Eltitkolt évek


2008-ban kezdtünk el olyan nőket megszólaltatni, akik a rendszerváltás előtt már felnőttként és leszbikusként próbálták önmagukat elfogadni, és kapcsolatokat, közösségeket keresni. Ennek a munkának különböző stádiumai és gyümölcsei vannak, lesznek. Az interjúk nyers változatából folyamatosan bővülő videó- és hangarchívum létrehozását tervezzük. Az eddig elkészült 11 interjú anyagából szerkesztett-vágott dokumentumfilm készült (Eltitkolt évek), melyet a 4. LIFT fesztiválon mutattunk be. A videóanyag egy részéből pedig hasonló című interjúkötetet állítottunk össze gazdag képanyaggal. Az "Elveszett évek" című leszbikus herstory projekt munkálatait a Fővárosi Szociális Közalapítványon keresztül az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatta.

A dokumentumfilm, videóarchívum és interjúkötet elkészítésének célja, hogy bemutassa azokat a generációkat az ’50-es évektől napjainkig Magyarországon, akik leszbikusságukat egyszerű, hétköznapi emberekként élték, élik meg (kevés ismerős, zárt közösségek), valamint azokat a közösségeket, személyeket, akik a rendszerváltás adta szabadságnak köszönhetően önmagukat egyre nyíltabban vállalják fel, saját helyzetüket egyre inkább elfogadhatóvá teszik. Élettörténeteiken keresztül egy sajátos keresztmetszetben rajzolódnak ki az előző politikai rendszer egyént, közösségeket megnyomorító hatalmi technikái, a találkozások láthatatlan vagy félnyilvános terei, valamint a rendszerváltás hozta szabadság, az addig tabuként kezelt téma közbeszéddé válása és ennek következményei.

A dokumentumfilm anyagát képező, eddig elkészült interjúkban megszólalnak az egyes generációk képviselői: A ’70-es, ’80-as évekből ma már főleg nyugdíjas értelmiségi, vendéglátós, zenész, fizikai munkás nők, akik eltérő társadalmi helyzetük miatt másképpen látták ugyanazt a rendszert, de identitásuk elhallgatását, személyes életük korlátozását ugyanúgy élték meg. A ’90-es évekből a leszbikus mozgalom elindítói: a művészek, közéleti személyiségek és aktivisták. A kamera a főszereplők bemutatása után elkíséri őket azokra a helyszínekre, ahol legfontosabb élményeiket megélték.

Az elkészült videóanyagot archívumunkban tároljuk, a kutatók és érdeklődők számára rendelkezésre bocsátjuk, és folyamatosan bővítjük. Az archívum bővítéséhez ezúton is keresünk 45 év fölötti interjúalanyokat! Az interjúk készítésének módja (hang/kép) és nyilvánossági szintje természetesen közös megállapodás tárgya. Ha úgy érzed, megosztanád emlékeidet, írj a labrisz@labrisz.hu vagy a 1395 Budapest, Pf. 408. címre!

Eltitkolt évek magyar

Secret Years English

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

Labrisz hírlevél

Név:  
E-mail cím:  
altszoveg