2009. december 5.
Púder (amerikai játékfilm, 2009, 84 p.)
Rendező: Nancy Kissam. Szereplők: Laura Harring, Jill Marie Jones, Oded Fehr
Anora egy kisvárosban él a semmi közepén. A férje tuskó, a fia szemtelen, a lánya léha. Nem csoda, hogy napközben egy kedves és elbűvölő álompasiról fantáziál. Az egyhangú megaláztatásból az új szomszéd, Imogene rázza fel, aki kozmetikumokat árul színesbőrű nőknek a rasszista, hímsoviniszta miliőben. A két nő összebarátkozik, és Anora rájön, hogy a vágyott álomrománc ott van az orra előtt Imogene képében. A bajok ott kezdődnek, amikor a férj rajtakapja őket félreérthetetlen helyzetben, és elsül egy puska. Az újdonsült alternatív család ekkor bepakol Imogene lila Cadillacjének csomagtartójába, és felkerekedik, hogy aput eltemesse. A fekete vígjáték főszerepében a Mulholland Drive-os Laura Harring.

 

2010. január 9.
Az új élet (francia játékfilm, 2007, 93 p.)
Rendező: Étienne Dhaene. Szereplők: Natalia Dontcheva, Vanessa Larré, Patrice Juiff
Lucie és Marion szerelmesen élik a párizsiak nagyvárosi életét, mígnem Lucie anyaság iránti vágyának engedve elhatározzák, hogy itt az ideje családot alapítani. Nem akarnak ismeretlen donort, ezért megindul a hajsza a tökéletes apajelölt után. Ha ez önmagában nem lenne elég stresszes, akkor ráadásnak ott a család, a barátok és a kollégák, akik mind saját elméletekkel rendelkeznek arra nézve, hogyan is kellene nekiindulniuk a családalapításnak, és ezt nem átallják folyton Lucie és Marion orra alá dörgölni. Francia komédia az azonos nemű párok gyerekvállalásának modern problémáiról és örömeiről, mely egyszerre meghat és megnevettet.

 

2010. február 6.
Kelet/Nyugat – Szex és politika (német dokumentumfilm, 2008, 97 p.)
Rendező: Jochen Hick
2006-ban és 2007-ben a moszkvai meleg felvonulást szétverték az ellentüntetők. Sok megfigyelő úgy gondolja, hogy Oroszországban a demokrácia fokmérője a szexuális kisebbségekhez való hozzáállás. 2007 januárjában megtörtént, ami még előtte soha: Vlagyimir Putyin említést tett az LMBT közösség helyzetéről. Nem kritizálta a moszkvai polgármester politikáját, aki betiltotta a felvonulást, és aggodalmát fejezte ki az ország népességének jövőjéért. Putyin véleménye köszön vissza a jobboldali utcai ellentüntetők körében is. A dokumentumfilm bemutatja a szervezőket és az oroszországi leszbikusok és melegek által alkalmazott túlélési stratégiákat. Számukra a demokráciáért az utcán vívott harc egyáltalán nem vonzó alternatíva.

 

2010. március 6.
Hannah Free
(amerikai, 2009, 90 p.)

Rendező: Wendy Jo Carlton. Szereplők: Sharon Gless, Maureen Gallagher, Taylor Miller
Hannah és Rachel egy életen át tartó szerelmét követjük végig az évtizedek viharában, amint Rachel halálos ágyánál ülve Hannah felidézi a múltat. Egy középnyugati kisvárosban közösen töltött gyerekkoruktól fogva elválaszthatatlanok voltak, még ha a távolság vagy a társadalmi normák időnként elválásra kényszerítették is őket. Hannah kalandos élete során leszbikusságát nyíltan felvállalta, ám Rachel engedve a társadalmi elvárásnak férjhez ment és családot alapított. A házasság, a hűtlenségek, egy világháború vihara és a család konok és kitartó tagadása ellenére szerelmüket mégis mindvégig életben tartották. Hannah szerepében a „Fiúk a klubból” álomanyuja, Sharon Gless.

2010. április 3.
Elveszed az eszem
(angol játékfilm, 2008, 80 p.)

Rendező: Shamim Sarif. Szereplők: Lisa Ray, Sheetal Sheth, Antonia Frering, Dalip Tahil
Shamim Sarif író-rendező a „Láthatatlan világ” c. filmjének főszereplőivel forgatta ezt a szintén saját regényéből készült romantikus mozit. Egy tehetős jordániai család férjhez készül adni Londonban élő lányát, és csak remélik, hogy Tala ezúttal nem gondolja meg magát az esküvő előtt, mint ahogy azt már három korábbi férjjelölttel megtette. Az előkészületek közepette Tala jóbarátja, Ali bemutatja neki aktuális barátnőjét, a félénk indiai Leylát, akivel különbözőségük ellenére hamar megtalálják a közös hangot. A vonzalom kölcsönös, de a kibontakozó románcot az esküvő közeledte próba elé állítja. Most mutatkozik csak meg igazán, hogy kettejük közül ki is a bátor.

 

2010. május 1.
Titkok
(izraeli-francia játékfilm, 2007, 120 p.)
Rendező: Avi Nesher. Szereplők: Fanny Ardant, Ania Bokstein, Michal Shtamler, Adir Miller
Naomi egy ultraortodox rabbi lánya, akire anyja halála után elrendezett házasság vár. Hogy felkészüljön az ezzel járó lemondásokra, apját kéri, hogy eltölthessen egy évet egy nőknek fenntartott vallásos iskolában. Társaival feladatul kapják, hogy gondoskodjanak a közelben lakó beteg középkorú nőről, Anoukról. Naomit és iskolatársát, a lázadó Michelle-t elbűvöli a titokzatos nő, akiről azt beszélik, hogy embert is ölt. A lányok titkos szertartást dolgoznak ki Anouknak, hogy halála előtt megtisztítsák bűneitől, és eközben egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Avi Nesher filmjében az elmélyült vallásosság találkozik a női egyenjogúságért folytatott harccal. Anouk szerepében az isteni Fanny Ardant.

 

2010. június 5.
Szerelemgyerek
(kanadai játékfilm, 2008, 82 p.)
Rendező: Alison Reid. Szereplők: Angela Vint, Megan Fahlenbock, Rosemary Dunsmore
Athena és Lilith minden vágya, hogy közösen gyereket vállaljanak, mégpedig nem is akárhogy: mindketten biológiai szülei akarnak lenni a születendő babának. Egy új tudományos kísérleti program részeként Lilith őssejtjéből spermát állítanak elő, mellyel aztán megtermékenyítik Athenát, és fordítva. A kismamák helyzetét csak bonyolítja, amikor a család tudomást szerez a terhességük körülményeiről. Athenának mama, papa, testvér és nagyanyus érzelmi ámokfutását kell elviselnie, de Lilith meleg apjai sem egyszerű esetek. Mindennek a tetejébe még egy dokumentumfilmes stáb is ott lóg a nyakukon.

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg