2014. október 4.

Thelma és Louise (amerikai-francia krimi, 1991, 130 p.)

A Gobbi Hilda Filmklub új helyszíne a Kalicka Kávézó.

Louise csinos, talpraesett, kemény nő, pincérnőként dolgozik. Barátnője, Thelma viszont visszafogott és elkeseredett, belefáradt a háziasszony szerepébe. Louise rábírja Thelmát, hogy rúgjanak ki a hámból, ruccanjanak ki a hétvégén, hogy elfelejtse a mindennapok gondjait. A két barátnő útja kellemesen indul, ám egy váratlan esemény örökre megváltoztatja az életüket. Amikor az egyik bárban megismert férfi meg akarja erőszakolni Thelmát, Louise agyonlövi a fickót. Ettől kezdve állandó menekülés az életük. Megpróbálnak átjutni Mexikóba, mielőtt a zsaruk elkapnák őket.

A filmklub meghívott beszélgetőpartnerei: Vincze Teréz filmkritikus, Dobay Ádám forgatókönyvíró. A beszélgetést Farkas Lívia vezeti. 

Egy beharangozó kisfilmet és facebook eseményt is készítettünk.

 

2014. november 1.

Rocky Horror Picture Show (amerikai musicalkomédia, 1975, 100 p.)

A frissen eljegyzett pár, Janet (Susan Sarandon) és Brad (Barry Bostwick) az eső elől egy elhagyott kastélyban keres menedéket, miután teljesen eltévedtek és az autójuk és lerobbant. A kastély ura bőrszoknyát, női fehérneműt visel és sminkeli is magát, hiszen a valóságban ő nem más, mint a távoli Transzszexuális bolygóról érkezett űrlény. A házigazda éppen legújabb munkájával büszkélkedik el a megszeppent párnak, amikor kitör a fagyasztóból Eddie (Meat Loaf), az őrült motoros és közben a házi személyzet is összeesküvést sző.

 

2014. december 6.

Bíborszín (The Color Purple. Amerikai film, 1985, 154 p.)

A filmet a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen programsorozat keretén belül vetítjük. 

A film Alice Walker Kedves Jóisten című regényéből készült. Az Egyesült Államok déli részén játszódik, fekete írónő fekete története. De nemcsak a feketék másodrangúságáról szól, hanem a nőkről, akik a feketék társadalmában másodrangúak: "Csak nézd meg magad -- vágja Celie fejéhez a férje --, nigger vagy, szegény vagy, csúnya vagy, nő vagy." És Celie, akinek fejlődését tizennégy esztendős korától egy emberöltőn át kísérjük figyelemmel, s aki a hosszú-hosszú éveken át csak istenhez írhatta a leveleit, a maga embersége és két szeretett asszony segítsége révén mégis megáll a lábán, és szembefordul a sokszoros átokkal: "Lehetek szegény, lehetek nigger, lehetek csúnya, és meglehet, hogy főzni sem tudok. De itt vagyok." Steven Spielberg nagysikerű filmje felhívja a figyelmet a fiatal Whoopi Goldbergre, aki azóta világsztár lett, és jópár Oscar-díj kiosztás gálaestéjének ceremóniamestere.

 

2015. január 10.

V mint vérbosszú (amerikai-angol-német akciófilm, 2005, 132 p.)

Anglia diktatúrától szenved a nem is olyan távoli jövőben. A tévéből dől a propaganda, a titkosrendőrség pribékjei mindenkit rettegésben tartanak. Evey-t, a fiatal lányt egyik este elkapják az utcán, a halál torkából egy titokzatos alak, V szabadítja ki. A férfi a négyszáz éve kivégzett lázadó, Guy Fawkes álarcát viseli. Fawkes társaival együtt levegőbe akarta röpíteni a parlamentet, hogy az országot megszabadítsa a zsarnokságtól. De a merénylet meghiúsult, az összeesküvők bitón végezték. Evey apránként megismeri V múltját, mely a férfi bosszúvágyát táplálja. És miközben maga is megjárja a diktatúra börtöneit, rájön, hogy V ugyanarra készül, amire annak idején Fawkes. A V mint vérbosszú egyszerre kalandfilm, politikai thriller és antiutópia, amely a zsarnokságról, az elnyomásról, a média agymosásáról szól és azt vizsgálja, mi történik, ha egy diktatúrában az egyén a saját kezébe veszi a törvényt. "Ne kérdezz, ne kritizálj, ne is gondolkodj: a Párt mindent jobban tud" - üvölti a gonosz kancellár. Azt mondja, hogy megvédi az embereket a terroristától, ugyanakkor erre hivatkozva állandó rettegésben tartja őket, miközben lábbal tiporja a szabadságjogaikat.

A facebook eseményt itt találjátok.

 

2015. február 7.

A szerelem sivataga (Desert Hearts. Amerikai játékfilm, magyar nyelven, angol felirattal, 1985, 101 p.)

1950-es évek, kisváros a nevadai sivatagban. Ide érkezik Vivian, a 35 éves tanárnő, hogy beadja a válókeresetet. Megismerkedik Cay-jel, a 25 éves, szabad szellemű, vállaltan leszbikus nővel, és az ismeretségből szerelem szövődik. A vetítés után Dr. Bollobás Enikő irodalomtörténésszel és Mesterházy Lili filmkritikussal beszélgetünk.

A facebook-eseményt itt találjátok.

 

2015. március 7.

Néha a csajok is úgy vannak vele (Even Cowgirls Get the Blues. Amerikai film, 1993, 95 p.)

Márciusi filmklubunkban Gus van Sant filmjét vetítjük, a főbb szerepekben Uma Thurmannel és Keanu Reevesszel, k.d. lang dalaival.

Sissy abnormálisan hosszúra nőtt hüvelykujjal született, és ez komoly gondokat okoz neki kislánykorától kezdve. De minden rosszban van valami jó, stopposként egyedülálló karriert fut be, sőt a modell szakmában is jelentős sikereket arat. Régi ügynöke új munkát ajánl neki, egy marhatenyészetből átalakított szépségfarmon kellene szépítőszereket reklámoznia. Sissy barátságot köt a farmercsajokkal, különösen a vezetőjükkel kerül közeli kapcsolatba. Amikor a tulajdonos fel akarja számolni a kompániát, Sissy két tűz közé kerül, sem munkaadóját, sem a barátnőit nem akarja megbántani.
A filmet magyar szinkronnal vetítjük, felirat nélkül.

A filmklub vendégei: Széky János újságíró (Élet és Irodalom) és Nagypál Orsi filmrendező (Kispárizs, Körforgalom). A beszélgetést Kulcsár Eszter vezeti.

A film trailere: https://www.youtube.com/watch?v=-5WjhD8bAAM

A facebook eseményt itt találjátok.

 

2015. április 11.

Észvesztő (Girl, Interrupted. Amerikai filmdráma, 1999, 127 p.)

1967-ben járunk. A 17 éves Susanna Kaysen alig különbözik a legtöbb amerikai lánytól; ő is bizonytalan, összezavarodott, és küszködve próbálja megérteni az őrületes tempóban változó világot. A szülők kérésére találkozik egy pszichiáterrel, aki aztán tüstént néven is nevezi szokatlan viselkedését. Határeseti személyiségzavarról beszél, melynek "tipikus megnyilvánulása az önkép, a távlati célok, az értékek, a baráti és szerelmi kapcsolatok terén mutatkozó bizonytalanság". Be is utalja a Claymoore kórházba, ahol Susanna egy csapat furcsa, fiatal nő között találja magát. Az itt eltöltött két év során ők lesznek legjobb barátai: az elragadó, ám beilleszkedési zavarokkal küzdő Lisa, az elkényeztetett, papa-kedvence Daisy, aki étvágyát hashajtókkal igyekszik kompenzálni, és a melegszívű Polly, aki túlélt egy tűzvészt. Ám idővel Susannának választania kell az intézetbeli barátok sajátos szélsőséges világa és a kinti valóságos világ között. Ő pedig - akárcsak Dorothy, az Óz, a csodák csodája főszereplője - úgy dönt, hogy maga mögött hagyja a "párhuzamos világot", visszaszerzi függetlenségét, és éli tovább az életét – a maga módján.

A film utáni beszélgetés vendégei Lászlóffy Julianna és Fiath Titanilla (ex-Ludditák) pszichológusok lesznek.

 

2015. május 9.

Tűz van, babám! (Színes, magyarul beszélő, csehszlovák-olasz vígjáték, 1967, 71 p.)

A film méltán kapott Oscar-díj jelölést a legjobb külföldi film kategóriában. Az ötletet maga a valóság adta. Forman részt vett egy tűzoltóbálon, s úgy gondolta, ezt meg kell örökíteni a filmvásznon. Amatőr szereplőkkel és profi színészekkel játszatta el a fantasztikus humorú és mélyen korfestő falutörténetet. A tűzoltóegylet tagjai elhatározzák, bált rendeznek, ahol kitüntetést adnak át nyugalmazott parancsonokuknak, szépségkirálynőt választanak, tombolát szerveznek. A bál burleszkbe illő összeomlásba fullad: a szépségkirálynői címet tukmálni kell, az ünnepeltről elfeledkeznek, és amíg a tűzoltók bált adnak, a faluban egy ház lángra lobban. Amikor pedig tombolaszelvényekkel próbálnák megsegíteni a károsultat, kiderül, hogy a bálozók ellopták a nyereménytárgyakat. (A film évekig dobozban állt, betiltották.)

Meghívott vendégeink: Dr. Tóth Eszter Zsófia történész és Réz András esztéta, filmkritikus.

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg