Gobbi Hilda filmklub 13. évad, 2019-2020.
Közkincs Könyvtár


2019. szeptember 7.
Mondd el a méheknek (Tell it to the bees)

Brit romantikus filmdráma, 2018. R.: Annabel Jankel, fsz.: Anna Paquin és Hollyday Grainer. 1 óra 48 perc, magyar felirattal

A Gobbi Hilda filmklub 13. évadjának első, szeptemberi filmje kapcsán a gyűlöletbeszédről, annak társadalmi hatásairól beszélgetünk. Valamint arról, mi mit tehetünk ellene.
1950 környékén járunk, Lydia a fiával egy kisvárosban él. A férje elhagyta, a bérleti díjat nem tudja fizetni, az életük nem sok jóval kecsegtet. Jane fiatal lányként hagyta el a várost, hogy apja halála után orvosként térjen vissza, és átvegye a praxisát. Jane befogadja Lydiát, és a két nő között szerelem szövődik, amit a vaskalapos város nem néz jó szemmel.

A vetítés után Dombos Tamással és Barna Ildikóval beszélgetünk.
Dombos Tamás a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa, az MTA-ELTE Lendület SPECTRA (A gyűlölet-bűncselekmények elleni büntetőjogi küzdelem és a kisebbségvédelem társadalmi feltételei) Kutatócsoportjának tagja.
Barna Ildikó szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának habilitált egytemi docense, a Társadalomkutatások Módszertana Tanszék vezetője. Kutatási témái többek között: antiszemitizmus, xenofóbia, gyűlöletbeszéd és gyűlöletcselekmények. Kutatási érdeklődése az utóbbi időben fordult az online gyűlöletbeszéd automatizált szövegelemzéssel történő vizsgálata felé, amelyet a Research Center for Computational Social Science kutatócsoport keretében végez (https://rc2s2.eu). Tagja az MTA-ELTE Lendület SPECTRA (Social prerequisites for the effective fight against bias-motivated crimes through criminal law and minority rights protection) Kutatócsoportjának.

2019. október 5.
Stonewall után (After Stonewall)

Amerikai dokumentumfilm, magyar felirattal, 1999, 88 p.

John Scagliotti filmje 30 éven át követi nyomon, mi történt az LMBT mozgalommal, a melegjogokkal a Stonewall-lázadás (1969) után.
A film kapcsán az október 13-i önkormányzati választásokról beszélgetünk meghívott vendégeinkkel.
- mit szeretne az LMBTQ közösség egy önkormányzattól, önkormányzati képviselőtől
- hogyan tudjuk motiválni az LMBTQ emberek érdekképviseletében önkormányzati képviselőnket, polgármesterünket
- egy önkormányzati képviselő vagy polgármester hogyan tehet többet az LMBTQ közösségért
stb.
Vendégeink magukat megmérettető képviselőjelöltek, valamint a Budapest Pride aktivistája, aki a #szivárványváros kampányról mesél majd.
A rendezvényen 1000 Ft ajánlott adományt gyűjtünk, amit a Labrisz Egyesület tevékenységeire fordítunk.

2019. november 2.
A másik anya (What Makes a Family)

Amerikai filmdráma, 2001, 120 p., szinkronizált. R.: Maggie Greenwald. Főszereplők: Brooke Shields, Cherry Jones, Anne Meara, Al Waxman

Janine Nielssen életében egymást követik a csapások. Először szeretett élettársát, Sandyt veszíti el egy súlyos betegség miatt, majd a bíróság a közösen nevelt kislányt Sandy szüleinek, a nagyszülőknek ítéli, miután az államban érvényes törvény szerint homoszexuális személy nem adoptálhat. Janine kétségbeesésében Terry Harrisonhoz, Florida állam legsikeresebb ügyvédjéhez fordul segítségért, akinek az állam legkonzervatívabb bíróját kell meggyőznie.
Novemberi filmklubunkban a szivárványcsaládok hazai helyzetéről beszélgetünk. A film után a Szivárványcsaládokért Alapítvány tagjaival járjuk körül a témát.
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/509570676560166/

2019. december 7.
A rabbi meg a lánya (Disobedience)

Ír-angol-amerikai film, 2017, 114 p. R. Sebastián Lelio. Fsz. Rachel Weisz, Rachel McAdams, Alessandro Nivola.

Apja halálát követően Ronit (Rachel Weisz) hosszú idő után visszatér gyerekkora helyszínére, egy londoni ortodox zsidó közösségbe. Felnőttként újra szembe kell néznie az általa már egyszer megtagadott szokásokkal, törvényekkel és saját szexualitásával.
A film trailere: https://www.youtube.com/watch?v=HEVonh8bjC0
A film után a vallásos zsidó közösség és a melegség/leszbikusság viszonyáról beszélgetünk Budai Miklóssal, a Páva utcai zsinagóga kántorával, Rozgonyi Dórával, a Szim Salom reformzsidó közösség vezetőségi tagjával, Bodrogi Eszter gasztrobloggerrel és Béres-Deák Rita kulturális antropológussal.
A filmkubra az info@labrisz.hu-n tudtok regisztrálni (max. 36 főig).

2020. január 4.
Csajok a bárból (Bar Girls)

Amerikai romantikus vígjáték, 1994, 93 p. Rendező: Marita Giovanni. Főszereplők: Nancy Allison Wolfe, Liza D’Agostino, Camila Griggs

Mióta vége a Vis Major, a Bárcsak Bár és a Pepita Ofélia meg az Eklektika Kávézó működésének, mindannyian sajnáljuk, hogy nincs Pesten leszbikus vagy leszbikusbarát bár. Persze sok olyan bár van, amelyek mindenféle barátok, így a leszbikusoké is, de most olyanra gondolunk, ahol vagy a tulaj vagy a bárpultos vállaltan leszbikus identitású, és emiatt mi szerettünk oda járni. Bárban ismeretlen csajt felszedni „speciális” műfaj, nem mindenki képes rá, de persze nem is mindenkit izgat ez…
A „Csajok a bárból” a ‘90-es évek LMBT hullámában megjelent filmek egyike, Lauran Hoffman azonos című, színpadra írt művének televíziós adaptációja. A film leszbikus nők életét követi nyomon, ahogy a helyi bárban keresik a szerelmet. Loretta és Rachel azt hiszi, meg is találta, de az élet sosem ilyen egyszerű.
A film kapcsán a bárban való ismerkedésről, az egykori leszbikusbarát helyekről és a pesti életből hiányzó leszbikus bárokról beszélgetünk. És szilveszter után négy nappal az alkohol témát is érintjük persze.

2020. február 8.
Leszbikus filmesek akcióban (Dykes, Camera, Action!)

Amerikai dokumentumfilm, 2018, 58 p. Angolul, magyar felirattal. Rendező: Caroline Berler. Főszereplők: Desiree Akhavan, Cheryl Dunye, Su Friedrich, Barbara Hammer, Jenni Olson, B. Ruby Rich, Sarah Schulman, Rose Troche

 

A Labrisz Leszbikus Egyesület Gobbi Hilda filmklubja és a CEU Human RightS Initiative vetítése kerekasztal-beszélgetéssel a 8. LMBT Történeti Hónap részeként.
A dokumentumfilm a queer női mozi történetét mutatja be. Az elmúlt 50 év legjelentősebb leszbikus filmkészítői mesélnek arról, hogyan fejezik ki identitásukat a filmen keresztül. Szóba kerül a kísérleti film és a queer film kereszteződése és az aktivizmus szerepe a leszbikus művészcsoportokban.
A vetítés utáni beszélgetés résztvevői: Bíró Judit rendezőasszisztens, Antonia Burrows feminista aktivista, Szilágyi Zsófia filmrendező, Takács Mária filmrendező.
A belépés ingyenes, adományokat elfogadunk.
Kérjük, a terem befogadóképessége miatt regisztráljatok február 7-ig az info@labrisz.hu címen!

2020. március 7.
Éva keresése (Searching Eva)

Német dokumentumfilm, 2019, 85 p. Rendező: Pia Hellenthal. Főszereplő: Eva Collé

Éva – 25, útkereső, Berliner, állattartó, szexmunkás, szűz, leszokóban lévő drogos, háziasszony, feminista modell – a privát élet koncepcióját már 14 éves kora óta túllépte. A történet egy fiatal lányról szól, aki az internet időszakában nőtt fel, és útkeresését közszemlére téve kérdez rá, hogy mit is jelent “nőnek lenni”. A fragmentált személyiségen keresztül láthatjuk, ahogy felnő egy generáció, amelyben a fix személyiség mint idejétmúlt eszme jelenik meg.
Trailer: https://vimeo.com/314309860

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg