Labrisz-estek, 2018-2019
Közkincs Könyvtár
Ajánlott adomány: 500 Ft

2018. szeptember 21.
Mi is az a gender?
A „Nők és férfiak” sorozatunk első őszi témája a gender, avagy társadalmi nemek fogalma, valamint az ezzel kapcsolatos tudományos és politikai kérdések. A sorozat további témáihoz jó, ha van némi rálátásunk arra, hogy milyen módokon gondolkodhatunk a nemünkről, hogyan fogható meg elméleti és hétköznapi, gyakorlati szinten társadalmi hovatartozásunknak ez az igen fontos aspektusa. A témának külön aktualitást ad a jelenlegi politikai vezetés hadviselése a társadalmi nem fogalma és az ezzel foglalkozó tudományágak ellen, így arra is kitérünk, vajon mi is lehet a problémája a politikusoknak a genderrel.
Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban! A program nők és transznők számára nyitott. Hozzatok kedvetek szerint inni- és harapnivalót. Az est ingyenes, ajánlott adomány: 500 Ft.

2018. november 16.
Nők és férfiak 5.
A novemberi Labrisz-esten a nemi alapú sztereotípiákról és előítéletekről fogunk beszélgetni. Mi a különbség a sztereotípiák és az előítéletek között? Milyen a sztereotipikus heteró nő és férfi és a sztereotipikus leszbikus nő és meleg férfi? Mennyire próbálunk megfelelni, illetve mennyire érezzük ránk erőltetettnek, hasznosnak vagy károsnak ezeket a képeket, elvárásokat? Hogyan hágjuk át, írjuk felül saját életünkben a környezetünk velünk szemben támasztott sztereotípiáit, előítéleteit? Mennyire gondolkodunk mi magunk is sztereotipikusan, illetve vannak-e előítéleteink a saját csoportunkkal szemben, illetve más kisebbségi csoportokkal szemben?

2018. december 14.
Télanyó
A hagyományos év végi Labrisz-estet idén december 14-én, pénteken tartjuk, ajándékozással, Cilin-Télanyóval és Krampusszal. Hozz egy kis ajándékot Télanyó zsákjába, és hazavihetsz egy másikat! Ünnepeljünk, és töltsük együtt az év utolsó Labrisz-estjét! Amíg várunk a távoli Amazóniából érkező Télanyóra, eszünk, iszunk, beszélgetünk. Hozzatok harapni- és innivalót.

2019. január 18.
Leszbikus „Ki nevet a végén?”

Az idei évet közös társasjáték-készítéssel kezdjük. Cilin Télanyónak nagyon elfoglalt hónapja volt decemberben, így a leszbikus „Ki nevet a végén?” társasjáték megalkotását és kipróbálását januárra halasztotta, és a segítségeteket kéri hozzá. Készüljetek: lehet egyénileg és csapatosan játszani, lesznek kiütések, szerencsekártyák, és a végén csak egy leány maradhat talpon!

2019. február 15.
Férfiak az életünkben

Ha romantikus párkapcsolatainkat nem is (csak) férfiakkal éljük meg, az életünkben mégis jelentősek. Apák, fiúk, testvérek, rokonok, kollégák, főnökök, szomszédok, barátok, exek – hogyan vannak jelen a férfiak, és hogyan a férfidominancia az életünkben? Hogyan kezeljük a nekünk nem tetsző, nem kívánt, esetleg diszkriminatív, szexista, elnyomó férfi-megnyilvánulásokat leszbikusként? Hogyan reagálunk ezekre a munkánk során, a családunk körében, az utcán, a férfi többségű helyeken, az interneten?

2019. március 22.
Még egyszer az előbújásról

LMBTQIA emberként meghatározó része életünknek, hogy kinek, mikor, hol, hogyan bújunk elő illetve tartjuk titokban melegségünket. Március van, ahogy előbújnak a rügyek a fákon, beszélgessünk mi is az előbújásról. A szüleid tudják? A barátaid? Az iskola-/munkatársaid? A szomszédok? Melyik előbújás volt könnyű, melyik nehéz? Már rutinból tolod, vagy még csak most készülsz rá? Mikor fontos előbújni, és mikor látjuk jobbnak rejtőzködni? Gyertek, osszuk meg élményeinket, kérdéseinket, dilemmáinkat, félelmeinket az előbújásról.

2019. április 26.
A bennünk élő feminin és maszkulin energiák

Az áprilisi Labrisz-esten spirituális szemszögből gondolkodunk magunkról. Mit jelent az, hogy vannak női és férfi energiáink? Milyenek ezek az energiák? Miért női és férfi energiának nevezik ezeket a különböző minőségeket? Hogyan tudjuk megélni ezeket a minőségeket és kapcsolódni hozzájuk? Túl tudunk-e lépni a spirituális nyelvezetben jelenlévő nemi szembeállításon? Tudunk-e másképp tekinteni ezekre az energiákra, mint egymással szembenállókra?
Az estet Hatfaludi Judit vezeti.

2019. május 17.
Labrisz-est a Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes Világnapon

A májusi Labrisz-est a Nemzetközi Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes Világnapra esik. Ez alkalommal arról fogunk beszélgetni, hogy milyen szinteken találkozunk az életünkben a homo/bi/transzfóbiával, és hogyan hat ez ránk. Hogyan éljük meg nőként a homofóbiát, hogyan találkozik a homo/bi/transzfóbia a nőellenességgel társadalmi szinten és egyéni tapasztalatainkban is? Mi az az internalizált homo/bi/transzfóbia, mi van bennünk, amikor negatívan, ítélkezően vagy előítéletesen nyilatkozunk a kisebbségi csoportról, amihez tartozunk? Hogyan reagálunk, mit tehetünk egyénileg és közösségileg, amikor homo/bi/transzfóbiával szembesülünk?

2019. június 21.
Csapatépítés másképpen

Ez a Labrisz-est kicsit más lesz, mint a megszokott beszélgetős estek, de egy vidám és inspiráló programra számíthattok. Az est végére magatokról és a többiekről is új dolgokat fogtok megtudni, és  kideríthetitek, hogy milyen sok erőforrás van bennetek.
 

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg