Labrisz-estek, 2017-2018
Közkincs Könyvtár, 1088 Budapest, Rákóczi út 11., 1. em. 125-ös kapucsengő


2017. szeptember 22.
Leszbikus párkapcsolatok 10.

Sziasztok! A nyári szünet után folytatjuk a párkapcsolatok sorozatot. Ezúttal az evés témáját fogjuk boncolgatni, ami elsőre talán irreleváns témának tűnhet, mégis komoly kérdéseket vethet fel egy párkapcsolatban. Mi van, ha az egyik partner vegán vagy vegetáriánus, a másik húsevő, és etikai kérdésekben nincsenek közös állásponton? Mi van, ha az egyik partner diétázik, a másiknak pedig alkalmazkodnia kell ehhez? Mi van, ha evési zavarai vannak az egyik partnernek (pl. anorexia, bulimia, túlevés)? Mi van, ha más a bioritmusa a partnereknek és nem tudnak együtt, egy időben enni? Mi van, ha az egyik partnernek nem ízlik a másik főztje? Mi van, ha az egyik partner megengedheti magának, hogy éttermekbe járjon, a másik viszont nem? Szóval mekkora a jelentősége a közös evéseknek a párkapcsolatban?
Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban. Hozzatok kedvetek szerint inni- és harapnivalót. Ajánlott adomány: 500 Ft.

2017. október 20.
Leszbikus párkapcsolatok 11. Párkapcsolat és függőségek

Függőségeinknek sok arca van; olyan is van, amelyik kevésbé látványos, viszont tud nagyon romboló lenni. Szenvedélynek is szokták nevezni a függőséget, pedig a szó önmagában sem nem pozitív, sem nem negatív. Az októberi Labrisz-esten Fehér Melinda szociális munkással beszélgetünk a kémiai szerek használatáról és az ezekhez kapcsolódó magatartási formákról, amelyek eltérő megítélés alá eshetnek különböző társadalmi rendszerekben. Beszélgetünk a társfüggőségről is, melynek felismerése nagyon fontos lépés ahhoz, hogy egészséges kötődéseket tudjunk kialakítani, így arról is szó lesz, hogy milyen kóros minták fedezhetőek fel egy kapcsolatban. A szer- és viselkedési függőség közös tulajdonságait áttekintve képet kaphatunk arról, mennyire árnyaltan szabad csak ehhez a témához hozzányúlni, hiszen a bélyegek sok esetben még nagyobb elszigeteltséghez vezethetnek.

2017. november 24.
Leszbikus párkapcsolatok 12. Párkapcsolat és erőszak

Novemberben a leszbikus párkapcsolati erőszak témáját járjuk körül Turai Katalin Ráhel szociológus segítségével. Beszélgetünk arról, hogyan jelenhet meg a hatalom a leszbikus párkapcsolatokban. Milyen jelei vannak, ha az egyik fél hatalmat gyakorol a másik fölött? Mikor beszélhetünk bántalmazásról? Miben más egy egyenlőtlen kapcsolat nők között, mint heteroszexuális kapcsolatokban? Milyen formákban jelenhet meg a bántalmazás, és mit tehetünk ellene, akár érintettként, akár barátként?
Az e havi Labrisz-esttel csatlakozunk a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen kampányhoz.

2017. december 15.
Télanyó

Decemberben, ahogy szoktuk, nem szokásos Labrisz estet tartunk, hanem Télanyó bulit. Idén kicsit másképp, mert a Télanyónak a szatinai leszbikus kolónián lesz jelenése aznap este. De azért mi jöjjünk össze, szakadjunk ki a decemberi hajtásból, vásárlásból, céges bulizásból, teremtsünk magunknak egy estére egy békés szigetet! Hozzatok magatokkal egy kedves történetet az életetekből, meséljünk egymásnak. No meg batyuzzuk össze a finom falatokat és kortyolnivalót. Aztán kedvünkre mulatozhatunk még – csak azért nem kivilágos virradatig, mert tél lévén későn van a korán. A Labrisz házigazdái igény szerint virgácsolást vállalnak.

2018. január 19.
Leszbikus párkapcsolatok 13.

A párkapcsolat-sorozat utolsó-előtti témája a párkapcsolat hiánya. Milyen leszbikusként egyedül lenni Budapesten? Milyen vidéken? Mivel töltjük a szabadidőnket, ha szinglik vagyunk? Meddig jó egyedül lenni két párkapcsolat között? Meddig tart kiheverni az előző kapcsolatot, és mikor érezzük úgy, hogy újra ismerkedni szeretnénk? Meddig őrizgetjük az exeinktől kapott tárgyakat? Hogyan töltünk szingliként időt azokkal a barátainkkal, akik éppen boldog párkapcsolatban vannak? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ együtt, saját tapasztalatok megosztásával, „szakértők” nélkül.

2018. február 16.
Leszbikus párkapcsolatok 14.

A párkapcsolat témája, úgy látszik, kimeríthetetlen, erre a hónapra is találtunk új témát, méghozzá a párkapcsolat és a barátság viszonyát. Sok kérdés merül fel ebben a témában is. Például: Működik-e, ha a barátaink össze akarnak hozni valakivel vagy mi szemeltünk ki valakit egy barátunknak? Elhanyagoljuk-e a barátainkat, amikor összejövünk valakivel? Mi van, ha nem kedveljük a partnerünk barátait, vagy a barátaink nem kedvelik a partnerünket? Elvárható-e egy baráttól, hogy szóljon, ha problémát lát a párkapcsolatunkban? És hallgatunk-e rá? A partnerünk a legjobb barátunk? Lehetünk-e barátok a volt partnerünkkel a szakítás után? És mi történik a közös baráti körrel, ha vége egy kapcsolatnak?
Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban! Kérjük, most NE hozzatok harapnivalót, csak ha esetleg van kedvetek sütni valamit. Innivalók jöhetnek. Ajánlott adomány: 500 Ft.

2018. március 23.
Leszbikus párkapcsolatok 15.

Az ENSZ adatai szerint a kiskorú lányok 10%-át bántalmazzák szexuálisan. Ha két nő van párkapcsolatban, még valószínűbb, hogy valamelyikőjük szexuális erőszak áldozata volt. Hogyan hat ki ez a párkapcsolatainkra? Mit tekintünk szexuális bántalmazásnak? Mik az árulkodó jelei felnőttkorban? A párkapcsolat mely területeit érintheti? Hogyan gyógyulhatunk, és hogyan támogathatjuk a párunkat a gyógyulásban? Bár a párkapcsolati aspektust is górcső alá vesszük, az este természetesen nemcsak kapcsolatban lévőknek szól, hanem bárkinek, akit megszólít a téma.
Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban! Hozzatok harapni- vagy innivalót, házi készítésű finomságokat különösen szívesen látunk.

2018. április 20.
Vonzások és választások

Eltelt egy hét a választások óta, de sokunk még mindig nem dolgozta fel az eredményeket.
Beszélgessünk arról, ki hol áll ebben a folyamatban, hogy mihez tudunk kezdeni a felgyülemlett haraggal, kétségbeeséssel vagy keserűséggel.
Szerintetek mennyi múlott rajtunk, mit csinálnátok másként, ha tehetnétek?
És legfőképp arról, hogy innen hogyan tovább? Ti hogyan látjátok a jövőt? Milyen kezdeményezésekben reménykedtek? Szerintetek mibe érdemes energiát fektetni? Miben találtok vigaszt?
Egymást támogató, közösségi választásértékelő pénteken a Közkincs Könyvtárban.

2018. május 18.
Nők és férfiak 1.

Májustól új beszélgetés-sorozatot indítunk a Labrisz-esteken. A téma: nők és férfiak. Sokféle szemszögből közelítünk majd, sokféle témát veszünk elő, lesznek elméletibb alkalmak, az eddigiekhez hasonló csoportos beszélgetések és gyakorlatiasabb estek is. A témák közül néhány: nőiesség és férfiasság a leszbikusságban; a bennünk élő férfi és női energiák; az életünkben jelenlévő férfiakhoz és nőkhöz (családtagok, barátok, kollégák, főnökök stb.) való viszonyulásunk; a férfidominancia kezelése a hétköznapokban. Az első alkalommal, május 18-án ráhangolódunk a témára, átgondoljuk, mit jelent számunkra a férfi(as)ság és női(es)ség, és összeszedjük, ti milyen témákról szeretnétek beszélgetni ebben a sorozatban.

2018. június 15.
Kinek könnyebb? A leszbikus nők és meleg férfiak helyzete a heteronormatív világban

Gyakran elhangzik heteró és meleg körökben egyaránt, hogy a leszbikusoknak könnyebb felvállalni magukat, mint a meleg férfiaknak. Igaz-e ez? Ha igen, mi lehet ennek az oka, illetve mit fedhet el ez a vélekedés? Melyek azok a területek a nem-heteró életünkben, ahol előny, és melyek azok, ahol hátrány lehet, hogy nők vagyunk egy szexista és heteronormatív kapitalista világban? Milyen egyéb társadalmi tényezők befolyásolják azt, hogy könnyebb vagy nehezebb leszbikus nőként, mint meleg férfiként élni? Erről beszélgetünk a júniusi Labrisz-esten, ami a Budapest Pride Hónap keretében kerül megrendezésre. Ez alkalommal az est nem csak nők számára nyitott.

 

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg