Történelem


A Labrisz Leszbikus Egyesületet hivatalosan 1999-ben jegyezték be, de az a csoport, amely megszervezte az egyesületet, 1996 óta szervezett találkozókat, beszélgetéseket. Néhány leszbikus nő nemhivatalos, fénymásolt lapot jelentetett meg, s később beszélgetést szervezett az olvasóknak. A csoport havonta találkozott, s a Labrisz-esteken összegyűlt nők közül tizenegynéhányan alapították meg az egyesületet.

Az egyesület legfontosabb tevékenysége a közösségszervezés (beszélgetőestek, egyéb közösségi programok), a leszbikus és biszexuális nők láthatóságának erősítése (fesztiválok, kiadványok, herstory archívum), és a szélesebb társadalommal való dialógus publikációkon, ismeretterjesztésen, lobbitevékenységen és az egyesület iskolai programján keresztül.

Az egyesület első tevékenysége a havonkénti tematikus beszélgetőestek, a Labrisz-estek megszervezése volt. Társzervezői lettünk a Budapest Pride fesztiválnak, 2005-ben pedig elindítottuk a leszbikus LIFT fesztivált. Könyveket adtunk ki: a Leszbikus tér/erő című esszékötet a leszbikus történelemről és politikáról szól, a Szembeszél: Leszbikusok a szépirodalomban verseket és novellákat tartalmaz, az Előhívott önarcképek leszbikus nők önéletrajzi írásait, az Eltitkolt évek pedig 16 leszbikus életútinterjút tartalmaz.

Az egyesület "Melegség és megismerés" iskolai programja 2001-ben indult. A program a politikusok és a média egy részének időnként fellángoló felháborodása ellenére azóta is folyik: már több száz órát tartottunk budapesti és vidéki középiskolákban és tanárképző intézményekben. Kiadtuk a Már nem tabu, majd a Még mindig tabu? című tanári kézikönyvet, amelyek órai ötleteket, információkat, az iskolával kapcsolatos személyes írásokat tartalmaznak.

2007 ősze óta működik a Gobbi Hilda filmklub, ahol leszbikus témájú filmeket vetítünk, melyet beszélgetés követ.

 

Letölthető ismertetők:

 

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

Labrisz hírlevél

Név:  
E-mail cím:  
altszoveg