Szeptember 3. A melegség és a média változó kapcsolata

Az esten Todd Haines amerikai meleg rendező Velvet Goldmine – Bálvárnyrock című filmjét nézzük meg, mely a 70-es évek londoni glam-rock színterére kalauzol. Izgalmas világ tárul fel, melynek középpontjában a híres és hírhedt David Bowie és az általa felkarolt Iggy Pop alteregói és a köztük alakuló kapcsolat áll. Fiatalos őrület, zene és drog, sztárok és rajongók, melegség és média. A film után a melegség és a média változó kapcsolatáról beszélgetünk.

Október 1. Állatom a családom

Miért van olyan sok leszbikusnak háziállata? Milyen háziállatok a legnépszerűbbek és miért? Milyen nehézségekkel szembesülhet egy leszbikus pár, ha állatot vállal? Hozd el gondolataidat és állatoddal kapcsolatos legjobb történeteidet az októberi Labrisz-estre. Állatfotó szépségverseny közönségszavazás alapján. Hozd el kedvenced legjobb, legaranyosabb, vagy legviccesebb fotóját!

November 5. Egyén és csoport

Ki vagyok én a leszbikus közösségben? Mi is az a leszbikus közösség? Hogyan látnak minket mások, és hogyan látjuk magunkat ebben a közegben? Várunk téged is egy elgondolkodtató, kellemes beszélgetésre!

December 3. Télanyó és egy film

A decemberi Labrisz-est, a már évek óta hagyománnyá vált Télanyó ünnepséggel kerül megrendezésre. Ezen az alkalmon megajándékozzuk egymást, ezért kérünk mindenkit aki jön, hogy hozzon magával egy lehetőleg saját kezűleg készített (ha lehet leszbikus tartalmú) ajándékot, amit berakunk a közösbe, és kihúzzuk a Télanyó subája alól. Ezen kívül lesz még filmvetítés (a Labrisz szülinapjára összeállított, az egyesület elmúlt 5 évéről szóló itt-ott vicces és mindvégig dinamikus film, majd a szülinapi bulin forgatott film), beszélgetés, forró tea + forralt bor :)

2005. január 7. Élménybeszámoló az ILGA-Europe konferenciáról

2004. október 27-31. között Magyarországon került megrendezésre az ILGA (Nemzetközi Leszbikus és Meleg Szövetség) éves konferenciája az Európai Ifjúsági Központban. Erre az alkalomra több mint 40 országból képviseltették magukat a külföldi és a magyarországi (Labrisz Leszbikus Egyesület, Háttér Társaság a Melegekért, DAMKÖR, Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért) leszbikus és meleg szervezetek. A januári Labrisz-est témájaként, erről a konferenciáról tartunk fényképes élménybeszámolót.

Február 4. A leszbikus biztonságos szex

Mazsolázunk a Háttér Társaság által kiadott Az AIDS-ről melegeknek, leszbikusoknak, biszexuálisoknak, transzneműeknek című új füzetkiadványából. A minket különösen megindító részeknél akár alaposabban is elidőzünk, s így majd azon kapjuk magunkat, hogy estünk témája is kidomborodik: a leszbikus és biszexuális nők és a biztonságos szex. Amiről beszélni kell. Sőt! Jót beszélgetni kellemes…

Március 4. Aimée és Jaguár története Gondolatok a többszörös kisebbségi létről

Aimée és Jaguár, azaz Lilly Wust és Felice Schragenheim, a nácifeleség és a zsidó újságírónő megrázó kapcsolata a történelem egyik legsötétebb periódusában, 1942-ben Berlinben bontakozik ki. A márciusi esten részleteket hallhattok a tavaly magyarul is napvilágot látott interjúregényből némi képi aláfestéssel, majd a többszörös kisebbségi lét élményéről és más kisebbségekkel kapcsolatos előítéleteinkről beszélgetünk.

Április 1. Leszbikusok és a pénz

Vannak-e anyagi vonzatai a leszbikusságnak? Két férfi – elég pénz, két nő – kevés pénz? Lakást venni, családot alapítani, vállalkozást indítani, vagy egyszerűen csak önmagát fenntartani ugyanazt jelenti-e az átlagpolgárnak és a leszbikus nőknek? A heteró kapcsolatokban létező klasszikus férfiúi családfenntartó szerep nálunk felfedezhető-e valamilyen formában? Mi ezt hogyan oldjuk meg? Hogyan működik anyagi biztonságunk és függetlenségünk? Működik anyagi biztonságunk és függetlenségünk?

Május 6. "Ha a falak beszélni tudnának..." Filmvetítés

A három etűdből álló, mára klasszikussá vált leszbikus mozi három problémát jár körül: az első történet egy párját elveszített idősödő leszbikus nő sorsáról szól, a második a leszbikus közösségen belüli kirekesztés példázata, a harmadik pedig szép kis utópia egy gyermeket vállaló leszbikus párról, Sharon Stone és Ellen Degeneres hiteles alakításával fűszerezve. A film után beszélgetés a felvetődött kérdésekről.

Június 3. Politika és melegség

Az elmúlt évek közvéleményt leginkább megmozgató melegséggel kapcsolatos eseménye volt Ungár Klára előbújása. Mi volt a coming-out előzménye, következménye? Miért fontos egy politikusnak vállalnia szexuális irányultságát? Miért nem magánügy a melegség? Vendégünk az első, leszbikusságát nyíltan vállaló magyar politikus, akinek feltehetjük összes, tarsolyunkban lévő kérdésünket!

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg