Oslo Pride 2015 - személyes beszámoló

A Labrisz Leszbikus Egyesület 2013-ban elnyerte a Norvég Civil Alap támogatását, melynek keretében a partnerség tagjai közül két budapesti egyesületből (Labrisz Leszbikus Egyesület, Szimpozion Egyesület), valamint három vidéki közösségből (a szegedi Colorful Circles, a miskolci MiMás és a pécsi PeMel) összesen nyolcan, 2015. június 25-29. között, négy napot tölthettünk Oslóban.

Az országos LMBT egyesület (LLH - Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) meghívására Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból összesen tizennyolcan találkoztunk az LLH képviselőivel és vettünk részt az azon a héten zajló Oslo Pride-on.

Az első nap az utazással, a szállás elfoglalásával és egy kis városnézéssel telt. Ebben az időszakban a nap nagyon későn, jóval este tíz óra után megy le, és hajnali négy óra körül éled újra. Igazi sötétség így nincs is, az ég egész éjszaka egy kicsit világos. Nagyon érdekes volt megtapasztalnunk, hogy milyen is az, amikor az óráink már késő estét mutatnak, mégis a nap még süt, a templomok nyitva vannak, és olyan érzésünk van, mintha délután négy óra lenne. Ez persze az alvást megnehezítette egy kicsit, hiába húztuk be a hostel napszítta függönyeit.

Még ezen a napon ellátogattunk a Pride faluba, amit a norvég királyi vár és a norvég parlament között állítottak fel, az egyik legforgalmasabb sétálóutca vonalában. Rögtön az utca elején számos Pride zászló jelezte a tíznapos fesztivált. A Pride Parkban sok-sok meglepetés ért bennünket, melyet elsősorban az itt felállított standolók jelenléte okozott. Találkoztunk a légierő (Forsvaret) katonáival, illetve az egyik egyház képviselőivel is.

A pénteki nap nagyrészét a hivatalos programok töltötték ki. A prágai és a varsói Pride szervezőcsapatának tagjaival együtt fogadott minket Vidar Helgesennel, EU-s ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. A miniszter nyitottsága és közvetlensége jól leképezte a város pozitív és elfogadó hozzáállását az LMBTQ-emberekhez. A beszélgetés során Helgesen élénk érdeklődést mutatott a magyar kormány norvég pályázati pénzekhez való hozzáállása és a KEHI vizsgálatok fejleményei iránt. A hivatalos program folytatásaként megismerhettük az LLH oslói, valamint egész Norvégiát átfogó tevékenységét, valamint meghallgattunk egy beszámolót a Melegség és megismerés programunkhoz hasonló iskolai projektjükről.

Az estét újra a Pride faluban töltöttük, ahol a VIP-sátorban több ismert személyiség is köszöntött minket. Az éjszakát pedig egy vegyes és egy női buliban zártuk.

Szombaton délelőtt lázasan készülődtünk a 13 órakor kezdődő Oslo Pride felvonulásra. A szállástól teljes nyugalommal és biztonságban vonultunk Maci előző nap vásárolt szivárványszínű zászlója alatt. A zene hallatán és a színes felvonulók láttán izgalom, megnyugvás, illetve az “otthon vagyunk” érzése öntött el bennünket. Arcfestés és fotózkodás után a prágai csapattal közösen – az egyik templom lábától – elindultunk a menettel. A magyar zászló végig velünk volt, így több alkalommal is kedves, magyar hangok köszöntöttek minket. Egy fiatal pár, aki három éve költözött ki, a magyar zászló láttán csapódott hozzánk. Oslóba érkezésünk óta volt bennünk egy “kellemes kisvárosba érkeztünk” érzés, amit a felvonulás is megerősített: két-három kamion, egy-két kisebb autó, családias hangulat, zene, tánc, abszolút nyugodt hangulat. Nézők sűrű – számos helyen több sorban álló – gyűrűje vett körül minket, és  az emberek jelentős része szivárványzászlót lengetett, velünk együtt tapsolt és éljenzett. Egyenruhás rendőrökkel kizárólag a menetben találkozunk, zászlóval a kezükben. A menet a Pride faluba érkezett be, ahol megpihent a felvonulók tömege. A Budapest Pride felvonuláshoz hasonlóan a napot itt is buli zárta.

A vasárnapot és a hétfői visszaindulás előtti órákat városnézéssel töltöttük, és néhányan ellátogattunk egy közös aktivista barátunkhoz, aki párjával és két kisfiával pár éve Oslóban él.

Mindannyiuk számára sok felejthetetlen élményt nyújtott ez a pár nap. Különös öröm és érdekes tapasztalat volt egy olyan országban részt venni a Pride-on, amely számos területen előrébb tart az LMBTQ-emberek elfogadása terén.

További képeket itt találtok.


Adományozás

Programnaptár

altszoveg