Internetes diszkrimináció-bejelentő felület indul

Internetes diszkrimináció-bejelentő felületet indított a Háttér Társaság a Melegekért egyesület. A felhasználók egyszerű űrlapok segítségével jelenthetik, ha szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt hátrányos megkülönböztetés, zaklatás, erőszakos támadás vagy egyéb megaláztatás érte őket, illetve jelezhetik, ha jogi segítségre van szükségük.

Magyarországon a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) embereket érő jogsértések, megaláztatások száma rendkívül magas. Egy nemrégiben készült kutatás adatai szerint a megkérdezett LMBT emberek 44%-át érte már hátrányos megkülönböztetés. A jogszabályi keretek ugyan lehetőséget biztosítanak rá, hogy az áldozatok fellépjenek az őket ért hátrányos megkülönböztetés, zaklatás és erőszakos támadások ellen, ugyanakkor csak az esetek töredéke jut el az állami hatóságok elé, mert az érintettek nem ismerik jogaikat és nem tudják, kihez fordulhatnának.

Háttér Társaság a Melegekért internetes bejelentő felületének célja, hogy elősegítse a homofób és transzfób jogsértések bejelentését, dokumentálja ezen incidenseket és hozzáférhetővé tegye az áldozatok számára a szakszerű, ingyenes jogi segítségnyújtást. A www.jelentsd-a-homofobiat.hu honlapon található űrlapok segítségével a jogsértések áldozatai és tanúi anonim vagy névvel ellátott módon könnyen jelenthetik a homofób eseteket, illetve segítséget kérhetnek a Háttér Meleg Jogsegélyszolgálattól. A bejelentő felületen beküldött esetekről a Háttér Társaság anonimizált statisztikákat és összefoglalókat tesz közzé.


altszoveg