2015. szept. 18.
Menekültválság, idegenellenesség, önkéntesség, szolidaritás

A szeptemberi Labrisz-esten a menekültválságról fogunk beszélgetni. Vendégeink olyan önkéntesek, akik pályaudvarokon, menedékhelyeken segítik a menekülteket. Megkérdezzük őket, milyen tapasztalataik vannak a mindennapos segítőmunkával. Hogyan osztják meg a szakfeladatokat, mint például az élelmezés, az orvosi ellátás, a tájékoztatás? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz, működnek együtt a különböző segítő csoportok, és milyen kapcsolatuk van a határon és határ menti városokban segítő csoportokkal? Mit gondolnak a helyzet politikai kezeléséről? Találkoztak-e meleg vagy leszbikus menekültekkel? Hogyan segíthetünk mi is, mire van leginkább szükség? Vendégeink között szerepel szociális munkás és önkéntes nővér is, valamint Somogyvári Zoltán (Magyar Helsinki Bizottság) és Pletser Ági önkéntes segítő.

2015. nov. 20.
Kisebbségi diákok és iskolai zaklatás

Mi az az „előítélet alapú iskolai zaklatás” (bullying)? Miért nehéz felismerni és kezelni? Kik esnek leginkább az áldozatául? Hogyan kezelik a tanárok az ilyen eseteket? Vannak-e programok, jó gyakorlatok az iskolai zaklatás kezelésére? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk Béres-Deák Ritával, a Háttér, a Romaversitas, a TASZ és a Tett és Védelem Alapítvány Együtt az iskolai zaklatás ellen című közös projektjének résztvevőjével. Az iskolai zaklatásról bővebb infót itt találtok. 

2015. dec. 18.
Labrisz Télanyó

A hagyományos év végi Labrisz-estet idén december 18-án, pénteken tartjuk, ajándékozással, Cilin-Télanyóval és Krampusszal. Hozz egy kis ajándékot Télanyó zsákjába, és hazavihetsz egy másikat! Ünnepeljük és töltsük együtt az év utolsó Labrisz-estjét! Amíg várunk a távoli Amazóniából érkező Télanyóra, eszünk, iszunk, beszélgetünk, játszunk, táncolunk. Hozzatok harapni- és innivalót, a zenét a Labrisz szolgáltatja.

2016. jan. 22.
Az ünnepek leszbikusként

Hogyan teltek az ünnepek? Mit jelent nekünk a Karácsony/Hanuka és az Újév? Van-e más jelentése számunkra ezeknek az ünnepeknek, mint a családunk heteroszexuális tagjainak? Kivel töltjük őket? Fontos-e és tudjuk-e a családunkkal tölteni? Milyen a Karácsony/Hanuka, ha homofóbok a szülők? Milyen, ha egyedül vagy? A decemberi ünnepekhez kapcsolódó pozitív és negatív saját élményekről, magányról, társról, családról, barátokról, a közösség helyéről, az ünnepek saját képünkre formálásáról beszélgetünk.

2016. jan. 30.
Labrisz-est+: Mit tehet a leszbikus közösség a bántalmazottakért?

A beszélgetésben egy kisfilm vetítése után bemutatjuk és megvitatjuk a Bleeding Love („Vérző Szerelem”) című kutatás főbb magyar eredményeit, amely a leszbikus, biszexuális és transznemű nők párkapcsolataiban történő bántalmazásról szólt. (http://www.hatter.hu/programjaink/kutatasok/bleeding-love) Kezdjünk el közösen gondolkodni arról, mit tudunk tenni, ha a környezetünkben, akár a Labrisz közösségében bántalmazó női kapcsolatokat látunk. Hogyan lehet eldönteni, hogy mennyire nagy a baj? Kinek van szüksége segítségre? Legyünk akár aktivisták vagy csak egy jó barát, mit tudunk tenni egyéni vagy csoportszinten? A beszélgetést Sándor Bea és Turai Katalin Ráhel vezeti.

2016. febr. 19.
Női terek, leszbikus terek

Mitől női egy női tér? Van-e igénye az LBTQ nőknek női terekre? Mennyire legyen nyitott/zárt egy női tér? Mik a különböző generációk igényei? Vendégeinkkel (Labrisz alapító tag, vendéglátós, buliszervező, spirituális gyógyító, fiatal aktivista) és a résztvevőkkel beszélgetünk ezekről a kérdésekről.

2016. márc. 18.
Kinézetek és nézetek: megjelenés, öltözködés, párválasztás

Te mit nézel meg elsőnek egy nőn? Milyen nők jönnek be neked? Mennyire számít a külső megjelenés ismerkedésnél, partnerkeresésnél?  Milyen külső jelekből ismerjük fel egymást? Mi mindent fejezel ki az öltözködéseddel? Kilógsz-e, ki akarsz-e lógni a heteró társadalomból a megjelenéseddel? Vannak-e leszbikus divattrendek? Mennyire hat ránk a szépségipar? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk a márciusi Labrisz esten. Ha van kedved, hozz magaddal olyan ruhadarabot vagy kiegészítőt, ékszert, amit nagyon kifejezőnek érzel saját magadról, vagy bizonyos alkalmakra veszel fel, hogy megmutass magadból valamit.

2016. április 15.
Az LMBTQ-emberekkel szembeni fóbiák


A fóbiák listája igencsak hosszú. Félhetünk a magasságtól, a tömegtől, a pókoktól. Irtózhatunk a repüléstől, retteghetünk a bezártságtól. Vannak azonban olyan „fóbiák”, melyeknek az alapja, a félelem mellett, az ellenérzés és az előítéletek. Homofóbia, bifóbia, transzfóbia. Mit is takarnak ezek a fogalmak pontosan? Hogyan látjuk belülről, LMBTQ személyként magunkat és másokat? Az LMBTQ emberek számos olyan helyzetbe kerülhetnek, ahol homofób, bifób vagy éppen transzfób megnyilvánulással szembesülhetnek. Mit tehetünk mi ennek javulásáért? Nekünk is vannak fóbiáink? Gondoltál már arra, hogy a biszexualitás a leszbikussághoz vezető „átmeneti állapot”? Transzfób vagy-e, ha nem akarsz transznővel randizni? Keressük a kérdésekre együtt a válaszokat!

2016. május 20.
Leszbikusok és párkapcsolatok

A Labrisz-estek keretében ősztől új sorozatot indítunk, amely a leszbikus párkapcsolatokra fókuszál. Egy-egy est keretében a párkapcsolat különböző aspektusairól beszélgetünk: a párkapcsolatok típusairól, az eggyé válás fokozatairól, a szakításról, a párkapcsolati etikáról, a szexualitásról, az elszenvedett szexuális bántalmazás, illetve a függőségek párkapcsolati hatásáról, a konfliktuskezelésről és a  gyerekvállalás dilemmáiról. A májusi bevezető alkalommal egy kis ízelítőt kaphattok a témakörökből, illetve a közös beszélgetés által új témákat tehetünk a sorozat részévé.

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg