Szeptember 28. Rendhagyó Labrisz-est a Civilek Éjszakája keretében, az egyesület programjainak bemutatásával.

19:00 – 19:30 - A Labrisz Leszbikus Egyesület bemutatkozása

19:30 – 21:00 – LMBT fiatalok az iskolában – Te mit tennél? Melegség és Megismerés Iskolai program ismertetése, interaktív óraadás keretében.

21:00 – 22:00 – „Benne vagy a Történetünkben?” bepillantás az LMBT (Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű) emberek Magyarországi történelmébe és kulturális sokszínűségébe, az LMBT Történeti Hónap bemutatásával.

22:00 – 23:00 – A LIFT Fesztivál (Leszbikus Identitások Fesztiválja) bemutatása – leszbikus és biszexuális nők láthatóságának erősítése kulturális programokon és alkotásokon keresztül.

 

November 22. Rejtőzködés és költészet -- emlékezés Gábor Saroltára

2013. október 4-én, 84 éves korában elhunyt Gábor Sarolta, az Eltitkolt évek c. interjúkötet legidősebb szereplője, könyvtáros, művelődéstörténész, költő. Önéletrajzi írása, szintén Gábor Sarolta néven, szerepel az Előhívott önarcképek c. Labrisz-kötetben. Leszbikus identitását mindig is titkolta családja és munkahelye előtt, ezért a Labrisz nem a temetésen szeretne búcsút venni tőle, hanem a novemberi Labrisz-esten fogjuk felidézni emlékét. Várjuk szeretettel barátait, ismerőseit, akik mesélnének róla. A megemlékezés után időskorról, rejtőzködésről, Kádár-korszakról, magán- és szakmai élet kapcsolatáról beszélgetünk.

 

December 21. Télanyó

Hagyományos év végi Labrisz-est ajándékozással, meglepetéssel, Cilin-Télanyóval és Krampusszal. Hozz egy kis ajándékot, és hazavihetsz egy másikat! És Miss Röfi is a Labriszban karácsonyozik:

 

2014. február 21. Beginák

A középkor vége felé a beginák olyan nőházakat hoztak létre, ahol együtt éltek, dolgoztak, tanultak és érdekeiket képviselték – habár nem voltak apácák. Sokan közülük leszbikusok voltak, vagy ezzel vádolták őket. Sikerük messzire hangzott: szerte Európában pereket indítottak ellenük... Az ő izgalmas történetükről lesz szó. Előadó: Dittera-Balogh Andrea. (Az LMBT Történeti Hónap keretében)

 

Március 21. Udvarlás -- avagy a nagy (N)Ő meghódítása

A márciusi Labrisz-est témája a másik elbűvölése, kegyeinek megszerzése, szerelmének meghódítása - azaz az udvarlás. És hogy milyen módon? Szerelmes levéllel, dalolva az ablaka alatt, "van tüzed?" kérdéssel, vagy megbökéssel a facebook-on? Osszuk meg egymással udvarlási szokásaink praktikáit, fortélyait, buktatóit, bevált receptjeit, vicces történeteit. Várunk benneteket udvarlási önképzőkörünkön.

Moderátorok: Lovas Nagy Anna és Timár Cilin

 

Április 8. Rejtett valóságaink

Rejtőzködés, tagadás, színlelés, bezárkózás. Álarcok, hazugságok, rejtélyek. A szexuális és nemi kisebbséghez tartozók identitásának önmaguk előtti, illetve külvilág előtti tagadása, elrejtése és fel nem vállalása számos álarc viselésére kényszeríti hordozóját. Ezáltal növeli láthatatlanságát, belső valóságának rejtettségét. Milyen álarcok mögé rejtjük a melegséget, vagy a transzneműséget? Miben segítenek és miben gátolnak a magunkra öltött maszkok? Miért tartunk fenn látszatkapcsolatokat és álházasságokat? Melyek azok a jelenségek, melyek rákényszerítenek bennünket melegségünk, vagy transz mivoltunk elrejtését szolgáló álarcaink felvételére ? Egyáltalán észrevesszük-e, hogy valójában rejtőzködünk? Osszuk meg egymással a rejtőzködéssel kapcsolatos élményeinket, nehézségeinket. Mutassuk meg egymásnak a múltunk során magunkra vett álarcainkat.
Meghívott vendégünk: Faix-Prukner Csilla pszichológusAffirmatív Pszichológia Műhely és Kolett a Transition Blog szerkesztője. Moderátor: Dittera-Balogh Andrea (Labrisz Egyesület)
 

Május 16. A nő ezer arca

Nőként sok hasonló tapasztalatot szerzünk, de sokféle háttérből jövünk, és ezek -- nőiségünkhöz kapcsolódva, vagy attól függetlenül -- mind színezik, színesítik, adott esetben nehezítik létünket a társadalomban. Várunk benneteket a májusi Labrisz-esten, ahol női identitásunk sokszínűségét szeretnénk bemutatni és körbejárni meghívott vendégeinkkel. Összeegyeztethető-e egymással a keresztény, illetve a leszbikus identitás? Milyen képet fest a média a romákról? Milyen tapasztalatai vannak egy leszbikus párnak az örökbefogadás során? Valóban előnyt élvez ma Magyarországon a nagycsaládos családmodell? Milyen speciális hátrányokkal, nehézségekkel kell szembenéznie egy mozgásában akadályoztatott személynek, ha nő.

 

Június 20. Tegyük színesebbé és láthatóbbá magunkat!

Kreatívkodjunk együtt a 19. Budapest Pride felvonulásra. Készítsünk együtt zászlókat, molinókat, transzparenseket! Tegyük színesebbé és láthatóbbá magunkat! Várunk benneteket június 20-án 19 órától a Labrisz-irodában.

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg