míg a jelöltek egyetértettek a meleg és leszbikus párok bejegyzett élettársi kapcsolatának fontosságával, nem értettek egyet az azonosnemű párok örökbefogadásának témájában, mivel csupán a szociáldemokrata Dienstbier ajánlotta, hogy teljes örökbefogadási jogokat garantálna.

Czeslaw Walek, a Prága Pride elnöke, a következőképpen kommentálta a vitát: „Egy köztársaság elnöke hatást gyakorol az egész társadalom értékítéletére, és a felfogásra, ahogy a civil szervezetekhez és az emberi jogokhoz fordulnak. Ennél fogva lényeges megismerkednünk az elnöki pozícióért küzdők véleményeivel és elképzeléseivel. Nagyra tartom, hogy a Prága Pride az első, aki ilyen típusú vitát szervez. Megmutattuk, hogy még egy olyan szövetség is, mint a miénk, aktívan tudja hallatni a hangját abban a témában, hogy milyen elnököt szeretnénk magunknak.“

A hivatalos Pride augusztus 13-án, hétfőn kezdődik, és 19-ig, vasárnapig tart majd Prágában, egy 80 féle programmal zsúfolt teljes héten át, amelynek a fénypontja a szombati felvonulás és koncert lesz.

Fordította: Balogh Andrea


altszoveg