Szeptember 19. Leszbikus szakítás, válás

Mostanában szerencsére már azt vallják a szakemberek is, hogy mindegy, melyik nemhez tartoznak a pár tagjai, különböző neműek vagy azonos neműek, ugyanolyan megítélés alá esnek. De valóban így van, vagy vannak-e mégis sajátosságai a leszbikus párkapcsolatnak és ezzel együtt a szakításnak? Benne maradni vagy szakítani? Visszatartja-e a pár tagjait, hogy kevesebb lehetőség van új kapcsolat kialakítására? És valóban így van-e ez? Számít-e, hogy a leszbikus kör egy kisebb csoport, ahol sokan ismerik egymást? Megsérülhetünk-e a szakításban? A szakítás utáni túlélés… Engem hagytak el, vagy én hagytam el a párom? Túllépünk azonnal, vagy átgondoljuk, mit rontottunk el, és utána keressük meg új partnerünket? Számtalan izgalmas kérdés merül tehát fel a szakítással kapcsolatban is, amelyet közösen, együtt gondolkodva beszélünk meg. Meghívott vendégünk: dr. Ritter Andrea

Október 19. A negyedik rend, avagy nők a "sötét" középkorban

Hogyan éltek, gondolkodtak, öltözködtek és töltötték mindennapjaikat női eleink abban a korszakban, amit leginkább "sötétségéről" és "kíméletlenségéről" szoktunk ismerni (és félreismerni)?... Milyen kilátások nyíltak a fiatal lányok, a munkát vállalók, a tanulni vágyók, a nemeshölgyek és a háziasszonyok számára, és milyen körülményekhez kellett alkalmazkodniuk, milyen kihívásoknak megfelelniük? Hogyan érhettek el sikert, és milyen módjai voltak az érvényesülésnek? Szeretettel meghívunk egy illusztrációkkal fűszerezett, rövid áttekintő körútra a középkor sokszínű, izgalmas világába, ahol ezekre a kérdésekre keressük majd a választ.

A történelmi téma felvetését az is indokolja, hogy lassanként közeledünk jövő év elején az LMBT Történelem Hónapjához - továbbá azt is érdemes tudni, hogy ez az előadás az első tagja (reménység szerint) egy három elemből álló sorozatnak, amely a nők társadalmi/kulturális helyzetének alakulását követi nyomon a középkortól a barokk időszak végéig.

November 16. A nő helyzete a középkorban II.

Reménység szerint vetítéssel, zenével, tárgyi és egyéb illusztrációkkal, érdekes történetekkel várok mindenkit szeretettel, akit továbbra is érdekel, hogy is alakult női eleink élete a (nem is olyan sötét) középkorban, különös tekintettel a (késő) gótika misztikummal teli, izgalmas és varázslatos világára! Aki részt vett az első előadáson, már tud dolgokat, de neki is érdemes eljönnie a másodikra, mert továbblépünk az anyagban (azok kedvéért, akik újonnan jöttek, lesz egy kis ismétlő áttekintés is).

December 21. Karácsonyi Lazuló

Hozzatok csekélyke, ám szellemes ajándékot, amit krampuszos Cilin-ceremónia keretében Télanyónk fog kiosztani a közös zsákunkból. Lehet készülni egyéb ünnepi produkciókkal is... Étel, ital, édes, sós, üdítő, bódító, minden jöhet... Ünneplünk, amíg bírjuk!! Várunk minden barátot és új érdeklődőt!

2013. január 25. A nő helyzete a kora- és a virágzó reneszánszban

Dittera-Balogh Andrea képes előadása

A reneszánszt mindenki a megújulás és a művészetek pezsgő korszakaként ismeri - ám nem kétséges, hogy rejt magában néhány érdekes aspektust, ha korabeli női eleink szemével nézzük. Vajon a "sötét" középkor elmúltával mennyire lazultak fel a nők helyzetét gúzsba kötő kötelékek, és vajon mennyire tudták kivenni a reneszánsz nők a részüket a megújulásból, illetve élni annak lehetőségeivel? Egyáltalán hogyan éltek, hogyan öltözködtek, és mivel foglalatoskodtak mindennapjaikban reneszánsz elődeink? Ezekre a kérdésekre keressük közösen a választ e korszakokon átívelő utazás során.
 

