2007. november
A Budapesti Leszbikus Filmbizottság filmjei I.

Mihez kezdjen egy fiatal leszbikus a nagyvárosban? (kisjátékfilm, 2000, 14 p, r: K. Kremmler, op: Szilvike)
Puszta Cowboy (kisjátékfilm, 2004, 10 p, r: K. Kremmler, op: Muszter)
Merlin Farsang (dokumentumfilm, 2004, 10 p, készítők: Muszter, Takács M.)
Nem szabad (videoklip, 2004, 5 p, készítők: Noár, Muszter)
Kegyetlen nő harci kutyával (kisjátékfilm, 2004, 13 p, r: Tímár M., op: Takács M.)
Rózsaszín görény (játékfilm, 2003, 50 p, r.: K. Kremmler, op: Muszter

 

2007. december
A Budapesti Leszbikus Filmbizottság filmjei II.
Eklektika Tánciskola (dokumentumfilm, 2004, 17 p, készítők: Csillag B., Takács M.
Elsőbálozók (dokumentumfilm, 2005, 25 p, r: Muszter

 

2008. január
Sonja
(német játékfilm, 2006, 98 p, r: Kirsi Liimatainen)

A nyári szünetben olyan kérdésekkel szembesül, melyek az egész életére hatással lesznek. Minden lány az iskolában azzal dicsekszik, hogy már nem szűz, de őt nem hatja meg a fiúkról szóló fecsegés. Főhősünk inkább a legjobb barátnője, Julia iránti furcsa érzéseivel van elfoglalva.

 

2008. február
Párizs nő volt
(Paris Was a Woman, amerikai dokumentumfilm, 1995, 75 p, r: Greta Schiller)

Izgalmas filmportré a két háború közti, pezsgő kulturális életű Párizs "bal parti" nőinek csoportjáról: írókról, festőkről, fotográfusokról, szerkesztőkről. Az életrajzi kutatásokat, újonnan felfedezett házivideókat, személyes történeteket és interjúkat ötvöző dokumentumfilm felidézi a nagyrészt amerikai emigránsokból és nagyrészt leszbikusokból álló kreatív női közösség hangulatát. Néhány név: Gertrude Stein, Alice B. Toklas, Colette, Hilda Doolittle, Djuna Barnes, Natalie Barney, Romaine Brooks, Sylvia Beach, Adrienne Monnier, Janet Flanner. A filmet több mint 150 nemzetközi fesztiválon mutatták be Londontól Jeruzsálemig.

 

2008. március
A szerelem sivataga
(Desert Hearts, amerikai játékfilm, 1985, 101 p, r: Donna Deitch)

A Jane Rule regénye nyomán készült film az 1950-es években játszódik a nevadai sivatagban. Vivian, 35 éves tanár a városba érkezik, hogy beadja a válókeresetet. Ott megismerkedik Cay-jel, a 25 éves, szabad szellemű, vállaltan leszbikus nővel, aki egy kaszinóban dolgozik, és a két nő egymásba szeret...

 

2008. április
Menteni a menthetőt
(Saving Face, kínai-amerikai játékfilm, 2005, 98 p, r: Alice Wu)

Amikor a 48 éves, csinos özvegy,  Hwei-Lan Gao (Joan Chen) bejelenti, hogy terhes, apja – akitől a  szülői megértésnél semmi sem áll távolabb – csaknem kitagadja  lányát. Nem is engedi haza, amíg Hwei-Lan be nem tudja bizonyítani,  hogy a szeplőtelen fogantatás létezik… vagy azonnal férjhez nem megy. Így a késői kismama csak Wiltől (Michelle Krusiec), a már  felnőtt lányától kérhet segítséget. A menő manhattani orvosnő  azonban nem repes az örömtől, hiszen anyja helyett inkább új szeretőjét,  Vivet (Lynn Chen) látná szívesen lakótársként otthonában. Azért  Wil megteszi, amit egy engedelmes leánygyermeknek tennie kell: felkutatja  a város partiképes, facér urait, és randit szervez nekik a várandós  Hwei-Lannal.

 

2008. május
Ha hallgattál volna (Serving in Silence, amerikai játékfilm, 1995, 91 p, r: Jeff Beckner)

Margarethe Cammermeyer ezredes a vietnámi háborúban tanúsított hősies helytállásáért és huszonöt éves szolgálatáért bronzcsillag érdemrendet kapott. De egy napon felettesei megtudják, hogy az ezredes leszbikus és minden eddig megszerezett elismerése elértéktelenedik és Margarethe egyik pillanatról a másikra nemkívánatos személy lesz a seregben. Természetesen bejelentésének nagyon nagy súlya van nemcsak a munkahelyén, de családjában, barátai közt is. Az ezredes azonban felvállalja önmagát és tetteit és bíróságon keresztül próbál érvényt szerezni igazának. Igaz történet alapján.

 

2008. június
A csajok nem tudnak úszni
(francia játékfilm, 2000, 102 p, r: Anne-Sophie Birot)

Gwen tizenéves lány, aki egy tengerparti kisvárosban él. Lise a legjobb barátja, egy városi lány, aki a szüleivel minden nyarat ebben a kisvárosban tölt. De ez az év most más lesz, mint a többi. A film két főszereplője 2000-ben a Golden Wave legjobb női főszereplő díját párosan nyerte el.

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg