Jogi megfigyelőként a 20. Budapest Pride Fesztiválon

A Pride szervezői idén, az esetleg előforduló atrocitások megfelelő dokumentációjának biztosítása érdekében, jogász végzettségű, kamerával felszerelt megfigyelőket kértek fel a Budapest Pride felvonulás rendezői csoportjainak kíséretére. Megfigyelőnk, Farkas Réka élménybeszámolója.

A Labrisz Egyesület engem delegált erre a feladatra, ami egészen új kihívás volt számomra, hisz eddig még sohasem vettem részt szervezői oldalról a felvonuláson. Talán a sors keze volt, hogy a 20. Pride-on éppen a 20-as számú rendezői csoporthoz osztottak be, velük mozogtam, futottam, álltam sorfalat, és terelgettem az embereket. Azaz én igazából passzívan vettem részt az eseményekben; a feladatom az volt, hogy felvételeket, jegyzeteket készítsek a szervezőcsapat munkájáról, az intézkedésekről és reakciókról.

Jó volt látni ezeket a lelkes, idealista fiatalokat, akik többségében személyesen nem is érintettek közvetlenül az LMBT+ emberek problémáiban, mégis fontosnak tartják a felvonulást, sőt aktívan, tevékenyen szeretnék elősegíteni a rendezvény sikerét. Szuper volt a hangulat közöttünk, nomeg a csapatmunka.

Egészen kommandó-osztag érzésem volt, amikor hirtelen átrendeltek minket (még a felvonulás kezdete előtt) az Anker közből az Andrási–Nagymező utca sarkára, ahová szinte futottunk, hogy egy újabb beléptetési pontot nyissunk a felvonulni vágyóknak. Minden simán zajlott, egyetlen egyszer haladt el mellettünk, még az Ankernél, egy kb. 5 fős társaság „rohadt buzi”-zva, de nem álltak meg előttünk, csak mentek öles léptekkel tovább a beengedési ponthoz – gondolom, hogy nagyobb közönség előtt mocskolódhassanak. A felvonulás végén szinte vicces volt az a jelenet, ahogyan a Tabánnál, a villamosmegállóban, egy kb. 20 fős, szélsőjobbos társaság ocsmányságokat skandált, miközben a rendőrök meg a hazafelé szállingózó emberek mosolyogták meg őket. Remélem, egyszer eljön az idő, amikor nem lesz szükség kordonokra, és ekkora rendőri jelenlétre a Pride-on! Jó lenne az is, ha a felvonulással egyet nem értők, agresszió helyett, hamarosan inkább távollétükkel tüntetnének majd! Ez azonban még a jövő zenéje…

A Budapest Pride szervezői nagyon kitettek magukért a felvonulás során. A menetkísérők jól szervezetten, nagyon odafigyelve végezték a dolgukat. Öröm volt velük dolgozni!


altszoveg