Február 5. Nők a késő-reneszánszban és a barokkban
Dittera-Balogh Andrea előadása
http://lmbthonap.blog.hu/2013/01/26/programajanlo_nyilt_labrisz_lazulo_februar#more5045085

Március 22. Boszorkányok és korai feministák. (Nők a 16-17. században, II. rész)
Dittera-Balogh Andrea előadása

A későreneszánszban, illetve a barokkban élő nők két olyan csoportjáról lesz szó, akikről viszonylag keveset és többnyire tévesen szoktunk tudni. A 16. században megszülettek a modern közigazgatási rendszer alapjai, és ekkor számos olyan hátrányos megkülönböztetés épült bele a törvényekbe, ami ma is sújtja a nőket, pl. ekkor vált a nők munkabére kb. a férfiak munkabérének a felévé, és ekkor veszítették el vezető pozícióikat is a céhekben, rendelődtek a családjogon belül végleg a férfiak alá stb. Mind a boszorkányok, mind a korai feministák, illetve a politikában, tudományban szerepet vállaló nők "deviánsnak" számítottak ebben a korban -- ám az utóbbiak olyan küzdelmet vívtak a lassan "lesüllyedő" társadalmi osztállyá váló nők érdekében, amelynek gyümölcseit máig is élvezhetjük. Ezért érdemes megtudni, kik is voltak ők, hogyan éltek, milyen dolgokat csináltak -- vagyis hogyan zajlott a 16-17. században "a nők felülkerekedése"... Akinek a fentebbiek felkeltették az érdeklődését, ne habozzon eljönni!

Április 6. Aszexualitás

A Lazuló helyett visszatérünk a Labrisz-est elnevezéshez, hiszen ismét tematikus beszélgetést tervezünk. Áprilisi témánk egy kevéssé ismert téma: az aszexualitás lesz. Szexuális orientáció-e az aszexualitás? Helye van-e a szexuális kisebbségek között és az LMBTQI mozgalomban? Milyen az aszexualitás társadalmi megítélése? Milyen tévhiteink vannak, és mik a tények? Várjuk az aszexualitás elméleti és gyakorlati ismerőit, (szak)értőit, és minden együtt gondolkodni vágyó érdeklődőt. Felkért hozzászólóink Ritter Andrea és Balta Fruzsina.

Május 17. Biszexualitás

Miután áprilisban körüljártuk az aszexualitást, májusi beszélgetésünk a biszexualitás témájával foglalkozik. Mi a biszexualitás? Átmeneti állomás? Döntésképtelenség? Poligámia? Nagyobb esély a partner-találásra? Heterók között könyebben felvállalható, mint a leszbikusság? És az LMBT közösségben? Befogadja-e a meleg közösség a biszexuálisokat? Fontos-e egy biszexuális személynek, hogy milyen nemi identitású, illetve szexuális orientációjú a párja? Ezekről és hasonló kérdésekről, a biszexualitással kapcsolatos tévhitekről, sztereotípiákról, elméletekről és tapasztalatokról beszélgetünk. Moderátorok: Kis Kata és Turai Kata.

Június 28. Kreatív kézimunka a Labrisz-esten

A következő Labrisz-esten a 18. Budapest Pride-ra készítünk plakátokat, molinókat, zászlókat. Gyertek, fessünk, vágjunk, rajzoljunk, hajtogassunk közösen! Tegyük színesebbé és láthatóbbá magunkat!

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

Labrisz hírlevél

Név:  
E-mail cím:  
altszoveg