Programnaptár

Törvényen kívül és belül. Beszélgetés Galgóczi Erzsébetről

Törvényen kívül és belül. Beszélgetés Galgóczi Erzsébetről

2019. február 19. kedd, 18:00-19:30

Harminc éve, a rendszerváltás évében halt meg Galgóczi Erzsébet, akinek Törvényen belül című kisregénye az egyik első leszbikus szerelem ábrázolás a magyar irodalomban. Irodalmár vendégeinkkel a nőirodalom, a leszbikusság, a test és a Kádár-korszak felől közelítünk az írónő életéhez és életművéhez.
A beszélgetés résztvevői: Földes Györgyi, Kiss Noémi, Szolláth Dávid. Moderátor: Borgos Anna

tovább »

Pikk Dáma játékest

Pikk Dáma játékest

2019. február 17. vasárnap, 18:00-22:00

Lépj be a Pikk Dáma bűvkörébe, várnak a kártyapaklik, a táblajátékok, a kocka el lesz vetve – ha te is akarod. Römi? Demon? Rikiki? Solo? Activity? Nem leszel egyedül, játsszunk együtt! A Történeti Hónap alkalmából középkori és reneszánsz, illetve más történelmi témájú játékokkal is ismerkedhetsz!

tovább »

Labrisz-est: Férfiak az életünkben

Labrisz-est: Férfiak az életünkben

2019. február 15. péntek, 19:00-22:00

Ha romantikus párkapcsolatainkat nem is (csak) férfiakkal éljük meg, az életünkben mégis jelentősek. Apák, fiúk, testvérek, rokonok, kollégák, főnökök, szomszédok, barátok, exek - hogyan vannak jelen a férfiak, és hogyan a férfidominancia az életünkben? Hogyan kezeljük a nekünk nem tetsző, nem kívánt, esetleg diszkriminatív, szexista, elnyomó férfi-megnyilvánulásokat leszbikusként? Hogyan reagálunk ezekre a munkánk során, a családunk körében, az utcán, a férfi többségű helyeken, az interneten?

Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban! A program LBTQIA nők számára nyitott. Hozzatok kedvetek szerint innivalót, harapnivalóból csak házi készítésűeket várunk. Az est ingyenes, ajánlott adomány: 500 Ft.

 

tovább »

Amoria és gámia. Státusz, szerelem, házasság az ókortól napjainkig

Amoria és gámia. Státusz, szerelem, házasság az ókortól napjainkig

2019. február 12. kedd, 19:00-21:00

Hányféle módon léptek kapcsolatra az emberek, és mi befolyásolta ezek jellegét? Mi a szerepe a kapcsolat legalizációjának? Milyen tere volt az egyéni választásnak, a határ- és szerepátlépésnek, hogyan függött mindez össze a státusszal? Hogyan vált az érzés szabadsága a társadalmi reformok hajtóerejévé? Dittera-Balogh Andrea előadása vágyakról, korlátokról és a megküzdés sokféleségéről történelmünk korszakain át.

tovább »

Gobbi Hilda filmklub: Affinity

Gobbi Hilda filmklub: Affinity

2019. február 9. szombat, 18:00-21:30

Affinity
Amerikai romantikus dráma, 2008, 120 perc
Rendező: Tim Fywell. Főszereplők: Zoë Tapper, Anna Madeley

A viktoriánus Londonban játszódó történet helyszíne egy női börtön, melyet egy felsőosztálybeli özvegy látogat, hogy valami jót tegyen a bebörtönzött nőkkel. A börtön egyik lakója, egy különös spiritiszta azonnal hatása alá vonja őt. Az özvegy körül kezd lebomlani a külső valóság, hogy átadja helyét szeánszoknak, szellemeknek és egy szenvedélyes új érzésnek. A vetítés után vendégeink Fiáth Titanilla börtönpszichológus és Gyimesi  Júlia pszichológus, spiritizmus-kutató.

 

tovább »

Leszbikus aktivizmus a (poszt)jugoszláv térben

Leszbikus aktivizmus a (poszt)jugoszláv térben

2019. február 25. hétfő, 17:30-19:00

Lesbian Activism in the (Post-)Yugoslav Space. Roundtable and Book Launch (in English)

This book intertwines academic and activist voices to engage with more than three decades of lesbian activism in the Yugoslav space. The contributions uncover lesbian initiatives and the fundamental role that lesbian alliances have played in articulating a feminist response to the upsurge of nationalism, violence against women, and lesbophobia and homophobia in all of the post-Yugoslav states. Participants: Bojan Bilić co-editor, Maja Pan post-Yugoslav feminist queer lesbian activist, Dorottya Rédai lesbian activist (Labrisz)

Leszbikus aktivizmus a (poszt)jugoszláv térben. Kerekasztal és könyvbemutató (angol nyelven)

A kötet az akadémiai és aktivista hangok összekapcsolásával mutatja be a jugoszláv leszbikus aktivizmus több mint 30 évét. Feltárja a leszbikus kezdeményezéseket és azt az alapvető szerepet, amit a leszbikus szövetségek játszottak a nacionalizmus, a nők elleni erőszak, valamint a leszbo- és homofóbia előtörésére adott feminista válaszban a poszt-jugoszláv államokban. Résztvevők: Bojan Bilić társszerkesztő, Maja Pan poszt-jugoszláv feminista, queer leszbikus aktivista, Rédai Dorottya leszbikus aktivista, (Labrisz)

tovább »

Labrisz-est: Leszbikus „Ki nevet a végén?

Labrisz-est: Leszbikus „Ki nevet a végén?"

2019. január 18. péntek, 19:00-22:00

Az idei évet közös társasjáték-készítéssel kezdjük. Cilin Télanyónak nagyon elfoglalt hónapja volt decemberben, így a leszbikus „Ki nevet a végén?” társasjáték megalkotását és kipróbálását januárra halasztotta, és a segítségeteket kéri hozzá. Készüljetek: lehet egyénileg és csapatosan játszani, lesznek kiütések, szerencsekártyák, és a végén csak egy leány maradhat talpon!

Szeretettel várunk Benneteket január 18-án 19.00-22.00 óráig a Közkincs Könyvtárban. A program LBTQIA nők számára nyitott. Hozzatok kedvetek szerint innivalót, harapnivalóból csak házi készítésűeket várunk. Az est ingyenes, ajánlott adomány: 500 Ft.