Gobbi Hilda filmklub 14. évad, 2021-2022.
Közkincs Könyvtár
 
2021. október 11. hétfő
Anyáim története
Magyar dokumentumfilm, 2020, 75 perc. Rendezők: Dér Asia, Haragonics Sára.
 
A közel 5 éven keresztül készített film egyik főszereplője Virág, volt parlamenti képviselő, aki kiábrándult, és otthagyta a politikai pályát. Zenész barátnőjével, Nórával úgy döntenek, hogy gyereket vállalnak, annak ellenére, hogy Magyarországon kifejezetten nehéz az azonos nemű pároknak családot alapítani. Két év bizonytalan várakozás után hírt kapnak egy örökbefogadásra váró roma származású kislányról. Nóra és Virág habozás nélkül igent mondanak. Míg Virág ösztönösen ráérez az anyaszerepre, Nóra nehezen találja a helyét a családban. Félelme, hogy a kislányának nincs szüksége két anyára, alapjaiban kérdőjelezi meg, amit addig önmagáról gondolt. A szülővé válás nehézségei mellett a szivárványcsaládok kirekesztettségével is meg kell küzdeniük, amely egyre növekvő mértékben befolyásolja életük és jövőbeli terveik alakulását.
 
Vendégeink Dér Asia és Haragonics Sára rendezők. A vetítés után a filmről a nézőkkel együtt beszélgetünk.
 
2022. február 18.
Rebel Dykes
A LMBT Történeti Hónapon egy leszbikus herstoryt vetítünk: 
Rebel Dykes. Angol dokumentumfilm, 2021, 89 p. Rendezők: Harri Shanahan, Siân A. Williams
Helyszín: Art+ Cinema. 1073 Budapest, Erzsébet krt. 39.
 
A Rebel Dykes nevű londoni csoportosulást a társadalom peremén lévő fiatal punk nők alkották, akik részt vettek az 1983 és 1991 közötti időszak politikai mozgalmaiban, mint például a cenzúraellenesség, a szex-pozitív feminizmus, a szexmunkások jogai vagy az ACT-UP. Aktív művészeti és kulturális tevékenységet is folytattak, zenekarokat, képzőművészeti alkotásokat, fesztiválokat hoztak létre. A dokumentumfilm az ő tevékenységüket mutatja be.
 
A film után Antonia Burrows angol feminista aktivistával, Bárdos Deák Ági énekessel és Páldi Lívia művészettörténésszel beszélgetünk.
A moziban kötelező a maszkviselés.
A jegyek ára: 1300 Ft.
 
2022. március 26. szombat
Elemi kérdés (It’s Elementary: Talking About Gay Issues in School)
Amerikai dokumentumfilm, 1996, 80 p. Rendezők: Debra Chasnoff és Helen Cohen
 
A hat állami és magániskolában forgatott dokumentumfilm azt mutatja be, hogyan lehet általános iskolás gyerekeknek életkoruknak megfelelő módon beszélni a melegségről, előítéletekről, családi sokféleségről, közösségépítésről. Azóta, hogy 1999-ben több mint száz közszolgálati televízió sugározta, a film mozgalmat indított a pedagógusok és szülők között, akik elkötelezettek a homofóbia és a melegellenes erőszak megelőzése mellett.
 
Meghívott vendégeink: Bróderné Nagy Tünde tanító, Dudás Fanni mentortanár, Szepesi Anikó gyógypedagógus, pszichológus és Béres-Deák Rita kulturális antropológus. Vendégeinkkel a film témájáról, személyes, szakmai tapasztalataikról és az április 3-i népszavazásról beszélget Kövesi Györgyi, a Melegség és megismerés iskolai programunk egyik vezetője.

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg