A Gobbi Hilda filmklub 10. évadjának programja

Helyszín: Pipo Pincéje (1088 Budapest, Szentkirályi u. 34.)

2017. januártól: Zöld Macska Diákpince (1091 Budapest, Üllői út. 95.)

Ajánlott adomány: 500 Ft

 

2016. október 1.

A szüfrazsett (színes, feliratos angol filmdráma, 2014, 106 p. R. Sarah Gavron)

A Gobbi Hilda filmklub 10. évadját új helyen, a Pipo Pincéjében indítjuk, méghozzá egy nagyon is aktuális filmmel: A szüfrazsettel. Ha nincsenek szüfrazsettek, mi nők, nem szavazhatnánk pl. másnap, azaz október 2-án. A filmben olyan kiváló színészek játszanak, mint Meryl Streep, Helena Bonham Carter, Carey Mulligan.
1912-ben járunk. Maud Watts egy mosodában gürcölve keresi keserves kenyerét. Egy nap a munkából hazafelé menet a szüfrazsettek tüntetésébe botlik. A nőknek szavazati jogot követelők között meglepetésére ott látja egyik munkatársát is. Kezdetben ugyan vonakodva, de lassan azonosul a szüfrazsettek ügyével, és ráébred, hogy harcolnia kell a jogaiért és az emberi méltóságáért a munkahelyén és odahaza egyaránt. Maud mozgalom iránti elkötelezettsége többször próbára tétetik -- tanúskodnia kell a parlament előtt, utcai csetepatéba keveredik, sőt, börtönbe is kerül.
A film után Acsády Judit szociológussal és Juhász Borbála történésszel beszélgetünk a nők politikai és választójogáról.
Fb-esemény: https://www.facebook.com/events/1295198517157910/

 

2016. november 5.

Silkwood. Színes, magyarul beszélő, amerikai thriller, 1983, 131 p.
R.: Mike Nichols. Fsz.: Meryl Streep, Cher, Kurt Russell

Karen Silkwood (Meryl Streep) és Dolly Pelliker (Cher) egy atomerőműben dolgoznak és élik vidéki, amerikai hétköznapjaikat. Persze történik egy "baleset", amikor a munkáltató hibájából az egyik munkás sugárfertőzött lesz. Karen Silkwoodot ez annyira kiborítja, hogy oknyomozó munkásból csakhamar kirúgott munkássá válik. Az igazságért folytatott küzdelmet, a cég hibájának leleplezését azonban ezután sem adja fel. Mindebben legfőbb támasza Dolly, aki leszbikusként pontosan meg tudja érteni, milyen az, amikor valaki a partvonalról tekint a nagy büdös valóságra. És persze küzd ellene. Meryl Streep Karen szerepéért Oscar-díjat kapott, a filmet Bafta és Golden Globe díjakra jelölték, a vörös szőnyeget itt is végigpásztázták a csajok.

A film után Lohász Cilivel, az Energiaklub munkatársával és Pápai Zsolt filmkritikussal beszélgetünk. Védőöltözet nem, de védőital annál inkább ajánlott.

 

2016. december 3.

4 perc (R.: Chris Kraus, 2006, 112 perc, német nyelven, magyar felirattal)
A Gobbi Hilda filmklub decemberi filmjével a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen kampánysorozathoz kapcsolódik. https://www.facebook.com/16akcionap
A fiatal Jenny (Hanna Herzsprung) számára véget ért az élet. Megölt egy embert. Bármikor képes lenne újra megtenni. Amikor egy 80 éves zongoratanárnő felfedezi a lány erőszakos viselkedése mögé rejtett titkait és álmait, elhatározza, hogy tanítványául fogadja, és újra előhívja belőle azt a zenei csodagyereket, aki valaha volt.
Chris Kraus második filmjében egy elképzelhetetlen kapcsolatról mesél. Traude Krüger (Monica Bleibtrau) hat éve ad zongoraórákat egy női börtönben. Eddig senki nem vette komolyan, ám amikor kezelésbe veszi az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt és megzabolázhatatlannak tartott Jenny-t, kettejük között furcsa kötődés alakul ki. Traude felismeri a lányban rejlő tehetséget, és úgy dönt, elindítja őt egy zongoraversenyen, amit a börtön falain kívül rendeznek.

 

2017. január 7.

Frances Ha (amerikai vígjáték, 2012, 86 p.)
Rendező: Noah Baumbach

Ha bizonytalankodsz szexuális identitásodban, keresed magad, azaz tájékozódó/kezdő leszbikus vagy, netán biszex, akkor neked (is) ajánljuk 2017 első filmklubfilmjét!
A 27 éves Frances (Greta Gerwig - Rómának szeretettel, Csak szexre kellesz, Arthur, a legjobb parti) gyakornok egy tánctársulatnál. A New York-i fiatalok problémákkal teli hétköznapjait éli, nap mint nap fontos kérdésekkel szembesülve: az álmait kövesse, vagy inkább keményen dolgozzon a jövőjéért? Költözzön albérletbe, vagy a barátainál lébecoljon tovább? És mi a helyzet a legjobb barátnőjével, illetve a nagy szerelemmel? Frances mindenekelőtt a boldogságot keresi, amiért képes meglehetősen váratlan és mindenekelőtt felelőtlen döntéseket hozni -- például azt, hogy átruccanjon Párizsba.

Vendégeink Turai Katalin Ráhel pszichológus és Klág Dávid, az Index filmes újságírója.

 

2017. február 4.

A lánykirály, egy öntörvényű leszbikus

Mika Kaurismaki filmje a svéd Krisztina királynőről, aki 6 évesen került trónra, országát északi nagyhatalommá tette, "férfi és valláselhagyó" volt. A rebellis leszbikus Descaretes-ot olvas, áttér a katolikus hitre, trónjáról lemond, Rómában és Versailles-ban okoz botrányokat. Hiánypótló film.

A film után Perintfalvi Rita katolikus teológussal és Szalkai Réka filmesztétával beszélgetünk.

 

2017. március 4.

Váratlan szerelem (Amerikai-kanadai film, 2003, 90 p. R.: Lee Rose)

Ha heteroszexuális kapcsolatban éltél, közben rájöttél, hogy az azonos neműek vonzanak, talán gyerekeid is születtek és a válás nehéz volt, akkor neked (is) szól a Gobbi Hilda filmklub filmje, valamint a filmvetítést követő beszélgetés!
Kate Mayer látszólag tökéletes kényelemben éli életét mint kertvárosi feleség és anya. Sorsa váratlan és drasztikus fordulatot vesz, amikor életében először elhatározza, hogy harcolni fog saját magáért, jövőjéért, és véleményéért. Kate hamarosan betölti a negyvenet, és egyre jobban fél. Szülei nevelésének hatására mindeddig úgy gondolta, legfőbb célja az életben, hogy tökéletes felesége legyen férjének, Jacknek, odaadó anyja gyerekeinek, Samanthának és Davidnek, valamint engedelmes lánya anyjának, Dorothynak. Egy nap azonban megelégeli férjével az állandó veszekedéseket, és egy újabb, halálos némaságban eltöltött éjszaka után összeszedi bátorságát, és beadja a válópert. Így el kell fogadnia egy teljesen új helyzetet, ahol egyedülálló anyaként, munka és szakképesítés nélkül kell helyt állnia, férfi nélkül az oldalán. A bizonyítási kényszertől gyötörve Kate elfogad egy kevés perspektívával kecsegtető recepciói állást egy ingatlanirodában. Új munkaadói szárnyai alatt Kate élete hamarosan nem várt fordulatot vesz...

