A Szivárvány Misszió Alapítvány üdvözli a bíróság pénteki döntését

A Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) üdvözli a Fővárosi Bíróság döntését a Meleg Méltóság Menetének útvonalával kapcsolatban. Bízunk benne, hogy a döntés iránymutatásul szolgál minden olyan erőnek, amely megkérdőjelezte a magyar melegek és leszbikusok gyülekezési jogát.

Magyarország jogállam. Ennek bizonyítékául szolgál a Fővárosi Bíróság 2011. február 19-én kelt határozata, amellyel a Budapesti Rendőr-főkapitányság tiltó határozatát hatályon kívül helyezte. A SZMA nem csodálkozik a rendőrség tanácstalanságán, amely a tiltó határozat meghozatalához vezetett. Az elmúlt évek folyamán a jelenlegi kormánypártok egyes képviselői rendszeresen kétségbe vonták a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség gyülekezési jogát. A problémák azonban nem korlátozódnak a felvonulás körüli vitákra: az új kormány megalakulása óta számos jel mutat arra, hogy a FIDESZ-KDNP kormány figyelmen kívül hagyja az LMBT emberek esélyegyenlőségének kérdését. Hallgatásával, vagy éppen az LMBT emberek elleni hangulatkeltéssel tevékenyen hozzájárul az LMBT emberekkel szembeni élőítéletek és hátrányos megkülönböztetés fennmaradásához.

Különösen visszásnak érezzük a Kereszténydemokrata Néppárt sajtóközleményét, amely egyenesen üdvözli a bíróság által jogellenesnek, az emberi jogokat súlyosan sértőnek minősített rendőrségi döntést. Ismét megmutatkozott, hogy a párt nem az elfogadás és a az emberi méltóság keresztény értékei, hanem az előítéletektől vezérelt társadalmi kirekesztés pártján áll. Súlyos aránytévesztésnek érezzük azt is, hogy az egész magyar politikai és társadalmi berendezkedés alapjait jelentő Alkotmány vitájában a KDNP legnagyobb problémája az, hogyan lehetne a meleg és leszbikus párok jogfosztottságát alkotmányos szintre emelni. Mérhetetlen cinizmusról tett tanúbizonyságot a párt akkor is, amikor azzal érvelt a felvonulás ellen, hogy "amiért a homoszexuálisok küzdenek, már megvalósult, mert lehetségessé vált a regisztrált élettársi kapcsolat". Mondta mindezt az a párt, amely minden követ megmozgatott a vonatkozó jogszabály megszületése ellen, és az Alkotmánybíróság egyértelmű határozatai után is az intézmény megszüntetéséért, meggyengítéséért küzd.

Bízunk benne, hogy a kormányoldalon megjelent hangok, amelyek a tiltás ellen emelték fel a szavukat, az emberi jogok melletti nyílt kiállás és az LMBT emberek küzdelmének támogató szavaivá erősödnek a jövőben. Az LMBT emberek jogi és társadalmi egyenlőségéért folytatott küzdelem nem pártpolitikai kérdés. Európa számos országában a konzervatív politikai erők ma már ugyanúgy kiállnak ezen kisebbség jogai mellett. Itt az ideje, hogy a hazai jobboldal is felnőjön ehhez a feladathoz.

2011 júniusában tizenhatodik alkalommal rendezzük meg felvonulásunkat, hogy megmutassuk közösségünk sokszínűségét, és békésen, méltósággal hívjuk fel a politikai döntéshozók és a társadalom figyelmét az LMBT emberek problémáira. Rendezvényünkre minden, az emberi jogok és az elfogadás iránt elkötelezett embert várunk, szexuális irányultságtól és politikai véleménytől függetlenül.

Sajtókapcsolat
Steigler Sándor
press@budapestpride.hu
(+36.70) 551.2346

Szivárvány Misszió Alapítvány
Rainbow Mission Foundation
Tel.: +36.70 551.2346
steigler.sandor@budapestpride.hu
www.budapestpride.hu


altszoveg