Történelem


A Labrisz Leszbikus Egyesületet hivatalosan 1999-ben jegyezték be, de az a csoport, amely megszervezte az egyesületet, 1996 óta szervezett találkozókat, beszélgetéseket. Néhány leszbikus nő nemhivatalos, fénymásolt lapot jelentetett meg, s később beszélgetést szervezett az olvasóknak. A csoport havonta találkozott, s a Labrisz-esteken összegyűlt nők közül tizenegynéhányan alapították meg az egyesületet, amelynek most 20 tagja van.

Az egyesület legfontosabb tevékenysége a közösségszervezés (beszélgetőestek, egyéb közösségi programok), a leszbikus és biszexuális nők láthatóságának erősítése (fesztiválok, kiadványok), és a szélesebb társadalommal való dialógus publikációkon, ismeretterjesztésen, lobbitevékenységen és az egyesület iskolai programján keresztül.

Az egyesület első tevékenysége a havonkénti tematikus beszélgetőestek, a Labrisz-estek megszervezése volt. Társzervezői lettünk a nyári meleg és leszbikus fesztiválnak, 2005-ben pedig elindítotttuk a leszbikus LIFT fesztivált. Könyveket adtunk ki: a Leszbikus tér/erő című esszékötet a leszbikus történelemről és politikáról, a feminizmusról és az előbújásról szól, a Szembeszél: Leszbikusok a szépirodalomban verseket és novellákat tartalmaz, az Előhívott önarcképek: Leszbikus nők önéletrajzi írásai című kötetben pedig memoárrészlet, levél, napló, önéletrajzi ihletésű novella és versbetétekkel dúsított önéletrajzi esszé egyaránt található. Társkiadói vagyunk az Összefoglaló a melegek, leszbikusok és biszexuálisok diszkriminációjáról Magyarországon, 2001 című könyvnek is.

Az egyesület "Melegség és megismerés" című programja 2001-ben indult. A program a politikusok és a média egy részének időnként fellángoló felháborodása ellenére azóta is sikeresen folyik: már több száz órát tartottunk budapesti és vidéki középiskolákban és tanárképző intézményekben. Kiadtuk a Már nem tabu című tanári kézikönyvet, amely órai ötleteket, információkat, az iskolával kapcsolatos személyes írásokat tartalmaz.

2006 óta irodát bérelünk, ahol az egyesületi megbeszéléseken kívül nyílt órákat és egyéb programokat szervezünk, és itt tároljuk gyarapodó leszbikus archívumunkat is (könyvek, cikkek, brosúrák, hanganyagok, filmek stb.).

2007 ősze óta működik Gobbi Hilda filmklub, ahol leszbikus témájú filmeket vetítünk, melyet beszélgetés követ.

Egyesületünk együttműködik más feminista, meleg és leszbikus, illetve emberi jogi szervezetekkel is: a NANÉ-val (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen), a Háttér Társaság a Melegekért egyesülettel, s oktatási és más programjaiban együtt dolgozott a Háttér és a Habeas Corpus Munkacsoport, majd a PATENT és a Szimpozion Egyesület tagjaival. Alapító tagjai vagyunk a Női Érdek ernyőszervezetnek.

Letölthető ismertetők:

 

Adományozás

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

 

Programnaptár

Levelezőlista

altszoveg