MELEGSÉG ÉS MEGISMERÉS – EGY INNOVATÍV, ÉRZÉKENYÍTŐ ISKOLAI PROGRAM TOVÁBBFEJLESZTÉSE

 

Azonosító: NCTA-2013-4194-M1

Támogatási időszak: 2013.10.01. – 2015.12.31.

Pályázó: Labrisz Leszbikus Egyesület

Projektpartner: Szimpozion Egyesület 

Az pályázó támogatásának összege: 62 436,81 Euro 

Az pályázó által biztosított önrész értéke: 9 557,96 Euro

 

A következő frissítés várható ideje: 2015-09-15

 

Tartalom:

 

Júliusi hírek

Májusi hírek

Márciusi hírek

Mi történt a projekt első 15 hónapjában?

Közlemény nyilvánosságról

Eredeti pályázati anyag kivonata

A megvalósító partnerségről

Csatolmányok (projektnyilvánosság)

 


 

JÚLIUSI HÍREK

 • A projektben dolgozó önkénteseink közül június 25-29. között nyolcan látogattak el Oslóba, norvég partnerünkhöz, az LLH-hoz, illetve részt vettek az Oslo Pride eseményein. (Élménybeszámoló itt.)
 • Július elején beadtuk a projekt 5. részbeszámolóját, a 2015. február-május közötti időszakról. A szakmai beszámoló és a pénzügyi összesítő tábla - szkennelési kapacitásaink függvényében - hamarosan elérhető lesz az oldal alján, a letöltések között.
 • Július 1-15. között lezajlott az Én, az önkéntes című, önkéntességet népszerűsítő utcai kampány, és az első kiállítás az Aurórában. Elindult a kampány Facebook oldala, amit az első két hétben több mint 700 ember lájkolt. (Kapcsolódó cikk itt.)
 • Július 10-én, a Pride hét keretében tartottuk az 5. Civil Kurázsi eseményt, amelyen partnereinkkel és a fejlesztendő szervezetekkel a korábban kiválasztott három kidolgozandó közös projekt vázait készítettük el, e mellett a partnereknek és külső résztvevőknek a Melegség és megismerés programot mutattuk be, MM órát tartottunk. A külsősöknek szervezett programelemen 33 fő vett részt. (Kapcsolódó cikk itt.)
 • A projekt idei szakaszában, a január-június közötti időszakban változatlanul átlagosan havi 2-4 MM órát tartunk Budapesten és vidéken.
 •  

 

MÁJUSI HÍREK

 

LETÖLTHETŐEK A PROJEKTBEN KÉSZÜLT TANANYAGOK:

 

ÉN, AZ ÖNKÉNTES PROGRAMELEM

 

Közel negyven önkéntes közreműködésével elkészült az önkéntes tevékenységeket népszerűsítő 3 spot és 18 fotó, önkénteseink személyes üzeneteivel. A plakátok július 1-15. között budapesti utcai plakátkampányban, illetve július-december között Budapesten és vidéken kiállításokon, mintegy 10 helyszínen fognak megjelenni. A spotokat a youtube-on láthatjátok és lájkolhatjátok.

Facebookon is eléritek a kampányt július 1-től. Keressetek, lájkoljatok minket, töltsétek fel üzeneteiteket, keressetek önkéntest szervezeteteknek, vagy önkéntes munkát magatoknak, barátaitoknak!

 


 

MÁRCIUSI HÍREK

 

 • Március elején beadtuk a projekt 4. beszámolóját, a 2014. októbere és 2015. január vége közötti tevékenységekről. A szakmai beszámoló és a pénzügyi összesítő tábla - szkennelési kapacitásaink függvényében - hamarosan elérhető lesz az oldal alján, a letöltések között.
 • Februárban a 4. Civil Kurázsi eseményen partnereinkkel és a fejlesztendő szervezetekkel kiválasztottuk a három kidolgozandó közös projektet, megismerkedtünk a Down Alapítvány érzékenyítő programjával.
 • Februárban folytattuk az Én, az önkéntes című, önkéntességet népszerűsítő kampány kidolgozását. A kampány hirdetése itt érhető el, a munka folytatásaként április-május hónapban önkéntesekkel forgatunk és fotózunk. A kész anyagokkal várhatóan július első felében jelentkezünk.
 • A projekt idei szakaszában, a január-március közötti időszakban változatlanul átlagosan havi 2-4 MM órát tartunk Budapesten és vidéken.
 •  

 

MI TÖRTÉNT A PROJEKT ELSŐ 15 HÓNAPJÁBAN?

 

Rövid szakmai és pénzügyi beszámoló (2013. október – 2014. december)

 

I.                Megvalósult szakmai tevékenységek

 

I.1. Szakmai hálózat bővítése

Eddigi partnereink mellett újakat is bevonva létrehoztunk egy jól működő szakmai hálót, benne 16 szervezettel, alapítvánnyal, egyesülettel, csoporttal. Ezek között hat, a projektben együttműködő szervezet van, közöttük egy norvég, egy vidéki és négy budapesti szervezet. (Menhely Alapítvány, Háttér Társaság, NANE, Down Alapítvány, Az Emberség Erejével Alapítvány Pécs, LLH Oslo). Emellett tíz fejlesztendő csoporttal dolgozunk: Miskolci Mások, Debreceni Színtér, Colorful Circles Szeged, Szexpedíció Székesfehérvár, GBME Budapest, SE (Something Else) Budapest, PeMeL Pécs, Urtak Csoport Budapest, Új Generáció a Melegekért Egyesület Budapest.

 

I.2. Civil Kurázsi projektnapok

Három alkalommal tartottunk projektnapot az együttműködő partnereinkkel.

1.     alkalom: ismerkedtünk, a szervezeti felépítést, szervezeti célokat, tevékenységeket beszéltük át, és elkészítettünk egy első interjút a fejlesztendő csoportokkal arról, hogy hogyan jöttek létre, mit csinálnak, szervezetfejlődési szempontból hol tartanak, és mik a céljaik.

2.  alkalom: keresztérzékenyítést szerveztünk hajléktalanság témakörben a Menhely Alapítvány előadásában, ötleteltünk, majd szervezeti tapasztalatcserét folytattunk arról, hogy milyen témákban tudnánk közös projekteket megvalósítani.

3.   alkalom: keresztérzékenyítést szerveztünk nők, szexizmus, feminizmus témakörben a  NANE vezetésével, majd az előző ötletelésre alapozva projekt-tervezés történt. Ennek során eljutottunk a következő közös projektek megszavazásáig:

- Élő Könyvtár mozgalom kiszélesítése vidéken (képzések, szupervíziók).

- Segítő szakmákban dolgozó szakemberek érzékenyítő képzése vidéken (több témában)

- LMBTQ tematikájú film, előadás, kiállítás országos utaztatása, promotálása vidéki LMBT és nem LMBT fókuszú partnerszervezetek bevonásával.

 

I.3. Képzési programok kidolgozása

Képzési programokat és tananyagokat dolgoztunk ki és dolgoztunk át, új elméleti és módszertani elemekkel kiegészítve, bővítve. Új képzések: egynapos tanári érzékenyítő tréning, kétnapos szervezetfejlesztő tréning civileknek. Frissített képzés: négynapos Melegség és megismerés önkéntes képzés. A képzések tananyaga elkészült, összesen 150 oldal terjedelemben.

 

I.4. Képzések tartása

Az újonnan létrehozott képzési anyagainkat felhasználva képzéseket tartottunk. Egynapos tanári érzékenyítő képzéseket Szegeden, Miskolcon és Pécsen, ahol a résztvevők száma 9, 6 és 20 fő volt. Kétnapos szervezetfejlesztő képzést Pécsen és Budapesten, ahol a résztvevők száma 11 és 14 fő volt. Négynapos MM önkéntes képzést vidéki résztvevőkkel Budapesten, a tréninget 13 új önkéntes végezte el.

 

I.5. Melegség és megismerés foglalkozások (MM órák)

Folytattuk az MM órák tartását középiskolákban, felsőoktatási intézményekben és a civil szférában. 2013 októberétől 2014 végéig összesen 19 intézményben 44 foglalkozást tartottunk, amellyel több mint 1000 fiatalt értünk el.

 

I.6. Szakmai szupervízió

Az MM levelezőlistáján folyamatosan megosztjuk és megvitatjuk a foglalkozások tapasztalatait. Ezen kívül, az óratartás tanulságainak megvitatása és önkéntes óraadóink lelkesedésének fenntartása érdekében, ez idő alatt szakmai szupervíziót is tartottunk, egy alkalommal.

 

I.7. DOWN iskolai érzékenyítő program kidolgozásának előkészülete

A Melegség és megismerés iskolai program módszertanával, az MM program pedagógiai szakembereivel, valamint a Down Alapítvány (együttműködő partnerünk) szakembereivel elindult egy új, iskolai érzékenyítő foglalkozás kidolgozása.

 

I.8. Én, az önkéntes művészeti projekt

A novemberi Leszbikus Identitások Fesztiválja (LIFT) egyik eseményeként indítottuk el a művészeti projektet. A workshopon megjelent 12 partnerünkkel az önkéntességet népszerűsítő kommunikációs kampány első üzeneteit fogalmaztuk meg. A munka a februári Civil Kurázsi találkozón folytatódik.

 

I.9. Az LLH (Oslo) látogatása

Norvég partnerünk, az LLH képviselői a LIFT idején látogattak el hozzánk. A fesztivál egyben a projekt egyik disszeminációs eseménye volt, így a partnerszervezet tagjai megismerkedhettek egyesületünk tevékenységeivel, partnerszervezeteinkkel és azok egy részének tevékenységeivel. Emellett saját tevékenységeiket is bemutatták a nagyközönség számára a Pink Competency című workshopon.

 

I.10. Disszemináció

A saját és partner-honlapokon, levelezőlistákon, Facebookon és sajóban való megjelenés mellett a disszemináció és kommunikáció fontos eszköze a társszervezetek rendezvényein való megjelenés, illetve a nyílt napok tartása.

Ennek keretében az első 15 hónapban három alkalommal vettünk részt a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (NÉ) által szervezett konferencián, Budapesten, Veszprémben és Miskolcon. „Kisebbségben lenni” címmel workshopot tartottunk együttműködő partnereinkkel a 2014-es Budapest Pride-on. Mintegy hatvan fő volt rá kíváncsi. Több alkalommal standoltunk, hirdetve az új projektünket (Pszinapszis, Budapest Pride, Civil Falu, Sziget, LIFT, BEIK Emberi Jogi Fórum).

Az időszak saját szervezésű disszeminációs eseménye a LIFT fesztivál volt. Ezen a NÉ, a NANE és a Jól-Lét Alapítvány mutatta be NCTA-projektjét, illetve több, a projektben is közreműködő partnerünk jelent meg workshoppal, beszélgetéssel vagy standdal.

A Pride hetében (június 30-án és július 3-án) nyílt napot tartottunk az NCTA makrós szervezetekkel közösen meghirdetve, a projekt bemutatása céljával.

 

II. Egyéb fejlesztések

 

II.1. Munkaerő

Az egyesület első 12 éve során kizárólag önkéntesekkel dolgozott, míg 2012 óta megbízási szerződéssel titkárt foglalkoztatunk, aki a működéshez szükséges ügyintézési feladatokat (heti kb. fél napban) látja el. Először jelen projekt adott lehetőséget arra, hogy egy szakmai munka elvégzését fizetett szakemberek koordinálják. A projektben havi 4 napos, egyszerűsített munkaszerződéssel egy fő projektmenedzser, egy fő MM koordinátor, illetve megbízási szerződéssel további egy fő fejlesztendő szervezeti koordinátor és egy fő pénzügyi asszisztens dolgozik. Közülük három fő az egyesület korábbi önkéntesei, a pályázat elkészítői közül kerül ki, míg egy fő az MM-program működtetésében közreműködő megvalósító partner, a Szimpozion képviselője.

 

II.2. Kiadványok

A megvalósítókról és az MM-programról szóló ismertető kiadványok közül a projekt keretében frissültek, illetve megjelentek a következők:

- Tények és tévhitek (magyar - 2000 db)

- Melegség és megismerés ismertető (magyar - 2000 db és angol - 1000 db)

- Labrisz ismertető (magyar - 2000 db és angol - 2000 db)

- Szimpozion ismertető (magyar - 2000 db és angol - 1000 db)

 

II.3. Infrastruktúra

A projekt keretében megvettük első egyesületi laptopunkat és projektorunkat. Nagy szükségünk van mindkét eszközre, hiszen évek óta nagyon sok képzést és workshopot tartottunk, mindezidáig magáneszközeinket használva.

 

III. Költséggazdálkodás

 

III.1. Támogatás felhasználása

A 27 hónapra adott támogatásból 6 972 ezer forintot a szakmai munka személyi költségeinek finanszírozására, 3 510 ezer forintot a projektmenedzsment költségek finanszírozására, 7 323 ezer forintot pedig a szakmai munkához kapcsolódó eszközök és szolgáltatások (tervezés, nyomda, metrókampány költsége, infrastruktúra fejlesztés, irodaszer stb.) finanszírozására kaptunk.

Ebből az első 15 hónapban (2013 októberétől 2014 decemberéig) teljesült (elszámolt, vagy kifizetése folyamatban) a szakmai munka személyi költségeinek finanszírozására: 3 840 ezer forint (55,1%), a projektmenedzsmentre: 2 010 ezer forint (57,3%), a szakmai munkához kapcsolódó eszközökre és szolgáltatásokra: 2 198 ezer forint (30%).

 

III.2. Készpénzbeni önerő

A támogatás mellett készpénzbeni önerőből kívántuk finanszírozni az adminisztratív tevékenység egy részét (titkár munkája), a könyvelést, iroda fenntartását, alszámla díját, illetve készpénzként vállaltuk az egyszerűsített foglalkoztatottak utáni járulékokat, továbbá az események fotós dokumentációjának díját. Ezek értéke összesen 1 519 ezer forint. Ebből az első 15 hónap alatt realizálódott 906 ezer (59,6%).

 

III.3. Önkéntes munka

A projektben természetbeni önerőként 1 259 582.- Ft értékű önkéntes munkát vállaltunk. Ez, az önkéntes munka elszámolására vonatkozó jogszabályok szerint, 1768 óra önkéntes munkát jelent.

Az első három beszámolóban (2013 októbere és 2014 októbere között) 28 önkéntes által végzett összesen 1441 óra önkéntes munkát számoltunk el (81,5%). Ebből a szakmai megvalósítást közvetlenül segítő tevékenységként önkénteseink a következőkben vettek részt: MM óratartás, illetve az óratartók fejlesztése, a Civil Kurázsi események moderálása, a vidéki fejlesztendő szervezetek mentorálása, partnerszervezetek rendezvényein standolás, kommunikációhoz (sajtóval, partnerekkel) kapcsolódó tevékenységek. Emellett 2014 nyarán a KEHI vizsgálat olyan adminisztratív munkaigényt vetett fel (pályázati anyagok fénymásolása, szkennelése), amelyet szintén önkénteseink végeztek, összesen kb. 80 óra időtartamban.

 


2014. június

 

KÖZLEMÉNY NYILVÁNOSSÁGRÓL

 

AZ ÁTLÁTHATÓ ÉS TRANSZPARENS MŰKÖDÉS ELVÉT SZEM ELŐTT TARTVA NYILVÁNOSSÁGRA HOZZUK A NCTA-2013-4194-M1 AZONOSÍTÓSZÁMÚ PROJEKT EDDIGI ELŐREHALADÁSÁT ALÁTÁMASZTÓ FŐBB IRATOKAT.

 

AZ IRATOK KÖZÜL A LAP ALJÁN, A "CSATOLMÁNYOK" CÍMMEL JELZETT RÉSZBŐL LETÖLTHETŐEK:

 •  
 • Pályázat és mellékletei,
 • Támogatási szerződés és mellékletei,
 • Az együttműködő szervezetekkel kötött szerződések.

A projekt előrehaladási jelentései közül 2015. január 1-jén rendelkezésre álló:

 • 1-3. szakmai beszámolók, illetve
 • 1-3. pénzügyi beszámoló összefoglaló táblái,
 • információs anyagok,
 • tematikus beszámolók és szakvélemények.

 

TÁJÉKOZTATJUK AZ ÉRDEKLŐDŐKET, HOGY AZ SQL ADATBÁZIS KORLÁTAI MIATT A BESZÁMOLÓK PÉNZÜGYI MELLÉKLETEI (SZÁMLÁK, SZERZŐDÉSEK, TELJESÍTÉS IGAZOLÁSOK STB.) TÁROLÁSÁRA A HONLAPON NINCS TARTÓS LEHETŐSÉGÜNK, MIVEL A FENTEBB FELSOROLT FŐBB DOKUMENTUMOK LISTÁJA A PROJEKT ELŐREHALADTÁVAL BŐVÜL, ÍGY EZ TOVÁBBI FELTÖLTÉSEKET TESZ SZÜKSÉGESSÉ.

A BESZÁMOLÓK MELLÉKLETEI VÁLTOZATLANUL ELÉRHETŐEK VISZONT AZ EGYESÜLET IRODÁJÁBAN (FIGYELEM, SZÉKHELLYEL NEM AZONOS CÍMEN!). AZ IRATOKAT AZ ÉRDEKLŐDŐK AZ EGYESÜLET KÉPVISELŐIVEL TÖRTÉNT ELŐZETES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN, SZEMÉLYESEN TEKINTHETIK MEG. 

A LETÖLTHETŐ DOKUMENTUM-ÁLLOMÁNY ELHELYEZÉSÉHEZ SZÜKSÉG SZERINT TOVÁBBRA IS IGÉNYBE VESSZÜK A KORÁBBAN HASZNÁLT, KIEGÉSZÍTŐ CIKKET, AMELYET ITT TALÁLNAK. A LISTÁBAN FELSOROLT, DE AZ OLDAL ALJÁN NEM TALÁLHATÓ DOKUMENTUMOKAT ITT KERESSE!

 


 

EREDETI PÁLYÁZATI ANYAG KIVONATA

 

A PROJEKT AKTUALITÁSA

A heteronormatív társadalmi működés tünete a meleg, leszbikus vagy annak vélt emberek ellen irányuló rendszerszerű erőszak. A közelmúlt tapasztalatai megmutatták, hogy a melegek és leszbikusok elleni – nem csak a meleg felvonulásokon tapasztalható, de a többség által főként onnan ismert – erőszakos támadások Magyarországon és más kelet-európai országokban az adott társadalmakban működő társadalmi, politikai rendszerek „normális”, szerves részeként elgondolhatók, tolerálhatók, ösztönözhetők és elkövethetők. A heteroszexista elnyomás eredményeként a leszbikus nőktől és a meleg férfiaktól tehát gyakran olyan mindennapi gyakorlatok során – mondhatni feltűnés nélkül – tagadják meg a teljes körű társadalmi részvétel lehetőségét, melyek a többség számára magától értetődő, megkérdőjelezetlen társadalmi normákból és intézményes szabályokból adódnak.” (Takács Judit (2011): A homofóbia megnyilvánulásai a magyar társadalomban, p. 11-12., In.:Homofóbia Magyarországon.) Ez indokolttá teszi, hogy a program újult erővel dolgozzon a saját erőforrásainak növelésén és a megfelelő marketingjén, hogy minél több helyre eljusson. Programunk a hazai pályázati kiírásokba „nem fér bele”, a 2007-2013 EU-s pályázati ciklus kiírásain sem találtunk olyan pályázatot, ami a megvalósítást előre vinné. Félő, hogy a következő pályázati ciklus (2014-20) sem fog bővelkedni hasonló témájú pályázati kiírásokban.

 

A PROJEKT CÉLJAI

1. A középiskolákban, felsőoktatásban, illetve vidéken működő LMBT csoportosulások megerősítése, kapacitásaik fejlesztése

A középiskolai és felsőoktatás körében működő, illetve a vidéki, kis civil szervezeteknek illetve jelenleg nem formalizált LMBT csoportoknak a maguk területén részben toleranciaerősítő, részben láthatóság növelő funkciójuk van, ugyanakkor országosan kevés, kis kapacitású ilyen szervezetről beszélünk. Az LMBT emberek láthatósága, a társadalmi tolerancia növelése szempontjából fontos, hogy a vidéki LMBT emberek, illetve a fiatal, iskolás nemzedék is látható legyen. Ezek a szervezetek ezeket a csoportokat képviselik, így a tolerancia növelése érdekében nélkülözhetetlen megerősítésük, kapacitásuk növelése.

 

2. A Melegség és Megismerés program (továbbiakban MM) továbbfejlesztése, kapacitásának növelése

A kapacitás erősítéséhez elengedhetetlen az önkéntesek bevonása, illetve a (vidéki) oktatási intézmények és pedagógusok érzékenyítése, amelyben a Melegség és megismerés program 13 éves tapasztalattal rendelkezik. A projektben a fiatalokat illetve vidéki embereket tömörítő LMBT közösségeknek ezt a tapasztalatot tudjuk átadni. A projektnek nem célja e csoportok formalizálódásának elősegítése, de az egyéni és csoportos találkozási alkalmakkor a Labrisz mentorai választ tudnak adni azokra a kérdésekre is, amelyek ezt segítik. Az MM program vidéki kiterjesztése, az önkéntesek körének bővítése e mellett a saját kapacitások fejlesztését is jelenti. Az MM program kiterjesztése vidékre hosszabb távon visszahat: növeli a láthatóságot és a toleranciát. A saját kapacitások fejlesztésének eszköze az MM önkéntes óraadóinak szóló képzés fejlesztése, a meglévő önkéntesek felkészítése az új kihívásokra, illetve az óraadást kísérő esetmegbeszélések és szupervíziók rendszerének bevezetése, amelyek az egyéni és tipikus problémákkal való megküzdést, ezáltal a program és a programban résztvevő önkéntes csapat folyamatos fejlesztését segítik. A program fejlesztése és az önkéntesbázis képzése, kiterjesztése egyaránt hozzájárulnak a program hosszú távú fenntarthatóságához.

 

3. Tapasztalatcsere más kisebbségi csoportok érdekvédelmével foglalkozó civil szervezetekkel

Az önkéntesek toborzása, képzése, motiválása terén szerzett tapasztalatokat más kisebbségi csoportokat képviselő szervezetek is hasznosíthatják. Emellett az MM program originalitása az élmény alapú tudásátadásban, tapasztalati szakértők bevonásában rejlik. A Labrisz ezért más kisebbségi csoportok (együttműködőként) bevonásával partnerséget hoz létre, amelynek célja a kommunikációval, önkéntesek mozgósításával és szervezésével kapcsolatos tapasztalatok cseréje. A partnerségben végzett tevékenységek a kisebbségi csoportok közötti keresztérzékenyítést szolgálják, elősegítik a párbeszédet és az együttműködést. Az együttműködés eredményeképp olyan projektötleteket dolgozunk ki, amelyek a gyűlöletbeszéd és az intolerancia elleni közös fellépést, a kisebbségi csoportok problémáinak láthatóvá tételét és a csoportokkal kapcsolatos társadalmi elfogadás erősítését teszik lehetővé. A szervezetek közös projektek generálásával megalapozzák a hosszú távú együttműködést, erősítve a civil szektort, ezzel a társadalmi részvételt és felelősségvállalást.

 

4. Az önkéntesség tematizálása, népszerűsítése a művészet eszközeivel

A 3. pontban kifejtett együttműködés projekten belüli, bevezető tevékenysége. Ebben az önkéntességet, mint életformát, és mint társadalmilag hasznos tevékenységet, illetve az önkéntest, mint új, humánus embertípust kívánjuk bemutatni. Ezzel részben az önkéntes munka társadalmi elismertségének, ezáltal a társadalmi felelősség növekedéséhez kívánunk hozzájárulni. Közvetlen kimenetként önkénteseink számának és motivációjának emelkedését, illetve a résztvevő, különböző kisebbségekkel foglalkozó szervezetek közötti együttműködés erősödését várjuk.

 

TEVÉKENYSÉGEK
1. Képzési programok és tananyagok kidolgozása – 2014. január-április

A már futó MM önkéntes képzéshez használt tananyag fejlesztése; pedagógusoknak az LMBT csoportról szóló érzékenyítő képzésre, illetve vidéki LMBT szervezetek önkéntesei részére képzési program és tananyag kidolgozása.

 

2. Képzések – 2014. május-november

Az 1. pontban részletezett képzési programok és tananyagok felhasználásával képzések tartása budapesti és vidéki helyszíneken.

 

3. MM program működtetése – folyamatosan

Iskolai és munkahelyi meghívások keresése, elfogadása, Melegség és megismerés érzékenyítő órák tartása a szokásos módon (http://www.labrisz.hu/mm) Budapesten és vidéken.

 

4. Én, az önkéntes  művészeti programelem – 2014. október-2015. december

Az önkéntesség mint életforma és mint társadalmilag hasznos tevékenység népszerűsítése kisebbségi szervezeteknél önkéntesként dolgozók személyes, képi vallomása segítségével. A háromnapos workshopon elkészült anyagokból vándorkiállítás és plakátkampány készül.

 

5. Civil Kurázsi napok – folyamatosan

A Civil Kurázsi napok keretében más kisebbségi csoportokat képviselő civil szervezetekkel működünk együtt. Az alkalmak jó lehetőséget adnak egymás megismerésére, a szakmai munkával és a szervezetfejlesztéssel kapcsolatos tapasztalatcserére. A saját érzékenyítő programok bemutatása és a közös projektek kidolgozása pedig az egymás iránti tolerancia növelésére, hatékony közös munkamódszerek kialakítására is alkalmat ad.

 

VÁRHATÓ ERDEMÉNYEK

 • Frissített MM tananyag, 2 új képzési program tananyaggal (pedagógus, vidéki önkéntes),
 • 2 vidéki pedagógusképzés (1-1 napos), 4 vidéki, 1 budapesti önkéntesképzés (2-2 napos), MM önkéntesképzés Budapesten (4 napos),
 • 30 vidéki MM óra,
 • Én, az önkéntes: plakátok, kiállítási anyag, kiállítás legalább 10 helyen,
 • 6 találkozási és keresztérzékenyítési alkalom más kisebbségeket képviselő civil szervezetekkel, 3 közös projekt terve.

 


 

MEGVALÓSÍTÓ PARTNERSÉGRŐL

 

Projektpartner:

Szimpozion Egyesület 

A két egyesület közötti együttműködés több évre tekint vissza, a Melegség és megismerés programban 2006 óta dolgozunk együtt. A Szimpozion adja az MM program férfi óratartóit és az önkénteseket képző férfi előadókat. Az egyesület 2002 márciusában alakult meleg és biszexuális fiatalok összefogásával, célja a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű (MLBT) fiatalok közösségének szervezése emberi fejlődésük és jóllétük, társadalmi szerepvállalásuk érdekében. A melegség elfogadásáért a Szimpozion Egyesület 2006-ban indította el „Bújj elő” című projektjét, ami szintén a láthatóság növelését célozza. Céljuk egyik részről, hogy a magyarok többségének toleranciaszintjét növeljék a másság iránt. Teszik ezt ismeretterjesztő anyagok, információk, vitaestek, az internet és a média útján. Másrészt arra törekszenek, hogy az önmaguk elfogadásával küzdők életét megkönnyítsék, döntésüket segítsék. A Szimpozion Egyesületről bővebben itt olvashat.

 

 

Együttműködő partnerek:

Menhely Alapítvány, Háttér Társaság, NANE, Down Alapítvány, Az Emberség Erejével Alapítvány (Pécs), LLH (Oslo, Norvégia)

 
 
Fejlesztendő szervezetek:
Miskolci Mások, Debreceni Színtér, Colourful Circles (Szeged), Colourful Circles (Kecskemét), Szexpedíció (Székesfehérvár), GBME (Budapest), SE - Something Else (Budapest), PeMeL (Pécs), Nyíregyháza (egyelőre név nélküli csoport), Urtak Csoport

 

 

Kapcsolat és bővebb információ: Csonka Éva projektvezető (labrisz@labrisz.hu)

 

Csatolmány Méret
palyazat1_1.pdf 1.51 MB
palyazat1_2.pdf 1.58 MB
palyazat2_1.pdf 1.48 MB
palyazat2_2.pdf 1.5 MB
palyazat3_1.pdf 925.84 KB
palyazat3_2.pdf 1.12 MB
alapszabaly1_4.doc 1.15 MB
alapszabaly5_8.doc 1.14 MB
beszamolo1_7.doc 1.61 MB
beszamolo8_14.doc 1.65 MB
banki_inkasszo.jpg 23 KB
tamog_szerz_1_melleklet_1_5.doc 1.86 MB
tamog_szerz_1_melleklet_6_9.doc 1.28 MB
tamog_szerz_2_melleklet.doc 1.25 MB
tamogatasi_szerzodes.doc 1.4 MB
birosagi_kivonat 19.72 KB
banki_kivonat_kapott_osszeg_onero1.jpg 17.69 KB
banki_kivonat_kapott_osszeg_onero2.jpg 14.01 KB
banki_kivonat_kapott_osszeg_onero3.jpg 23.06 KB
birosagi_vegzes.jpg 20.79 KB
nav_igazolas.jpg 21.03 KB
alapszabaly_hatalyos_8modositas_1.pdf 1.29 MB
alapszabaly_hatalyos_8modositas_2.pdf 1.55 MB
szimpozion_egyuttmukodesi.doc 2 MB
llh_labrisz_cooperation_agreement_1old.jpg 23.94 KB
llh_labrisz_cooperation_agreement_2old.jpg 11.17 KB
ncta_down_labrisz_egyuttmukodo_szerz.pdf 159.78 KB
ncta_emberseg_labrisz_egyuttmukodo_szerz.pdf 245.61 KB
ncta_hatter_labrisz_egyuttmukodo_szerz.pdf 241.56 KB
ncta_menhely_labrisz_egyuttmukodo_szerz.pdf 259.86 KB
ncta_nane_labrisz_egyuttmukodo_szerz_1.pdf 846.02 KB
ncta_nane_labrisz_egyuttmukodo_szerz_2.pdf 808.1 KB
ncta_pu_beszamolo1_makro_labrisz.pdf 461.03 KB
mm_oratartas_osszesito_beszamolo1.pdf 34.56 KB
onkentes_koltsegkalkulacio_beszamolo1.pdf 36.78 KB
1_beszamolo_hianypotlas.doc 1.01 MB
2_tartalmi_beszamolo_osszegzo.pdf 129.55 KB
onkentes_koltsegkalkulacio_beszamolo2.pdf 37.89 KB
ncta_pu_beszamolo_makro_arfolyamvesztesegkalkulacioval_labrisz.pdf 175.74 KB
mm_oratartas_osszesito_beszamolo2.pdf 36.97 KB
Összefoglaló 2014 tavaszi pedagógusképzésekről 526.35 KB
labrisz_lektori_velemeny_1.pdf 244.57 KB
labrisz_lektori_velemeny_2.pdf 240.33 KB
labrisz_lektori_velemeny_3.pdf 230.57 KB
trening_beszamolo_20140726.pdf 185.51 KB
MELEGSÉG ÉS MEGISMERÉS PROGRAM ISMERTETŐ 539.17 KB
GETTING TO KNOW LGBT PEOPLE 539.32 KB
TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A MELEGSÉGRŐL - ISMERTETŐ 384.65 KB
SZIMPOZION EGYESÜLET ISMERTETŐ 1.01 MB
SZIMPOZION ASSOCIATION 1.26 MB
LABRISZ EGYESÜLET ISMERTETŐ 1.77 MB
LABRISZ ASSOCIATION 1.83 MB
konferencian_hasznalt_ismerteto_ppt.ppt 583 KB

 

 

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg