2015. okt. 3.

Frida (amerikai film, 2002, 123 p. R: Julie Taymor. Fsz: Salma Hayek, Alfred Molina)
The movie will be screened in English with Hungarian subtitles.)

Frida Kahlo, az erős és gyönyörű szürrealista mexikói festőnő életének és szerelmeinek történetét mutatja be a film. Frida felhőtlen gyermekkorának egy súlyos buszbaleset vet véget. A baleset nagy szerepet játszott művésszé válásában, és az ebből a traumából fakadó fájdalom egész életén végigkíséri. Férjével Diego Riverával a kor legismertebb és legünnepeltebb párjaként élnek a bohém és szabad szellemű művészvilágban.

A film után maradjatok a beszélgetésre! Vendégeink: Groó Diána filmrendező és dr. Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője.

The film shows the life and lovers of the strong and beautiful surrealist Mexican painter Frida Kahlo. Her trouble-free childhood was ended by a severe bus accident that played a major role that she become an artist and the pain from this traumatic event follows her all of her life. She and her husband Diego Rivera live as the most well known and celebrated couple in the bohemian and free-spirit art milieu.

 

2015. dec. 5.

Volver (spanyol film, 2006, 121 p. R. Pedro Almodóvar) A filmet magyar nyelven vetítjük.

A program a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen eseménysorozat része. 

Raimunda (Penélope Cruz) fiatal, keményen dolgozó és igen vonzó édesanya, aki munkanélküli férjével Pacóval neveli serdülőkorban lévő lányukat, Paulát. Nővére, Sole (Lola Dueñas) viszont igen félénk nő, aki egy illegális fodrászszalonban keresi kenyerét. A férje faképnél hagyta, és lelépett egyik ügyfelével. Sole azóta egyedül él. Egy tavaszi vasárnapon Sole felhívja Raimundát, hogy tájékoztassa őt Paula nénikéjük haláláról. Raimunda nagyon szerette nénikéjét, mégsem tud ott lenni a temetésen. Sole egyedül tér vissza szülővárosába, ahol a szomszédok közlik, édesanyjuk, Irene (Carmen Maura) visszatért a túlvilágról, hogy egy gyilkosság és egy családi tragédia után segítsen a lányainak.

Vendégünk Szigeti Vera pszichológus, a NANE munkatársa. 

Volver (2006, Spanish film, 121 min. Directed by Pedro Almodóvar) The film will be screened in Hungarian with English subtitles.

Raimunda (Penélope Cruz) works and lives in Madrid with her unemployed husband Paco and daughter Paula. Her sister Sole (Lola Dueñas) lives nearby and runs an illegal hair salon and they both miss their mother Irene (Carmen Maura), who died several years ago in a house fire along with their father. On a spring day Sole calls Raimunda to inform her about their aunt’s death. However Raimunda loved her aunt she cannot attend her funeral. A former neighbor from their hometown reports that she has seen the ghost of Irene and both daughters do not believe her. After a murder and a family tragedy, Irene's spirit materializes around her daughters to help comfort them.

 

2016. jan. 9.

Bagdad Café (német játékfilm, 1987, 87 p. R. Percy Adlon) A filmet magyar felirattal vetítjük.
Las Vegas felé autózik a bajor turista-házaspár. Jasminnak éppen a sivatag kellős közepén lesz elege elviselhetetlen férjéből. Bevágja maga mögött a kocsi ajtaját, fejébe csapja hetyke tollas kalapját, s irány a Nagy Ismeretlen. Az isten háta mögötti lerobbant bisztró, a Bagdad Café megfáradt, ingerült tulajdonosa, a fekete Brenda napszúrás keltette látomásnak véli a felé vánszorgó Jasmint. Nem sejti még, hogy családja és motellakói életét hamarosan megédesíti a vidám és dolgos bajor asszony...

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4G2MEszpox0

 

2016. febr. 6.

Salmonberries (német-amerikai játékfilm, 1991. R. Percy Adlon)
k. d. lang amerikai zenész és énekes – mára kultikon – a ‘90-es évek elején hosszú utat járt be, mire felvállalta leszbikusságát. A Salmonberries című filmben egy eszkimó nőt alakít, aki saját gyökerei kutatása közben megismerkedik egy ex-keletnémet könyvtárosnővel. A hófútta északon heves viszony bontakozik ki közöttük...
A vetítés a 4. LMBT Történeti Hónap programsorozatának része. (Leszbikus ikonok megjelenése a mozivásznon)
A film után beszélgetés résztvevői Federmayer Éva, az ELTE BTK egyetemi docense, az Amerikanisztika Tanszék oktatója, valamnt Lang Györgyi és Falusi Mariann.

 

2016. márc. 5.

Regina (magyar dokumentumfilm, 2013. 63 p. R. Groó Diana)

Regina Jonas (1902-1944) a világ első rabbinője volt, akit hosszú és kitartó küzdelem után ismertek csak el rabbinak. Noha Reginát a reformjudaizmus úttörőjének tekintik, ő maga - soha meg nem tagadva ortodox neveltetését - nem tartotta magát reformernek, csupán erősen hitte, hogy bárkinek joga van azt a hivatást gyakorolni, amire késztetést érez, valamint azt, hogy a női rabbinátus intézménye nem ellentétes a zsidótörvények szellemével és betűjével. Regina Jonasról csupán egyetlen fotó, néhány visszaemlékezés, sajtóanyag és levelezés maradt fenn. Nagy kihívás volt a rendező számára a címszereplő alakjának megjelenítése és a film vizuális világának megteremtése. Több mint kétéves levéltári, filmarchívumi kutatás áll az elkészült film mögött, amelyet újabb másfél év katalogizálás követett. A 63 perces film több száz forrásból megszerzett, közel 50 órányi korabeli archív és egészen ritka amatőr felvétel és fotótörténeti dokumentum felhasználásával készült. Groó Diana rendező és Mógor Ági vágó kísérletet tettek arra, hogy ezen archív felvételek segítségével, szinte fikciós hatást elérve rekonstruálják a különleges és feledésbe merült életutat, valamint a korabeli Berlin mindennapjait. Külön izgalmas gyártási feladat volt a többnyire néma felvételek életre keltése Böhm Dániel hangmérnök zaj- és zörejmunkájának köszönhetően.

 

2016. ápr. 9.

Bárhol, bármit, bármikor (amerikai vígjáték, 1995. 109 p. R. Herbert Ross, szereplők Whoopi Goldberg, Mary-Louise Parker, Drew Barrymore)
ane, a fekete bárénekesnő egy szép napon elhatározza, hogy otthagyja jól megszokott életét, és szerencsét próbál egy másik városban. Ekkor olvassa az újságban Robin hirdetését, aki útitársat keres. Jane egy kissé ódzkodva, de belemegy az utazásba. Az úton felveszik még Jane barátnőjét, Hollyt. A három nő az utazás során mélyebben megismeri egymást, s egyre szorosabb barátság alakul ki közöttük.
A filmet magyar szinkronnal vetítjük. Whoopi magyar hangja Lang Györgyi. A film trailerjét itt találjátok. 

 

2016. máj. 6.

Susana (argentin-amerikai dokumentumfilm, 1980, 25 p. R. Susana Blaustein)
A májusi Gobbi Hilda Filmklubban (kivételesen pénteken!) Susana Blaustein argentin filmrendező önéletrajzi rövidfilmjét vetítjük. Coming out egy argentin családban, szembesülés az apával, anyával, a húg elvárásaival. Susanaelhagyja Argentinát, hogy kiszabaduljon a dél-amerikai kulturális és családi nyomás alól. A film a családdal és szerelmekkel készített cinema vérité interjúkat kapcsolja össze fotókkal, házivideókkal, sőt egy Disney-rajzfilmmel, hogy megmutassa azt a kulturális kontextust, amelyben a női, a szexuális és az etnikai identitás formálódik.  Mindeközben helyes leszbikusok Susana érdemeiről beszélnek. A film 1980-ban, celluloidra forgott.

A vetítés után itt lesz a rendezőnő, vele beszélgetünk. A film feliratos, a beszélgetéshez tolmácsot biztosítunk.

Trailer: https://vimeo.com/91970932

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg