LMBT Történeti Hónap


A rendezvénysorozat eszmei háttere

Az LMBT Történeti Hónap a magyar és külföldi LMBT múltról és a kisebbség tagjai által létrehozott értékekről szól, amelyek jelentős része láthatatlan maradt. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek mindig is részei voltak az ország és a világ történelmének; jelenlétükkel, tevékenységükkel alakították annak sorsát még akkor is, ha mindezt valós életük, identitásuk elfedése közben kellett tenniük. A rendezvénysorozat az LMBT emberek történelemben való jelenlétét kívánja megmutatni, ugyanakkor fontos szerepe van az LMBT közösség építésében is.

Kiemelt céljaink:

  • rámutatni az LMBT emberek történelmi, kulturális és művészeti jelenlétére;
  • felhívni a figyelmet azokra az értékekre, melyeket az LMBT csoport tagjainak köszönhet a társadalom;
  • ismeretterjesztést, vitákat és beszélgetéseket folytatni;
  • megszólítani azokat, akik érdeklődnek a történelem, a kultúra, a művészetek iránt, és ösztönözni őket arra, hogy mindezeket LMBT kontextusban is fedezzék fel.

A rendezvénysorozattal különböző történetek felfedezésére szeretnénk teret biztosítani, amelyek lehetnek személyesek, történelmiek vagy valamilyen művészethez kapcsolódók. A kapcsolódási pontok felmutatása által reméljük, hogy az összetartozás érzése nemcsak az LMBT emberekben erősödik majd, hanem szélesebb körben is felismerik, hogy az LMBT embereket érintő kérdések az egész társadalmat is érintik.

A Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Történeti Hónapot Rodney Wilson középiskolai tanár rendezte meg elsőként 1994-ben, az Egyesült Államokban. Az ötletet 2004-ben vette át az Egyesült Királyság, két évvel később Skócia is csatlakozott, majd őket fokozatosan több és több ország követte.

Magyarországi tapasztalatok

Magyarországon 2013 februárjában rendeztük meg első alkalommal a programsorozatot: közel harminc eseményt szerveztünk Budapesten, Szegeden és Miskolcon. Az LMBT Történeti Hónap azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül. 2015-ben, a harmadik rendezvénysorozat alkalmából már 37 programra került sor, összlátogatóink száma pedig meghaladta az 1700 főt. A vidéki helyszínek száma tovább bővült egy-egy Tahitótfalura és Csobánkára kihelyezett programmal.

Az elmúlt három évben közel harminc együttműködő partnert vontunk be a programsorozatba, amelyben az LMBT szervezetek mellett többek között az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, a Hosszúlépés! Járunk?, az Izraeli Kulturális Intézet, a József Attila Kör, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézete, az OSA Archívum, a Szerb Színház, a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Történelemtanárok Egylete is részt vett. 2013-ban Makk Károly, az Egymásra nézve című leszbikus témájú film rendezője, 2014-ben Kis János filozófus, az ún. Szivárvány-ügyben felszólaló közéleti személyiség, 2015-ben pedig Günter Grau, a meleg holokauszt világhírű kutatója nyitotta meg a programsorozatot.

Az elmúlt években beszélgetéseket és előadásokat tartottunk jelentős LMBT történeti eseményekről és ismert LMBT történelmi személyekről, a magyarországi és külföldi LMBT mozgalmi élet kezdeteiről, az egyház és a pszichológia megítélésének változásairól, az LMBT emberek filmekben való megjelenéséről, meleg és leszbikus politikusok coming out-járól, valamint az LMBT történelem iskolai oktatásban való megjelenésének lehetőségeiről is. A programsorozat részeként tartottunk filmvetítéseket, rendeztünk táncesteket, színházi előadásokat, sporteseményeket és bulikat is. Az első LMBT Történeti Hónapra készültek Zorro de Bianco ismert magyar LMBT személyeket ábrázoló grafikái, amelyekből 2015-ben nagysikerű kiállítást rendeztünk.

A koordináló egyesületek

A Háttér Társaság a legrégebbi, jelenleg is működő magyar LMBT szervezet. Alapítása, 1995 óta célja, hogy megvédje az LMBT emberek jogait, fellépjen az LMBT embereket érintő diszkrimináció ellen, LMBT embereket segítő szolgálatokat működtessen, felhívja a szakmai és a politikai közvélemény figyelmét az LMBT emberek problémáira, oldja a velük kapcsolatos sztereotípiákat és előítéleteket, valamint archívuma révén hozzájáruljon az LMBT kultúra és történelem ápolásához, megismertetéséhez.

A Labrisz Leszbikus Egyesület 1999-ben alakult, Magyarország első és eddig egyetlen leszbikus szervezete. Legfontosabb célja a leszbikus, biszexuális és transznemű nők önelfogadásának és láthatóságának erősítése, a társadalmi előítéletek oldása, valamint a leszbikus kultúra feltárása és megismertetése. E célok megvalósítása érdekében az egyesület közösségi és kulturális eseményeket szervez, kiadványokat jelentet meg, és oktatási programot működtet.

További információkat és aktuális híreinket Facebook-oldalunkon is meg lehet találni.

Az eseménysorozat honlapja: http://lmbttortenetihonap.hu/

 

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

Labrisz hírlevél

Név:  
E-mail cím:  
altszoveg