2013. november 9.

Mennyei teremtmények (1994, új-zélandi-német-angol, r. Peter Jackson, fsz. Kate Winslet, Melanie Lynskey)

Pauline és Juliet egy új-zélandi kisvárosban, Christchurchben élnek. Az iskolában barátkoznak össze, annak ellenére, hogy társadalmi különbség is van köztük. Juliet angol és jól szituált, Pauline rosszul öltözött, és szülei mindennapos gondjai lehúzzák nagyratörő álmait. Ketten együtt elhatározzák, hogy izgalmas regényeket írnak, de közben egyre mélyebbre merülnek a képzelet világába.

A film után rendőr és kriminálpszichpológus vendégeinkkel beszélget Sípos Anna moderátor.

 

2013. dec. 7.

A gyerekek órája (The Children’s Hour) (1961, amerikai, 107 p., ff, szinkronizált, r. William Wyler, fsz. Shirley MacLaine, Audrey Hepburn, James Garner)

Régi klasszikus ez, amelyet azért veszünk elő, mert szeretnénk a nők elleni heteroszexista erőszakot egy kevésbé megszokott szempontból körüljárni. A keletkezésének idejéhez képest merész témájú, provokatív filmben egy bosszúra éhes diáklány azt a pletykát terjeszti el két tanáráról, akik a magániskola igazgatói, és fiatal koruk óta legjobb barátok, hogy leszbikusok. Amikor a szetereotip módon gonoszként ábrázolt diáklány elterjeszti a pletykát, a hatalmi viszonyok megfordulnak, a két tanárnő élete munkája megy tönkre, ha nem tudják "tisztázni" magukat. A film apropóján arról beszélgetünk, hogy milyen jelentése volt a homoszexualitásnak a film által bemutatott társadalmi közegben; hogyan működik a vélt vagy valós szexuális irányultság alapján történő kiközösítés, bűnbakképzés, stigmatizálás, zsarolás, félelemkeltés; milyen módokon nyilvánulhat meg az internalizált homofóbia és heteroszexizmus leszbikus és heteroszexuális nők között; és hogyan kapcsolódik mindez a férfierőszakhoz.

Vendégeink: Lányi Katalin tanár, Kuszing Gábor pszichológus (Stop-Férfierőszak Projekt), Rédai Dorottya genderkutató (CEU)

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=fSTPwxEzG1Y

 

2014. jan. 4.

Priscilla - A sivatag királynőjének kalandjai (1994, színes, szinkronizált ausztrál vígjáték, 104 p., r. Stephan Elliott)

A film főszereplői Felicia, Mici és Bernadette, az extravagáns produkcióikról ismert nőimitátor előadóművészek, a "pucckirálynők", meghívást kapnak egy négyhetes turnéra, Ausztrália vörös sivatagának kellős közepébe. Priscilla névre keresztelt lerobbant buszukat egy nap levendulaszínűre festik, majd nekivágnak a sivatagnak - így veszi kezdetét egy izgalmas, női fehérneműkkel, indulatokkal és érzelmekkel fűszerezett road movie show.

A vetítés után a transzvesztita életmód, előadóművészet, az átváltozás, átváltoztatás, társadalmi és életszerepek vállalása, a transzvesztiták filmes ábrázolásai témakörökről beszélgetünk vendégeinkkel, Lady Dömper transzvesztita előadóművésszel, Arányi Zsuzsa filmkritikussal (VOX), valamint Böhönyei Márta és Gyimesi Andrea pszichológusokkal.

 

2014. febr. 2.

Lányok egyenruhában (1958, színes, NSZK-francia filmdráma, 95 p., r. Radványi Géza)

Az 1958-as filmdráma a Christa Winsloe darabjából adaptált 1931-es film remake-je, amelyet az első leszbikusbarát nagyjátékfilmként tartanak számon. Manuela (Romy Schneider alakításában) édesanyja halálát követően szigorú leányintézetbe kerül. Egy iskolai társas összejövetelen hatalmas botrány tör ki, amikor kikiáltja szerelmét nevelőnője iránt. A vetítés után meghívott szakértőinkkel beszélgetünk a filmről.

 

2014. márc. 1.

Lányok (2007, színes magyar filmdráma, 90 p., r. Faur Anna)

Dia (Fulvia Collongues) és Anita (Helene Francois) nap mint nap lógnak együtt játszótereken, plázákban, bulikban. Szórakozásukat kisebb bűncselekmények rendszeres elkövetése segítségével finanszírozzák. Nagyszabású ötletükhöz, miszerint el akarják hagyni az országot, azonban többre van szükség. A velük haverkodó, és szexuális ellenszolgáltatásokért cserébe őket fuvarozó és vezetni tanító taxisoktól akarnak autót lopni. Mindeközben egyre nagyobb feszültséget okoz kettejük között, hogy Dia egy fiú miatt hanyagolni látszik a lányok közti szoros barátságot... Csontig hatoló szociográfia és dráma parádés szereposztással és remek színészi játékkal Faur Anna első nagyjátékfilmjében, a Lányok-ban (2007).

A vetítés után Pribék Annamáriával (rendőfőhadnagy, bűnmegelőzési tanácsadó), Dr. Fellegi Borbálával (szociálpolitikus, kriminológus), és Dr. Facsarné Werner Máriával (igazságügyi szakértő, klinikai szakpszichológus) beszélgetünk a film kapcsán, többek közt a kamaszkorról mint speciális pszichoszociális helyzetről, a fiatalkorú bűnözésről és bűnmegelőzésről, ill. a helyreállító igazságszolgáltatás lehetőségeiről.

Egy cikk a filmről: http://magyarnarancs.hu/zene2/kire_utott_-_faur_anna_lanyok_film-67887

Trailer: http://www.port.hu/pls/me/media.print_media_popup?i_area_id=6&i_object_id=89852&i_topic_id=&i_is_picture=1&i_is_video=1&i_org_id=&i_media_id=138828

 

2014. ápr. 5.

Dreamgirls (2006, amerikai zenés film, magyar felirattal, 125 p., r. Bill Condon, fsz. Beyoncé Knowles, Jamie Foxx, Eddie Murphy)

A Dreamgirls egy női énektrió, a The Dreamettes sorsát követi nyomon a hatvanas évek elejétől a hetvenes évek közepéig. Egy tehetségkutató versenyen fedezi fel őket Curtis Taylor, az ambiciózus menedzser és felajánlja nekik életük nagy dobását: vokalisták lehetnek a híres énekes, James "Villám" Early mögött. Curtis elkezdi kialakítani a lányok imidzsét és hangzását, majd végül lehetőséget ad nekik, hogy külön is megméressék magukat, mint a The Dreams trió. A rivaldafény azonban lassacskán a gyönyörű Deenára összpontosul, mígnem a kevésbé vonzó Effie végleg kiszorul a csapatból. Noha a Dreams végül befut, a lányoknak hamarosan rá kell ébredniük, hogy a hírnév és a gazdagság ára talán jóval magasabb, mint hitték.

A film trailere: https://www.youtube.com/watch?v=yK4AEkzYDIE

 

2014. máj. 10.

G. I. Jane (1997, amerikai akciófilm, r. Ridley Scott)

Az Amerikai Haditengerészet leendő titkárát Lillian DeHaven szenátor asszony a nyilvánosság előtt veszi kereszttűz alá a tengerészetben működő szexista diszkrimináció miatt. A politikai csatározások részeként a történelem folyamán először egy nőt küldenek a haditengerészet elit alakulatának brutális kiképzésére. A bizonyítás Jordan O'Neil (Demi Moore) hadnagy feladata, aki katonatárs szerelmét is kockára téve indul neki teljes elszántsággal a küldetésnek. Eltökéltsége egyre csak nő, amint tapasztalnia kell, hogy hányan szeretnék elbukni látni az elitegység első női jelöltjét. O'Neil meglepően jól veszi az akadályokat, mígnem egy "leszbikus botrány" meghiúsítani látszik terveit...

A kerekasztal-beszélgetés témái: olyan nők személyes tapasztalatai, jog- és esélyegyenlősége, akik tipikusan "férfias" foglalkozást vagy hobbit űznek. Vendégünk lesz többek közt Pribék Annamária rendőrfőhadnagy és Szabó Noémi testépítő. A beszélgetést Kis Kata genderfilm-szakértő vezeti.

 

2014. jún. 7.

Szőkék előnyben (1953, színes, amerikai musical, 91 p., r. Howard Hawks, fsz. Marilyn Monroe, Jane Russell)

A két showgirl és legjobb barátnő, a stratéga Lorelei (Monroe) és a szarkasztikus Dorothy (Russell) számára különböző dolgok fontosak egy férfiban: míg Lorelei a fényűző élet, addig Dorothy a lángoló szenvedély biztosítékát keresi bennük. Egy amerikai-francia luxushajóúton felbukkanó magándetektív keresztülhúzni látszik a két barátnő terveit: míg Lorelei egy milliomossal készülne házasodni, addig Dorothy a hajón utazó olimpiai férficsapat tagjait szemelte ki magának... Szemet kápráztató Technicolor színek. Miss MM karrierje csúcsán a legendásan szórakoztató és sokoldalú zsánerrendező filmjében, melyet Rick Altman filmkritikus, példának okáért, az amerikai musical álomvilág apoteózisaként tart számon, Rainer Werner Fassbinder filmrendező pedig minden idők 10 legjobb filmje közé sorol.

A film megtekintése után kerekasztal-beszélgetést tartunk a személyközi vonzalom, társkeresés és partnerkapcsolatok szociálpszichológiájáról, az '50-es évek Hollywood-járól, valamint az MM-jelenségről.

A film trailere: https://www.youtube.com/watch?v=ur9GKLl8v4U

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg