A múlt századfordulón élt író-újságíró, Vay Sándor, született Vay Sarolta gróf(nő) nőnek született, de fiúként nevelkedett, és kora hagyományos (dzsentri) férfijaihoz hasonló életformát folytatott. A kortársak (írók, újságírók, pszichiáterek) vele kapcsolatos megnyilvánulásai túlmutatnak Vay személyén, és sokat elárulnak a nemekkel, nemiséggel, természettel, normalitással, perverzióval kapcsolatos korabeli nézetekről is.

Vay a Wörthi-tónál nyaralván megismerkedik egy klagenfurti család lányával, a 26 éves tanítónővel, Engelhardt Marival, egymásba szeretnek, és a család fenntartásai ellenére levelezésbe, majd szerelmi viszonyba kezdenek, amely 1889-ben házassággal végződik. Ezt a bíztatóan induló kapcsolatot azonban durván kettétöri egy jogi procedúra, amely hamarosan orvosi vizsgálatba fordul át. Vay eladósodott, és kölcsönkért „apósától” 800 forintot egy nem létező titkári állás kauciójához. Amikor kiderült a csalás, az após feljelentette. 1889 novemberében tartóztatták le, és a vizsgálati fogságban fény derült női nemére. (A szenzációs esetről több napilap beszámolt, és a hírek a nemzetközi, sőt tengerentúli bulvársajtóhoz is eljutottak – időnként meglehetősen kiszínezett és eltorzított formában.) Ezen a ponton kapcsolódik be a vizsgálatba a törvényszéki orvos, dr. Birnbacher, aki részletes véleményt készít az esetről. Később az ő szakértői anyaga szolgáltatja az alapot Krafft-Ebing „gynandria” címszó alatt közzétett nagy esettanulmányához. Vay Sándor/Saroltáé a leghosszabb eset a Psychopathia Sexualis „Veleszületett rendellenes nemi érzés a nőnél” című fejezetében.

Nőkhöz vonzódó nőként a heteroszexuális férfi életforma volt az egyetlen lehetőség arra, hogy Vay megőrizze hagyományos életmódját anélkül, hogy mélyen konfrontálódnia kelljen a környezetével – amit leszbikus nőként viszont semmiképpen nem tudott volna elkerülni. Vay Sándor nem kérdőjelezte meg a nemi szerepek hagyományos határait írásaiban és gondolkodásmódjában, de megtette magával a létezésével.

Vay Sándorról bővebben lásd Borgos Anna tanulmányát.