Gobbi Hilda filmklub, 11. évad, 2017-2018
Mika Tivadar Mulató, 1075 Budapest, Kazinczy u. 47.


2017. október 7.
A szobalány

Az új helyszínre költözött Gobbi Hilda filmklub évadnyitó filmje A szobalány című, 141 perces dél-koreai játékfilm.

A film Sarah Waters Fingersmith c. regénye alapján készült, rendezte Chan-wook Park, Cannes-ban Arany Pálma díjra jelölték. A szobalány az 1930-as évek Koreájában játszódik, a japán megszállás éveiben. Egy pénzéhes szélhámos felbérel egy ifjú zsebtolvajnőt, hogy egy japán úrnő szobalányaként férkőzzön annak bizalmába, így segítve, hogy a férfi megszerezze a nő pénzét. A különösen csavaros történetben a két gyönyörű nő erotikus fantáziái szép lassan valóra válnak, és a szerelmi háromszög résztvevőinek választaniuk kell, ki mellé állnak az érdekektől hemzsegő harcban.
A vetítést követő beszélgetésen vendégeink: Vincze Teréz filmkritikus, az ELTE tanára és Köllő Killa producer. A beszélgetést Kulcsár Eszter filmesztéta vezeti.
A filmklubban ajánlott adományt (500 Ft) gyűjtünk a szervező Labrisz Egyesület tevékenységeire.

2017. november 4.
A jó, a rossz meg ami közte van / Saving Face

(R: Alice Wu, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 2004, 91 p.)

Wil, a sikeres sebésznő magánéleti problémákkal küzdk, míg nem találkozik egy gyönyörű lánnyal, a táncos Viviennel, aki felkavarja az egész életét. Alighogy megismerkednek, Vivien kap egy nagyon jó ajánlatot -- csak egy gond van vele, hogy a repülőjegye Párizsba szól. Wil egy kis „apósi” rábeszélés után félreáll a lány tánckarrierje elől, és szakít vele.Közben odaköltözik Wilhez homofób mamája is, aki terhes, és lefoglalja lánya mindennapjait. Végül az egész történet átcsap tündérmesébe.
A vetítés után Vida Katalin pszichológussal beszélgetünk.

2017. december 2.
A rém
(szinkronizált amerikai-német életrajzi dráma, 2003, 105 p.)
Rendező: Patty Jenkins. Főszereplők: Charlize Theron, Christina Ricci

A megtörtént eseményeket feldolgozó, Golden Globe-ot is nyert film Aileen Wuornos, az Egyesült Államok első női sorozatgyilkosának történetét mutatja be. Wuornos kegyetlen gyermekkorának következményeként tizenhároméves korára prostituált lesz. Floridában "országúti prostiként" keresi a kenyerét, kuncsaftjai zömét kamionosok teszik ki. Egy bárban összeismerkedik Selbyvel, szerelmes lesz. Amikor egyik vendégével elfajulnak a dolgok, önvédelemből lelövi a férfit, s ezzel gyilkosságok tragikus sorozata veszi kezdetét. Két éven belül hét férfit öl meg, elmondása szerint mindannyiukat önvédelemből. Végül hat gyilkosságot ismer be, melyért a bíróság halálra ítéli.
A vetítés után Szigeti Vera pszichológussal, a NANE önkéntesével beszélgetünk.
A filmet a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen programsorozathoz kapcsolódva mutatjuk be.

2018. január 6.
Titkok
(francia-izraeli filmdráma, 2007, 127 p.)
Rendező: Avi Nesher, fsz. Fanny Ardant, Ania Bukstein, Michal Shtamler

A film egy zárt világban, egy ortodox zsidó kabbalista intézményben játszódik. A rabbi lánya, Noemi a férjhez menés elől menekül az intézetbe, ahol összebarátkozik a szabadelvű és keményfejű Michelle-lel. Harmadikként megjelenik a titokzatos Anouk, akit a két lány pártfogásába vesz. Együtt viszont már olyan utakra „tévednek”, amit a szigorú intézmény és a társadalom egyáltalán nem tolerál.
Anouk szerepében a gyönyörű francia színésznő, Fanny Ardant :)
A filmet magyar felirattal vetítjük. A vetítés után Balázs Gábor vallásfilozófussal és a filmbélihez hasonló ortodox zsidó közösségben tíz évet töltött Wéber Edinával beszélget Kulcsár Eszter filmesztéta.

2018. február 3.
Hangyaboly

(magyar játékfilm, 1971, 95 p.) R. Fábri Zoltán. Fsz. Törőcsik Mari, Vass Éva, Pap Éva
A Gobbi Hilda filmklub februári vetítése a 6. LMBT Történeti Hónap programsorozatához kapcsolódik.

2018-ban emlékezünk Kaffka Margit halálának 100. évfordulójára. Ehhez kapcsolódva vetítjük le Kaffka 1917-ben megjelent kisregényének 1971-ben készült filmváltozatát, Fábri Zoltán mára már klasszikus alkotását.
A főnökasszony haldoklik, s a zárda lakói a közelgő választásra készülve két pártra szakadnak. A fiatalabb nővérek, élükön Virginiával, változtatni akarnak az évszázados merev dogmákon, modern iskolát és tudományt, fürdőszobát és szabadabb szellemet szeretnének. Jelöltjük a világi egyetemet is végzett Magdolna nővér. A növendékek is lázonganak a vasfegyelem ellen, ám Magdolna kivonja magát a harcból, mert taszítja Virginia iránta érzett vonzalma, zavarják győzelemre törő eszközei. Az apácazárdában játszódó film az első olyan magyar játékfilm, amelyben bár érintőlegesen, de megjelenik a leszbikusság témája.
A vetítés után Papp Évával, a film egyik szereplőjével és Demeter Éva egykori apácanövendékkel beszélgetünk.

2018. március 3.
Immacolata és Concetta
(olasz filmdráma, 1980, 92 p.)
Rendezte: Salvatore Piscicelli. Főszereplők: Ida Di Benedetto, Marcella Michelangeli

A Magyarországon először látható 1980-as olasz játékfilm két nápolyi nő szerelmi történetét mutatja be. Immacolata és Concetta szenvedélyes kapcsolatot kezdenek a börtönben, és szabadulásuk után összeköltöznek, dacolva Immacolata férje és a társadalom megvetésével. De a külső fenyegetéseknél végül rombolóbbnak bizonyulnak a belső ellentmondások.
A vetítési utáni beszélgetés vendégei Antonia Burrows feminista aktivista és Barna Imre műfordító.

2018. április 7.
Pussy Riot: Egy punk ima

Szinkronizált orosz-angol dokumentumfilm, 88 perc, 2013. Rendező: Maxim Pozdorovkin, Mike Lerner

A Gobbi Hilda filmklubban az országgyűlési választások előestéjén egy politikai témájú filmet, a Pussy Riot: Egy punk imát vetítjük.
A Pussy Riot nevű zenekar három tagját, Marija Aljohinát, Jekatyerina Szamucevicset és Nagyezsda Tolokonnyikovát 2012-ben tartóztatták le, miután a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban azért fohászkodtak, hogy megszabaduljanak Putyin elnöktől. Miután a dalról készült videó felkerült a legnagyobb videómegosztókra, nyomozás indult az ügyben. A sajátos performansz miatt akár hétéves börtönbüntetés vár rájuk. A filmből kiderül, hogyan váltak ezek a nők politikai aktivistákká, modern ikonokká.
A vetítést követően a nők politikai tudatosságáról beszélgetünk Kaufer Virág expolitikussal, Kováts Eszter politológussal és Szűcs Teri irodalomkritikussal.

2018. május 5.
Nemek harca

(Battle of the Sexes, 2017, 121 p. R.: Jonathan Dayton, Valerie Faris. Fsz.: Emma Stone, Steve Carell)

Billie Jean King 1973-ban játszotta és nyerte meg egyik legemlékezetesebb mérkőzését, a „Nemek Harcát” a hatszoros Grand Slam-győztes Bobby Riggs ellen. A negyvenes évek nagy teniszcsillaga, Bobby Riggs (Steve Carell) ekkor jelentette ki, hogy a női játékosok annyira gyengék, hogy ő 55 évesen is megverné a legjobbat közülük. Aztán jött az akkor már ötszörös Wimbledon-győztes Billie Jean King (Emma Stone), és úgy elkalapálta a nagyszájú fickót, hogy az csak pislogott. Ez a győzelem óriási lépés volt a nők jogaiért folytatott küzdelemben. Pályafutása kezdete óta, és az életének nyilvánosság előtt zajló részében King azóta is küzd a szexizmus összes megnyilvánulása ellen, illetve harcol a férfiak és nők közötti egyenlőségért, ami először a női teniszezőknek járó magasabb díjazásért folytatott csatában jelent meg. Ez a történelmi teniszmeccs adta a film apropóját.
A film trailere: https://www.youtube.com/watch?v=SrwuyA8nI2c
A filmklub meghívott vendégei:
Várhelyi Enikő, a qLit.hu egyik alapítója, amatőr focista,
Manheim István, az Atlasz Sportegyesület és az EGLSF ügyvivője.

 

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg