Gobbi Hilda filmkub 12. évad, 2018-2019
Mika Tivadar Mulató, 1075 Budapest, Kazinczy u. 47. 18:00
Moderátor: Kulcsár Eszter
A filmklubban ajánlott adományt, 500 Ft-ot gyűjtünk, melyet a Labrisz Egyesület tevékenységeire fordítunk.

2018. szeptember 8.
A számolás joga

Rendező: Theodore Melfi. Fsz.: Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons, Octavia Spencer, Taraji P. Henson, Mahershala Ali, Janelle Monae

A Gobbi Hilda filmklub 11. évadját „A számolás joga” című filmmel indítjuk.
A vetítés után Keszthelyi Gabriella matematikussal, valamint Fülöp Éva és Kovács Mónika szociálpszichológusokkal beszélgetünk a filmről, a nők oktatásának hazai helyzetéről és a társadalmi nemek tanulmánya szak betiltásának szándékáról.
Az ötvenes évek vége: az Egyesült Államok elképesztő hajszával igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. De már úgy tűnik, pénz, ész és elszántság mind kevés lehet... amikor találnak néhány kiaknázatlan, kihasználatlan lángészt, akiket addig senkinek nem jutott eszébe használni. Hiszen többszörösen gyanúsak: nők és feketék. A három nő igazi emberi kompjúter: senki nem érti, hogyan képesek megcsinálni azokat a számításokat, amiket végeznek, de rakétasebességgel emelkednek a NASA ranglétráján, ott, ahol a kor legnagyobb tudósai dolgoznak. A cél: John Glennt feljuttatni az űrbe... és azután haza is hozni.

2018. október 6.
A nőkért

2017, 96 p. R.: Petra Biondina Volpe, fsz. Marie Leuenberger
Svájci Filmdíj 2017: legjobb forgatókönyv, legjobb női főszereplő, legjobb mellékszereplő. Solothurni Filmnapok 2017: Prix Soleure. Tribeca Film Festival 2017: közönségdíj


Svájc, 1971: Nora fiatal háztartásbeli feleség, visszahúzódó, csöndes jellem. Férjével és két gyermekével egy kis faluban élik békés, nyugodt életüket. Itt szinte semmi sem érezhető a társadalmi mozgalmakból és azok következményeiből, melyek néhány éve indultak a nagyvárosokban. Egy nap azonban minden megváltozik, és fenekestül felfordul a fiatal nő, és vele együtt az egész közösség élete is: Nora beáll egy női mozgalomba és nyilvánosan kampányolni kezd a nők szavazati jogáért.
A vetítés után vendégeink Antoni Rita, a Nőkért egyesület elnöke és Soós Eszter Petronella politológus. Moderátor Takács Mária

2018. november 3.
Szülők az előbújásról

A Háttér Társaság és a Budapest Pride kisfilmje
Trailer: http://hatter.hu/hirek/lmbtqi-fiatalok-szulei-kisfilmben-szamolnak-be-az-elobujasrol

Akinek előbújik az LMBTQI gyereke, sokszor úgy érzi, hogy ő az egyetlen, akivel ez történik. Most olyan szülőkről készült kisfilm, akik már tudják, hogy nincsenek egyedül.
Az előbújás nemcsak a leszbikus, meleg, biszexuális, queer, transznemű vagy interszexuális (LMBTQI) embereket érinti, hanem a szüleiket is. Nekik is meg kell tanulniuk feldolgozni ezt a helyzetet, sőt saját maguknak is elő kell bújniuk egy LMBTQI gyerek szülőjeként.
Felmérések szerint a magyar népesség 5-8 százalékát teszik ki az LMBTQI emberek. Mégis, a magyarok 44 százaléka szégyellné, ha meleg vagy leszbikus lenne egy családtagja. Ez a Európai Társadalmi Elemzések című reprezentatív kutatásból derült ki tavaly. Pontosan ugyanezt az eredményt mutatta a Budapest Pride idei felmérése is. Abból viszont az is kiderült, hogy a válaszadók 36 százaléka ugyan megpróbálná pozitívan fogadni egy családtagja előbújását, de úgy gondolja, romlana a kapcsoltuk a bejelentés után.
Vendégeink a hazai LMBTQ szülőcsoport tagjai, valamint Hauer Szilvia projektkoordinátor, pszichológus.

2018. december 1.
Cukorfalat

Amerikai thriller, 2005, 104 perc. R: David Slade

Hayley (Ellen Page) szép és vonzó 14 éves kamaszlány, aki kortársaihoz hasonlóan sokat lóg az interneten. Egy chat-szobában megismerkedik Jeffel, a 32 éves fotóssal, és pár hét levelezés után találkoznak egy kávézóban. A kialakulóban lévő vonzalmat a személyes találkozás csak megerősíti, és bár érzi, hogy a tűzzel játszik, Hayley beül a nála jóval idősebb Jeff kocsijába, és elmegy vele a férfi házába. A Los Angeles dombjai között meghúzódó villa falait tinédzserlányokról készült provokatív fotók borítják, és Hayley-nek nem lehet kétsége afelől, hogy a férfi vonzalma nem konkrétan neki szól, hanem a kiskorú lányok iránt érzett pedofil vágy hajtja.
Beszélgetőpartnerek: Aczél Anna pszichológus, Nagygyőr Csilla rendőr alezredes, Winkler Zsuzsanna és Nógrádi Noá, a NANE Egyesület aktivistái
A Cukorfalat vetítésével a Labrisz filmklubja a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen programsorozathoz kapcsolódik.

2019. január 5.
Marston professzor és a két Wonder Woman

Amerikai játékfilm, 2017, 108 p. Rendező: Angela Robinson. Szereplők: Luke Evans, Angela Hall, JJ Feild, Connie Britton, Bella Heathcote, Maggie Castle

Poliamória, BDSM, biszexualitás: a januári filmklubban egy témájában összetett filmet vetítünk :)
Dr. William Marston, a Harvard Pszichológia Karának professzora találta fel a modern hazugságvizsgálót, amelyet rendőrség is alkalmaz. Dr. Marston ezen felül arról is ismert, hogy ő találta ki a Wonder Woman-t. Marston többszerelműségben élt feleségével, Elizabeth-tel, aki szintén pszichológus és feltaláló volt, valamint Olive Byrne-nel, egykori diákjával. Ez a nem hétköznapi kapcsolat vezetett a hazugságvizsgáló feltalálásához. Feltételezhetően Elizabeth és Olive karakterei szolgáltak Wonder Woman alapjául. Marston végül 1947-ben bőrrákban halt meg, de a két nő a férfi halála után is együtt maradt, és együtt is nevelték fel Marston gyermekeit.

2019. február 9.
Affinity

Amerikai romantikus dráma, 2008, 120 perc. Rendező: Tim Fywell. Főszereplők: Zoë Tapper, Anna Madeley

A viktoriánus Londonban játszódó történet helyszíne egy női börtön, melyet egy felsőosztálybeli özvegy látogat, hogy valami jót tegyen a bebörtönzött nőkkel. A börtön egyik lakója, egy különös spiritiszta azonnal hatása alá vonja őt. Az özvegy körül kezd lebomlani a külső valóság, hogy átadja helyét szeánszoknak, szellemeknek és egy szenvedélyes új érzésnek. A vetítés után vendégeink Fiáth Titanilla börtönpszichológus és Gyimesi  Júlia pszichológus, spiritizmus-kutató.

2019. március 2.
A nyomozó

Angol életrajzi film, 1997, 87 perc, angolul, magyar felirattal. Rendező: Chris Oxley. Főszereplő: Helen Baxendale

 

Igaz történet alapján! 1989. Caroline Meagher őrmester 12 év katonai múlttal Észak-Írországban állomásozik, amikor két férfi jelenik meg, és leszbikussággal vádolják. A Királyi Katonai Rendőrségnél a leszbikus életforma bűn, mely hadbírósághoz vezet. A film során Caroline visszaemlékszik a kezdetekre, amikor ő maga is nyomozóként szolgált, és az egysége leplezte le a leszbikusokat a seregben. Majd szép lassan tudatára ébredt saját leszbikusságának, és ugyanolyan hazudozás, állandó gyanakvás, bizalmatlanság között kell élnie, mint azoknak, akik után eddig nyomozott. Végül feljelentették, és egy négynapos kihallgatás sorozat vette kezdetét. A film végén maga Caroline Meagher kommentálja az eseményeket.

2019. április 6.
Cameron Post rossz nevelése

Amerikai filmdráma, 2008, 91 p. Rendező: Desiree Akhavan. Fsz: Chloë Grace Moretz

Ezzel a filmmel a reparatív terápia témáját vesszük elő. Az árva Cameron Post az ultrakonzervatív nagynénjénél nevelkedik a kilencvenes évek elején. Amikor a végzősök bálján rajtakapják egy autó hátsó ülésén, ahogy egy lánnyal csókolózik, drasztikusan megváltozik az élete. Átnevelő táborba küldik, hogy „kigyógyítsák” leszbikusságából. A tábort a szigorúságáról ismert Dr. Lydia Marsh vezeti a testvérével, és Cameron szövetségeseket keres, hogy túlélje azt az időt, amíg a vendégszeretetüket élvezi.
A film után Dr. Ritter Andrea klinikai szakpszichológussal és Márton Imrével beszélgetünk.

2019. május 4.
Stonewall-lázadás

Amerikai dokumentumfilm, 2010, 80 perc. Rendező: Kate Davis és David Heilbroner

A Gobbi Hilda Filmklub idei évadjának utolsó vetítésén a Stonewall lázadás című filmet vetítjük, és az idei Pride-ról beszélgetünk. A dokumentumfilm az 1969-es stonewalli lázadás eseményeit eleveníti fel. A modern LMBT-mozgalom kezdetét jelentő esemény résztvevői beszélnek az előzményekről, a lázadás részleteiről, annak jelentőségéről, és megszólal egy rendőr is. Egy New York-i meleg szórakozóhely, a Stonewall Inn bár vendégeit és személyzetét megalázó rendőri razzia napokig tartó erőszakos összecsapáshoz vezetett a városrészben. A "Stonewall lázadást" világszerte a melegek jogegyenlőségéért küzdő mozgalom kezdőpontjának tekintik. Ez volt az első eset a modern történelemben, amikor LMBT polgárok jelentős csoportja szembeszállt a rendőri elnyomással. A stonewalli események emlékére szervezik meg számos országban évről évre a melegfelvonulást. A dokumentumfilm David Carter Stonewall-könyve alapján készült.

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg