Szeptember 1. Leszbikusok a Szigeten

A Labrisz idén is jelen volt a Szigeten, azon belül is a legláthatóbban a Civilszigeten, beszélgetésekkel, műhelyekkel, interaktív szóróanyagokkal. Az esten beszámolunk, beszélgetünk tapasztalatainkról, melyeket a sátorban ügyelőként, illetve a sziget egészén leszbikus közönségként, szigetlakóként szereztünk.

Október 6. Titokhelyzetek -- Az előbújás fokozatai

Munkahely, önéletrajzírás, osztálytalálkozó, nyelvtanfolyam, hivatalok, futó ismerősök, távoli/közeli rokonok... Helyzetek, ahol (bármennyire is „out”-ak vagyunk egyébként), elbizonytalanodunk: deklaráljuk, közöljük, sugalljuk, sejtessük, titkoljuk, esetleg letagadjuk leszbikus szexuális orientációnkat? Van-e, lehetséges-e totális előbújás? Különösen egy olyan társadalomban, ahol mindenkit evidensen heteroszexuálisnak tekintenek egészen addig, amíg az ellenkezőjét nem deklarálja („demonstrálja”) valamilyen módon. Milyen stratégiákkal szembesíthetjük környezetünket ezzel a vakfolttal? Ehhez kapcsolódó, de kissé más kérdés: Milyen leszbikus társaságunk viszonya és hatása „régi”, heteró baráti körünkre? Van-e átjárás a kettő között? Miért van, miért nincs? Ezeket a kérdéseket járja körül közreműködésetekkel az októberi Labrisz-est.

November 3. Jogok és lehetőségek

Beszélgetés a Labrisz Egyesület melegjogi brosúrájának bemutatója kapcsán a leszbikusok emberi jogairól, az élettársi kapcsolat, a gyerekvállalás aktuális kérdéseiről és megoldási lehetőségeiről, és arról, miért fontosak ezek egyáltalán. Mihez van jogunk, és mihez nincs? Magánélet és nyilvánosság határai. Beleszól-e a politika a magánéletünkbe? Az a baj, ha beleszól, vagy inkább az, ha hallgat a kérdésről?

December 1. Télanyó

Már hagyomány a decemberi Labrisz-Télanyó. Ilyenkor mindenki készül egy aprócska, lehetőleg saját maga fabrikálta, leszbikus tartalommal is felruházott ajándékkal, amit igencsak átszellemült, betlehemi hangulatban kihúzunk a Télanyó subája alól. S idén mindenki kap a Télanyótól (aki Cilint fogja utánozni) egy frissen elkészült melegjogi brosúrát is. Hmmm, micsoda perspektívák...

2007. január 5. Tánc leszbikus szemmel

Miért elfogadottabb a társadalom számára, ha két nő táncol együtt, mint ha két férfi? Mit jelent az azonos nemű társastánc? Milyen lehetőségeik vannak az azonos nemű pároknak identitásuk kifejezésére? Hol lehet ezzel találkozni? Ezekbe a kérdésekbe avat be a januári Labrisz-esten a leszbikus táncélet két tájékozott és sikeres szereplője, Évi és Anikó.

Február 2. Tabutéma nyíltan, avagy: bántalmazó leszbikusok?!

Ezen az estén a már sokak által látott, egyszerre felemelő és megrázó erejű, Bódis Kriszta által rendezett "Falusi románc" c.filmből kiemelt rövid részlet alapján beszélgetünk arról, hogy mi történik, amikor a hatalmi viszonyok eldurvulnak és a jól indult kapcsolat erőszakba torkollik. Együtt keressük a választ, hogy történhet meg, mit jelent az erőszak és a bántalmazás illetve bántalmazó viselkedés fogalma, hogyan lehet észrevenni, megelőzni, mit tehet a baráti vagy tágabb közösség. Feltehetitek kérdéseiteket, megoszthatjuk véleményünket, kétségeinket ebben a témában. Beszélhetünk játszmáinkról, szerepeinkről és a megoldásokról is. Gyere el! Színesítsd az estét jelenléteddel és hozd el a barátokat is! Törjük át együtt a hallgatás falát! Szeretettel várnak az est moderátorai: Dóri és Szilvi.

Március 2. Tabutéma II: Az alkohol és én -- avagy piálás a leszbikus közösségekben

Megint parázs hangulatú estére számíthat az, aki betér hozzánk egy jóízű csevegésre. Szokás vagy életstílus? Napi iddogálás otthon, egyedül vagy párban, magány miatt vagy csak mert jólesik. Néha már aggasztó: van, aki látja, és van, aki nem. Miért nem beszélünk róla? Hol vannak a határok? Kontroll, kontroll nélküliség. Hogyan lazíthatunk másképp? Függő leszbikusok, avagy szenvedélybeteg barátaink. Hogyan segíthetünk? Két tábor: aki iszik, és aki nem? Lehetséges-e párbeszéd? Párkapcsolatunk és a pia. Családi minták és társadalmi hatások... és még ezernyi kérdés... egy részükre talán válaszokat is találunk. Szeretettel vár a moderátor: Hatfaludi Judit

Április 6. Leszbikusok és az alkohol 2.

Az áprilisi Labrisz esten folytatjuk a múltkor elkezdett 'Leszbikusok és az alkohol' témát. Márciusban azt boncolgattuk, hogy mitől, vagy hogyan érintettek jobban ennek a közösségnek a tagjai mint mások, hogy mekkora ez a probléma, hányan isznak kevesebbet vagy többet, és vajon miért nem beszélünk róla. Szó esett leállási stratégiákról, sikersztorikról is. Most szeretnénk mélyebbre menni akár az egyéni történetekben is, de a közösség felelősség vállalásának megvitatásában mindenképpen. Várunk mindenkit szeretettel! Hatfaludi Judit moderátor

Május 4. "Kövér vagyok, nem megyek sehova..." Testképek és ideálok a leszbikus közösségben

A májusi Labrisz-esten a testünkkel kapcsolatos félelmeinkről, elfojtott vágyainkról beszélgetünk, és megpróbáljuk ezeket közösen feloldani, de legalábbis belenézni egymás és a magunk tükreibe.

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg