Az alább közölt lapszámok elkészülése szorosan kapcsolódik az Egyesület történetéhez. Az 1996 és 1998 között megjelent fénymásolt fanzine-ok megjelenését az újság szerkesztői és olvasói közti személyes találkozás követte, amelyből a rendszeressé váló a Labrisz-estek és a Labrisz Leszbikus Egyesület 1999-es hivatalos megalakulása is kiindult. A lapot Hatfaludi Judit és Sándor Bea kezdeményezte és szerkesztette. A (sajnos csak négy számot megért) lapban leszbikus és feminista témájú hírek, beszámolók, versek, cikkek, esszék, illetve esszé- és prózafordítások olvashatók Hatfaludi Judit, Sándor Bea, Béres-Deák Rita, Szabó Judit, Kalocsai Csilla és Körmendi Gabriella, valamint Adrienne Rich, Dorothy Allison, Becky Birtha, Erin Gill, Anna Dauciková és Rachel Giese tollából.

Az első szám mottója:

„Legyen egy új lap. Szóljon nőknek és nőkről. Olyan nőknek és olyan nőkről, akik a nőket szeretik – vagy akik szeretik a nőket. Szóljon végre rólunk és nekünk. Legyen a neve Labrisz – annak a kétélű bárdnak a neve, amely a leszbikusok szimbóluma lett. Legyen fegyver és védelem és munka meg szórakozás, legyünk benne mi magunk. Hogy lássuk és érezzük: vagyunk, és hogy örüljünk ennek, és beszéljünk róla. Legyen azért, hogy tudjunk egymásról, gondolkodjunk és beszéljünk együtt – hogy legyen hangunk. Mert hangunk csak úgy lehet, ha beszélünk és írunk, és hallgatjuk-olvassuk egymást – ha van képünk magunkról. Erre legyen a Labrisz – kép és hang legyen.”

Labrisz újság 1996

Labrisz újság 1997/1.

Labrisz újság 1997/2.

Labrisz újság 1998

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg