Helytelen feltételezések fokozhatják a méhrák kockázatát a leszbikusoknál

A University of Washington kutatói kedden kijelentették, hogy a leszbikus nőknél magasabb lehet a méhrák kialakulásának az esélye, mint a heteroszexuálisoknál, mert kevesebb szűrésen vesznek részt. Ez néha annak köszönhető, hogy az orvosok helytelen következtetéseket vonnak le a leszbikusok szexuális életéről.

Annak ellenére, hogy a méhrákot majdnem minden esetben a humán papillomavírus (HPV) okozza, az egészségügyben dolgozók sokszor nem küldik el a leszbikus pácienseket HPV szűrésre, mert a vírus leggyakrabban heteroszexuális közösülés által terjed. A kutatók szerint az orvosok sokszor helytelenül feltételezik, hogy a leszbikusok csak nőkkel élnek szexuális életet, mivel a tanulmányok szerint a legtöbb leszbikus közösült férfiakkal is élete során.

A szűrések hiányát okozhatja az is, ha a leszbikusok nem rendelkeznek biztosítással, és az is, hogy nem kell terhességi vizsgálatra járniuk, vagy egyszerűen csak nem akarják a szexuális irányultságukat felvállalni az orvosok előtt.

A University of Washington ápolási tanszékének professzora, Joachim Voss szerint: „Ha komolyan akarjuk venni a méhrákos esetek csökkentését a leszbikusok körében, akkor a nőgyógyászati vizsgálatokon úgy kellene feltenni a kérdést, hogy: ’Él-e szexuális életet férfiakkal, nőkkel vagy mindkettővel?’”

Voss és Lindsay Waterman, a Seattle-i egyetem egyik ápolója 2000 és 2013 között végzett egészségügyi vizsgálatokról szóló feljegyzéseket elemeztek. „A nőgyógyászoknak ugyanolyan teljes körű vizsgálatot kellene végezni a leszbikus és biszexuális nőkön, mint a heteroszexuálisokon, beleértve a méhrákszűrést is” – mondja az American College of Obstetricians and Gynecologists. Voss szerint a kutatás nem tudott kitérni a méhrákos megbetegedések arányára a leszbikusok és heteroszexuálisok között, mivel a rákos betegeket nem szokták szexuális beállítottságukról kérdezni.

A 21 és 65 év közötti nők háromévenkénti szűrése kimutathatja a méh sejtjeinek abnormális elváltozását, és segíthet a rák megelőzésében. A kutatás kimutatta, hogy a leszbikusok 5-18%-kal kevesebb szűrésen esnek át, mivel úgy vélik, hogy kevésbé vannak kitéve a veszélynek.

A HPV terjedhet nők között bőrkontaktuson és szexuális játékokon keresztül is. Az USÁ-ban évente minden 100 000 nőből 8-at diagnosztizálnak méhrákkal.

A cikket írta Eric M. Johnson, szerkesztette Cynthia Johnston és Peter Cooney.

http://www.reuters.com/article/2015/02/11/us-health-cancer-cervical-idUSKBN0LF01K20150211


(A Szegedi Egyetem statisztikái szerint „a méhnyakrák a nemi szervi rákok között a második az emlőrák után, a női nemi szervi daganatok 30 %-át teszi ki. Sajnos a betegek 27 %-a csak rossz esélyekkel vagy egyáltalán nem gyógyítható, mivel a betegség felfedezésekor már a III-IV. stádiumba tartozik. Magyarországon évente 1000-1100 új méhnyakrákos beteg kerül felfedezésre, és évente 600-700 nő meg is hal a kórfolyamat miatt.")


Adományozás

Programnaptár

altszoveg