Egy új világ kinyílásával azonban Kate még mindig megpróbál jó viszonyt fenntartani férjével, a róla tudomást sem vevő anyjával, és megpróbál példát mutatni gyerekeinek, akiknek szintén nem könnyű az új viszonyokhoz alkalmazkodniuk. Munkahelyén hamarosan ingatlanügynöknek nevezik ki, ami új önbecsülést ad Kate-nek, és hosszú idő óta először végtelen lehetőségek idejeként néz a jövőre. Ami hamarosan minden értéket megkérdőjelez, amiben Kate egész életében hitt, az szíve választása: mélyen és igazán beleszeret egy másik nőbe. Kate számára egy ilyen váratlan szerelem megjósolhatatlan kockázatokat rejt magában. Felvállalni szerelmét családja és barátai előtt, akik azt hitték, jól ismerik, csak a kezdet. A végső cél az, hogy megismerje saját magát, és higgyen is benne. A váratlan szerelem szívderítő humorral és őszinteséggel boncolgat olyan provokatív kérdéseket, mint a szerelem kiszámíthatatlansága, az igaz barátság értékei és a család értelme.

A vetítés után Csekő Csillával, Holland Katalinnal és Krystófy Máriával beszélgetünk a filmben felvetett kérdésekről.

 

2017. április 1.

Büszkeség és bányászélet (Pride)
(magyarul beszélő, angol vígjáték, 2014, 120 p. Rendezte: Matthew Warchus)

A szívvel teli angol vígjáték 1984 nyarán játszódik -- azaz pontosan akkor, amikor az Egyesült Királyságban az okkal Vasladynek gúnyolt Margaret Thatcher van hatalmon, a Bányászok Szakszervezete pedig sztrájkba fog. A londoni Büszkeség Menete néhány lelkes aktivistája úgy dönt, a bányászok ügye mellé áll, csakhogy van egy kis bökkenő: a konzervatív nézeteket valló szakszervezet bár minden segítségnek örül, de a szivárványzászlós csapattal nem tud mit kezdeni. Az aktivisták ettől azonban nem hátrálnak meg. Éppen ellenkezőleg: megkerülve a bürokráciát egyenesen a bányászokhoz fordulnak. Egy minibuszon útra kelnek egy walesi bányászfaluba, hogy adományaikat személyesen adják át. A két, egymáshoz látszólag semmiben sem hasonlító közösség találkozása meglepő fordulatokat hoz. 

A film kapcsán a szolidaritásról beszélgetünk -- arról, hogy a különböző csoportok (LMBTQ közösség, szakszervezetek, egyéb társadalmi mozgalmak) hogyan tudnak egymásért kiállni.

Vendégeink:

Beőthy-Fehér Szabolcs tanácsos, Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete
Zlati Róbert érdekvédelmi alelnök, Vasutasok Szakszervezete
Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője.
Karlik Cintia szervező, Budapest Pride

 

2017. május 6.

Carol (feliratos, angol-amerikai romantikus dráma, 2015. 118 p.)
Rendező: Todd Haynes. Főszereplők: Cate Blanchett, Rooney Mara.
A Carol az elmúlt évek nagysikerű, ugyanakkor megosztó leszbikus témájú könyve (Patricia Highsmith tollából) és filmje. Az ötvenes évek gazdasági fellendülése idején a húszas éveiben járó Therese (Rooney Mara) Manhattan egyik nagyáruházában dolgozik eladóként, és naphosszat a jobb életről és a szerelemről álmodozik. Egy nap találkozik a jómódú Carollal (Cate Blanchett), aki kihűlt házasságában vergődik, amit talán csak kislánya iránti imádata tart egyben. A két nő között rögtön szikrázni kezd a levegő, és kezdetben ártatlannak induló találkozásuk gyorsan elmélyül. Carol féltékeny férje (Kyle Chandler) meg akarja kérdőjelezni a nő anyai rátermettségét és erkölcsösségét.  Idővel újabb családi titkok is napvilágot látnak.

A vetítés után Gálvölgyi Judittal, a regény fordítójával és Horváth Miklós rendezőasszisztenssel beszélgetünk.

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg