Labrisz-est

Beszélgetőestek LBTQ nőknek minden hónap harmadik péntekén este 7-től 10-ig.

A Labrisz-estek az egyesület legrégebbi programjai, voltaképpen előzményei. 1996-tól minden hónap első péntekjén megtartjuk, a legkülönbözőbb, leszbikus, biszexuális, transznemű vagy queer nőket érintő témákban. Az aktuális programot figyeld a pogramnaptárban!

Egy kis történelem:

A ’90-es évek közepén néhány leszbikus nő nemhivatalos, fénymásolt lapot jelentetett meg, s később beszélgetést szervezett az olvasóknak. A csoport havonta találkozott, s ebből alakultak ki a rendszeres beszélgetőestek, a Labrisz-estek. Később az itt összegyűlt nők közül tizenegynéhányan alapították meg a Labrisz Egyesületet. Az 1996 óta folyamatosan havonta megtartott Labrisz-estek elsődleges célja, hogy megtörjék a rejtőzködést, a bezártságot, és segítsen a leszbikus nőknek az önelfogadásban. Közösségépítő szerepet is betölt, és biztonságos teret biztosít az egyes emberek problémáinak megosztására. Az est szabadon látogatható bármely nő számára.

Ez az egyetlen ilyen jellegű fórum nemcsak Budapesten, hanem az országban is; az összejövetelekre vidékről is rendszeresen eljönnek. Sokaknak ez az első lépés az önfelvállalás felé. A beszélgetést az egyesület egy-egy tagja vezeti. Az egyesület több ízben kért fel hazai és külföldi vendégelőadót. A leszbikus teológiáról tartott előadást Lucy Tatman Ausztráliából, a szerb leszbikus nők helyzetéről számolt be Zorica Mrsevics, egy helyi nőszervezet képviselője, dr. Farkas Lilla tartott előadást a melegek magyarországi jogairól. Az egyesület egyes tagjai által vezetett beszélgetések többek között a következő témákban folytak: rejtőzködés és előbújás, leszbikusok a médiában, meleg családmodellek és leszbikus anyák, leszbikusok az orvosnál, leszbikus „herstory”.