Január 21. Barátság, szerelem, szexualitás

A következő hónapok során, péntek esti találkozóinkon "Barátság, szerelem, szexualitás" témaköreiben mozogva, a különféle érzelmi kapcsolatok problematikáját  szeretnénk körüljárni, konkrét esettörténetek elemzésével, a lehetséges tanulságok levonásával.

A januári Lazuló alkalmával arra a kérdésre keressük a választ, hogy vajon létezhet-e igaz barátság leszbikus nők, illetve leszbikus és heteroszexuális nők között. Beszélgetésünk kiindulópontjául az irodalomból, ill. a leszbikus történelemből vett példák szolgálnak: Virginia Woolf és Vita Sackville West közel húsz évig tartó barátsága, valamint az Edith Piaf és Marlene Dietrich közötti bensőséges kapcsolat. Ezzel együtt legfőbb célunk, hogy egymás hozzászólásaiból, érveléseiből és konkrét, életből vett eseteiből okuljunk, tanuljunk, épüljünk. Éppen ezért minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel – és barátsággal – várunk!

Február 18. Létezhet-e barátság férfi és nő között?

A februári Lazuló alkalmával arra a kérdésre keressük a választ, hogy vajon létezhet-e igaz barátság leszbikus nők és meleg, ill. heteroszexuális férfiak között. Beszélgetésünk kiindulópontjául az irodalomból, a filmek világából valamint az LMBT - történelemből vett példák szolgálnak. Ezzel együtt legfőbb célunk, hogy egymás hozzászólásaiból, érveléseiből és konkrét, életből vett eseteiből okuljunk, tanuljunk, épüljünk. Éppen ezért minden kedves.

Március 18. Barátság, szerelem, szex I.

„Barátság, szerelem, szex” sorozatunkban a sorrendet megbontva, az eredetileg utolsónak szánt témát, a leszbikus szexualitást a még meglehetősen hideg tavasz eleji estére hoztuk előre, hogy a későbbi, orgona illatú alkonyati beszélgetések a romantikának adjanak több teret. Interaktívra tervezett összejövetelünk során bevezetésképpen filmrészleteket tekintünk meg, illetve bepillantást kaphatunk úgy a témához szorosan kapcsolódó szakirodalomba, mint az ide illő eszköztárba is. Ezzel együtt természetesen mindenkinek alkalmat adunk arra, hogy közérdeklődésre számot tartó, hasznos gyakorlati tapasztalatait megossza a résztvevőkkel. Barátsággal várunk minden kedves érdeklődőt!

Április 15. Barátság, szerelem, szex II.

Ezen a tavaszi estén folytatjuk „Barátság, szerelem, szex” sorozatunkon belül az előző találkozásunk alkalmával elkezdett beszélgetésünket a leszbikus szexualitásról, ezúttal kitérve az árnyoldalakra is. Az erre vonatkozó szakirodalom segítségével áttekintjük a nők között terjedő leggyakoribb nemi betegségeket, az ellenük való védekezés lehetőségeit, ill. az eszközhasználattal járó veszélyeket. Természetesen mindenkinek alkalmat adunk arra, hogy közérdeklődésre számot tartó, hasznos gyakorlati tapasztalatait megossza a résztvevőkkel. Barátsággal várunk minden kedves érdeklődőt!

Május 20. Szapphó: Aphroditéhez

Tarka trónodról, ravasz istenasszony,
mért küldesz nékem szerelemkirálynő,
bút és bajt mindég, te örök leánya
fényes egeknek?
(Babits Mihály fordítása)

„Barátság, szerelem, szex” témaköreiről szóló találkozásaink zárásaként az emberiséget évezredek óta foglalkoztató kérdésekre keressük közösen a választ, természetesen ez alkalommal is leszbikus értelemben: mennyiben különleges érzés a szerelem? / romantikus szerelem vagy modern szerelem? / szerelem: menekülés a magány elől? / csak egyvalakit lehet szerelemmel szeretni vagy lehetségesek párhuzamos szerelmek is? / a „sírig” tarthat-e a szerelem? / igaz szerelem-e a szexmentes szerelem?, stb. stb. Gyertek el, hogy véleményeitek, tapasztalataitok segítségével hozzájáruljatok a szerelemmel kapcsolatos "tisztánlátáshoz"!

Június 11. Készülődés a felvonulásra

A szokottól eltérően szombaton, 4-kor találkozunk, és készülünk a jövő heti felvonulásra (ötletelés, táblafestés).

Július 22. Melegség és vallás

Ezen a nyáresti összejövetelünkön a melegség és vallás összeegyeztethetőségének témakörét szeretnénk körbejárni. Vallástudományi szakértő közreműködésével betekintést kaphatunk a három nagy monoteista világvallás melegségre, leszbikusságra vonatkozó nézeteibe. A rövid ismertetőt az eddigiekhez hasonló beszélgetés követi, melyen a résztvevőknek alkalma nyílik a témával kapcsolatos véleményük, gondolataik megosztására.

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

Labrisz hírlevél

Név:  
E-mail cím:  
altszoveg