Sajtóközlemény - Meleg Méltóság Menet - Most te jössz!

Régi idők jókedvű és vidám felvonulását szeretné újra a budapesti utcákra visszahozni a Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) a június 18-án megrendezendő Meleg Méltóság Meneten, amely meghosszabbított útvonalon, a Hősök tere elől indul és a Parlament közelében, az Alkotmány utcánál ér véget.
A felvonulás nem csak a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség sokszínűségét mutatja be, de fel szeretné hívni a figyelmet az LMBT emberek hátrányos megkülönböztetésére, különös tekintettel a tavasszal elfogadott Alaptörvényre.
A rendőrségi egyeztetés során az SZMA javasolta, hogy idén a menetet a rendőrök kordonok nélkül biztosítsák.
 
Június 18-án az Andrássy út Hősök tere felőli végéről indul az idei Meleg Méltóság Menet, amely a meghosszabbított útvonalon a Kodály körönd – Oktogon – Opera – Bajcsy-Zs. út – Alkotmány utca útvonalon érkezik a Kossuth tér elé.
 
„A rendőrséggel folytatott egyeztetések során az SZMA javaslatot tett a kordonok nélküli felvonulásra, melynek révén Budapest ezen a szombat délutánon élhető marad, így feleslegesen nem akadályozzuk az útvonal mentén élőket és a budapestieket a közlekedésben” – nyilatkozta a Steigler Sándor, az alapítvány elnöke.
 
A rendőrség kellő létszámmal fogja biztosítani a felvonulást, melyre 15:00 órától lehet gyülekezni, ahol a korábbi évekhez hasonlóan az alapítvány önkéntesei végzik majd a beléptetést. A menet 16:00 órakor indul, de előtte beszédet mond Stuart Milk amerikai emberi jogi aktivista a Harvey Milk Alapítvány részéről és Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Irodájának igazgatója.
 
Az elmúlt évekkel szemben a menethez két ponton lehet majd csatlakozni. A Kodály köröndnél azok tehetik ezt meg, akik az indulást lekésték, az Operánál pedig azokat várjuk, akik vagy szintén lekésték az indulást, vagy a felvonulás hossza miatt nem csatlakoztak a menethez az elején.
 
A menet végén beszédet mond Sophie in’t Veld, az Európai Unió LMBT Intergroupjának egyik alelnöke, Juris Lavrikovs az ILGA-Europe képviseletében és Göncz Kinga európai parlamenti képviselő.
 
A Meleg Méltóság Menet célja, hogy felhívja a figyelmet az Alaptörvény elfogadása nyomán létrejött hátrányos megkülönböztetésre, amely kizárja a leszbikus és meleg párokat a házasságból, ezzel nem tekint rájuk családként, valamint nem nevesíti a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát.
 
Minden ember egyenlő. A Szivárvány Misszió Alapítvány azt szeretné, ha Magyarország olyan előítéletesség-mentes országgá válna, mely ország társadalmának alapját az elfogadás, a megértés és a sokszínűség adja. Az, hogy ez így legyen, mindenkinek tennie kell: ne várjunk arra, hogy ez egyik napról a másikra önmagától megvalósuljon! Nekünk kell tenni érte!
 
Egymás és önmagunk elfogadása a legnagyobb kihívás, amivel Magyarország polgárainak szembe kell néznie! Mindez csak összefogással jöhet létre, melynek jelképét, a szivárvány- és nemzeti színű kokárdát tűzze fel mindenki és így jöjjön felvonulni! Az összefogás jegyében ezért várunk mindenkit, aki egyetért céljainkkal, pártállástól, ideológiai elköteleződéstől, vallási, etnikai hovatartozástól függetlenül!
 
A Meleg Méltóság Menetről további információt a www.budapestpride.hu oldalon, az esetleges módosításokról folyamatosan frissülő információkat a facebook.com/budapestpride oldalon teszi közzé az SZMA.

Szivárvány Misszió Alapítvány

- - - -
 
Sajtófotók a fesztiválról - www.budapestpride.hu/press
 
A Szivárvány Misszió Alapítvány szeretné, ha a hazai közvélemény objektív képet kapna a Budapest Pride eseményeiről, ezért a fenti oldalon folyamatosan közzéteszi programjain készült fényképeket a sajtó munkatársai számára.
Az együttműködés reményében azt kérjük, hogy tudósításaikhoz használják ezeket a fotókat.


altszoveg