2011. szeptember 3.
Egy éjszaka Rómában (Habitación en Roma / Room in Rome)
2010, Spanyolország, 109 perc
Rendező: Julio Medem

Egy hotelszoba Róma szívében. Két fiatal nő, akik Rómán átutazóban véletlenül találkoznak. A találkozás intim és szenvedélyes kalandra csábítja őket, mely mindkettejük testén és lelkén mély nyomot hagy. Lassan átengedik magukat az ismeretlennek, és új, megbabonázó szerelem hajnalára virradnak. Az Egy éjszaka Rómában 12 órát ölel fel egészen a reggeli órákig, amikor a két nő útja újra kettéválik. Hazaindulnak: Alba Spanyolországba, Natasha pedig Oroszországba.

 

2011. október 1.
Baglyok (The Owls)
2010, USA, 66 perc
Rendező: Cheryl Dunye

Két negyvenes leszbikus pár véletlenül megöl egy fiatal nőt, a holttestet pedig eltemetik a rendőrség értesítése nélkül. A sötét titok és a bűntudat árnya újra rájuk vetül, amikor egy idegen jelenik meg az életükben, feszültséget és konfliktust keltve. Nem sejtik, hogy a titokzatos idegen olyan tervet forral, amelyben mindüknek szerepet szán. Cheryl Dunye, a 2001-ben játszott Watermelon Woman rendezője provokálni akar a szimbolikus történetben, párbeszédre, önreflexióra sarkallni a 40-es generációt. A Go Fish egykori szereplőivel.

 

2011. november 5.
Huhogók (Hooters!)
2010, USA, 90 perc
Rendező: Anna Margarita Albelo

Dokumentumfilm a Baglyok kollektív készítésének munkafolyamatáról. Cheryl Dunye, a Watermelon Woman rendezője és filmes munkatársai provokatív és izgalmas kérdéseket feszegetnek a leszbikus közösségben meglévő generációs különbségekről és az önazonosulás dilemmáiról az elmúlt évtizedben. Egy transzfiú a filmből: „Nehezen tudom identifikálni magam. Például most egy transzlánnyal randizok. Akkor most mi vagyok, heteró?” Határozottan izgalmas csemege gondolkodni vágyóknak, aktivistáknak és a filmkészítés iránt érdeklődőknek.

 

2011. december 3.
Gigola
2010, Franciaország, 102 perc
Rendező: Laure Charpentier

A Dzsigola egy karizmatikus fiatal nő, George története. George tizenévesen beleszeretett egyik tanárnőjébe. Évekkel később, szerelmének öngyilkosságától megtörve, George egy izgalmas és vakmerő ugrással beleveti magát a hatvanas évekbeli Pigalle éjszakai életébe. Miután viszonyt kezd egy tehetős, vonzó, ám idősebb nővel, aki pénzt és ajándékokat kínál cserébe szexuális szolgáltatásaiért, George-ból Dzsigola lesz, vagyis egyfajta selyemfiú, nőknek. A film Laure Charpentier botránykönyvének adaptációja.

 

2012. január 7.
Éjjeli őrség (The Night Watch)
2011, Nagy-Britannia, 90 perc
Rendező: Richard Laxton

A második világháború megpróbáltatásaiból épp magához térő London a helyszíne három nő és egy férfi történetének, akiket háborús élményeik visszavonhatatlanul összekötnek. A szexuális szabadság és függetlenség, ami a háború alatt megadatott nekik, ismét elveszni látszik, amint visszakényszerülnek a társadalom peremére. Az időben visszafelé haladva, a háború végétől az első légitámadásokig bontakozik ki négyük története, szerelmeik és veszteségeik. Az Éjjeli őrség Sarah Waters regényének BBC adaptációja.

 

2012. február 4.
Bumm a fejre (Kill The Habit )
2011, USA, 80 perc
Rendező: Laura Neri

Galia épp most ölte meg Lyle-t, a drogdílerét, és legjobb barátnőjét, Sotit hívja a bajban. Lyle lakásában dekkolnak a tüzes Latina feleséggel együtt, aki boldogan segít eltüntetni elhunyt férje hulláját, amennyiben osztoznak a drogpénzen. Galiának le kell tennie az óvadékot az öccséért, és időben haza kell érnie egy családi eseményre. Sotinak le kell beszélnie a szerről Galiát és megmondani neki, hogy szerelmes belé. A három nőnek együtt kell működnie, hogy eltüntessék a hullát, és közben ne bukjanak le.

 

2012. március 3.
A lelkész felesége (Elena Undone)
2010, USA, 111 perc
Rendező: Nicole Conn

Elena feleség és anya, aki sosem volt még igazán szerelmes. Peytonnal, a nyíltan leszbikus írónővel való barátsága ismeretlen érzéseket kelt benne. Vonzódásuk ellenére Peyton vonakodik attól, hogy egy férjes nővel viszonyba keveredjen, Elena pedig kihűlt házassága romjain próbál kiigazodni a váratlanul rátörő vágyakon. A lelkész felesége magával ragadó dráma és szenvedélyes szerelmi történet, a filmtörténet leghosszabb, 3:24 perces csókjelenetével, mellyel Hitchcock Forgószél (1946) c. filmjét körözte le.

 

2012. április 7.
Ara csak egy van (Gray Matters)
2011, USA, 96 perc
Rendező: Sue Kramer

Egy fedél alatt élnek, félszavakból is megértik egymást, és úgy táncolnak együtt, mint Ginger és Fred. Tökéletes pár? Nem igazán. Gray és Sam testvérek, akik annyira összenőttek, hogy mindenki párnak nézi őket. Ez kezd már olyan ciki lenni, hogy végül elhatározzák, itt az ideje a párkeresésnek. Sam segít a huginak pasizni, az pedig mindent megtesz, hogy Samnek barátnőt szerezzen. Amikor Sam megtalálja álmai asszonyát, Gray gyanakodni kezd, hogy Sammel jobban hasonlítanak egymásra, mint korábban gondolta.

 

2012. május 5.
Vízililiomok (Naissance des pieuvres / Water Lilies)
2007, Franciaország, 85 perc
Rendező: Céline Sciamma

A szinkronúszás versenyközpontú világában játszódó történet a felnőtté válás momentumait örökíti meg. A három 15 éves lány, Marie, Anne és Floriane ezen a nyáron találkoznak először a szerelemmel, nagyon különböző módokon. A párizsi külvárosban egyiknek sincs jobb dolga, mint a mennyezetet bámulni. A helyi uszoda folyosóján keresztezik egymás útját, ahol a szerelem és a vágy váratlan pillanatokban üti fel a fejét. A Vízililiomok a 2007-es cannes-i filmfesztiválon mutatkozott be. A film megtekintése csak nagykorúaknak ajánlott.

 

2012. június 2.
Tengerészgyalogos (A Marine Story)
2010, USA, 98 perc
Rendező: Ned Farr

Alexandrát, a kitüntetésekkel teletűzdelt tengerészgyalogost nem kell félteni egy kocsmai verekedésben, de a hadsereg szabályzatával szemben ő is tehetetlen. Amikor Irakból hazatér a konzervatív kisvárosba, azt a feladatot kapja, hogy készítsen fel egy nehezen kezelhető tinédzserlányt a katonai sorozásra. Visszatérése valódi okára hamar fény derül, és ez mindkettejük jövőjét veszélyezteti. A tengerészgyalogos az amerikai hadsereg tavaly eltörölt, melegek nyílt szolgálatát tiltó törvényének értelmetlenségére világít rá. A fesztiválon 2007-ben vetített A tornász rendezőjének és főszereplőjének újabb közös munkája.

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

altszoveg