Szubkulturális ajánló január 4-10.

Események a héten:

Szombat, január 9.
18:00 Gobbi Hilda Filmklub a Vis Majorban
Műsoron: Az új élet


A múlt héten történt:

Egyre jobb ez a világ
http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/12/29/egyre_jobb_ez_a_vilag/
 
Latin-Amerikában már megvolt az első
http://www.frissmeleg.hu/2009-12-30/elso_meleghazassag_latin_amerikaban
 
Nyíltan leszbikus nő lett Minnesota marsallja
http://www.frissmeleg.hu/2009-12-30/nyiltan_leszbikus_no_lett_minnesota_marsallja

A letartóztatások
http://www.frissmeleg.hu/2009-12-30/huszonnegy_meleg_ferfit_tartoztattak_le_szenegalban

Eljegyzés, majd letartóztatás
http://www.frissmeleg.hu/2009-12-31/meleg_eljegyzes_malawiban_letartoztatassal

Obama új tanácsadója
http://www.frissmeleg.hu/2010-01-03/obama_transz_not_nevezett_ki_tanacsadonak

Az első élettársi kapcsolat Belgiumban
http://www.frissmeleg.hu/2010-01-03/anno_2000_az_elso_bejegyezett_elettarsi_kapcsolatok_belgiumban

Mi! :)
http://www.frissmeleg.hu/2009-12-25/tiz_eves_a_labrisz

2009 januárjától
http://www.frissmeleg.hu/2009-12-27/ez_tortent_magyarorszagon_2009_ben_januar_junius

2009 decemberéig
http://www.frissmeleg.hu/2009-12-28/ez_tortent_2009_ben_magyarorszagon_julius_december

Time Out magyarul
http://www.frissmeleg.hu/2010-01-03/magyar_nyelvu_timeout_budapest_lmbt_rovattal

Egy csók
http://www.frissmeleg.hu/2009-12-31/ben_barnes_es_ben_chaplin_csokolozik_legujabb_filmjukben

A rossz filmek és az angolok
http://www.frissmeleg.hu/2009-12-31/az_ev_legrosszabb_filmjei_az_angolok_szerint

Jane Hill coming out
http://www.frissmeleg.hu/2009-12-31/comig_out_olt_a_bbc_egyik_musorvezetoje
 
Nem szeretik a melegeket a Bahamákon
http://www.hatter.hu/archivum/?q=node/6669
 
Módosítottak a litván homoszexualitásellenes törvényen, de a lényeg nem változott
http://www.hatter.hu/archivum/?q=node/6658
 

Moziműsor

Kaméleon (magyar szélhámosfilm, 2008)
Hétfő, január 4., 14:15 Európa
Farkas Gábor foglalkozását tekintve szélhámos. Magányos, csúnyácska nőket hálóz be, szerelmet ígér, majd megcsapolja a bankszámlájukat. De egy nap elege lesz a piti ügyekből, igazi kihívásra vágyik. Így találkozik Hannával, a gazdag és szép balerinával, aki egy sérülés után próbál visszatérni a színpadra. Gábornak minden trükköt be kell vetnie, hogy a lány komolyan vegye, szerez magának luxuslakást, sportautót, orvosi diplomát, sőt egy egész kórházat is, ha kell. De a hazugságok bonyolult hálójába ő maga is belegabalyodik, és végül már azt sem tudja biztosan, valóban csak a pénz-e a cél.

Amikor 13 újhold van egy évben (In einem Jahr mit 13 Monden, NSZK filmdráma, 1978)
Hétfő, január 4., 15:00 Cirko-Gejzír
Szerda, január 6., 20:30 Cirko-Gejzír
A transzszexuális Elvira tragikus életének utolsó öt napja. Az eredetileg Erwinként élő családos ember egy nagy szerelem hatására operáltatta át magát nővé, de szerelme elhagyta, prostituáltként élt, majd mindenki félredobta. Fassbinder több, mint 30 éves klasszikusa olyan, a mai napig aktuális témákat feszeget, mint a magány, a ridegség, az emberi kegyetlenség.

Együtt (Tillsammans, svéd-dán-olasz vígjáték, 2000)
Hétfő, január 4., 20:00 Tabán
Elisabeth megelégeli férje faragatlanságát és összecsomagol, fogja a gyerekeit és a fivéréhez, Göranhoz költözik. 1975-öt írunk. Elisabeth átlagos, kertvárosi háziasszony, Göran pedig egy kicsit más: kommunában él. Elisabeth ide érkezik meg a gyerekeivel - egy kaotikus házba, tele hosszú hajú hippikkel, akik a politikáról vitatkoznak, a szabad szerelem hívei, zöldséget termesztenek és rengeteg vörösbort isznak. E két külön világ találkozása olyan kalamajkába torkollik, amely mindannyiuk életét megváltoztatja.

A legmelegebb nap (Humpday, amerikai vígjáték, 2009)
Immár egy évtizede, hogy Ben és Andrew, hajdani egyetemük rosszfiúja lediplomáztak. Ben letelepedett, állása, felesége és otthona van. Andrew az alternatív vonalat választotta, vagabond művészként járja a világot Chiapas-tól Kambodzsáig. Amikor Andrew váratlanul megjelenik Ben küszöbén, gond nélkül rázódnak vissza a jó öreg macho-párbajba. Egy késő éjszakai vad buliban Ben és Andrew egy közös kihívásban találja magát: részt vegyenek-e együtt egy amatőr pornó versenyben? De mégis miféle határtörő, borítékszaggató pornót kreálhat ez a két figura? Miután lezajlik a mértéktelen piálás és a nagy megbeszélés, egyetlen gondolatuk marad: szexelni fognak egymással - a kamerák előtt. Ez nem homoszexualitás, ez több annál. Ez nem pornó, ez művészet. De pontosan hogyan is működik ez az egész? És ami ennél is fontosabb: ki fogja mindezt Anna, Ben feleségének tudtára adni?

Megtört ölelések (Los abrazos rotos, spanyol dráma, 2009)
Rendező: Pedro Almodóvar
Egy férfi, aki teljes sötétségben ír, él és szeret, tizennégy évvel ezelőtt egy brutális autóbaleset áldozata lett Lanzarote szigetén. A balesetben nem csak a szeme világát veszítette el, hanem élete szerelmét, Lenát is. Ez a férfi két nevet használ: irodalmi álneve Harry Caine, azaz Hurrikán - így írja alá irodalmi műveit, történeteit, forgatókönyveit. Valódi neve pedig Mateo Blanco. Ezen a néven éli életét, és rendez filmeket. Ha éppen nem rendez, csak azzal a gondolattal tudja túlélni sorsát, hogy Mateo Blanco meghalt a szigeten imádott Lenájával együtt.

Pippa Lee négy élete (The Private Lives of Pippa Lee, amerikai film, 2009)
Pippa Lee élete fenékig tejfel. A férje nagyszerű és elismert kiadó, igaz, 30 évvel idősebb nála. Már felnőtt és sikeres gyermekek büszke anyukája, valamint egy megbízható szomszéd legjobb barátja és bizalmasa. Ám, ahogy Pippa követi férjét egy új életbe - egy connecticuti nyugalmazott közösség berkeibe - eddigi idilli élete felborul egy szempillantás alatt. Ez az új élethelyzet ismét önismereti utazásra kényszeríti hősnőnket, amely során társra talál egy új, különös és lelkes barát személyében.

 

TV és rádióműsor

Hétfő, január 4.

14:15 Cinemax Bíborszín (The Color Purple, amerikai filmdráma, 1985)
A film Alice Walker Kedves Jóisten című regényéből készült. Az Egyesült Államok déli részén játszódik, fekete írónő, fekete története. De nemcsak a feketék másodrangúságáról szól, hanem a nőkről, akik a feketék társadalmában másodrangúak: Csak nézd meg magad - vágja Celie fejéhez a férje - Nigger vagy, szegény vagy, csúnya vagy, nő vagy." És Celie, akinek fejlődését tizennégy esztendős korától egy emberöltőn át kísérjük figyelemmel, s aki a hosszú-hosszú éveken át csak istenhez írhatta a leveleit, a maga embersége és két szeretett asszony segítsége révén mégis megáll a lábán, és szembefordul a sokszoros átokkal: Lehetek szegény, lehetek nigger, lehetek csúnya, és meglehet, hogy főzni sem tudok. De itt vagyok." Steven Spielberg nagy sikerű filmje felhívja a figyelmet a fiatal Woopi Goldbergre, aki azóta világsztár lett, és jópár Oscar-díj kiosztás gálaestéjének ceremóniamestere.

15:20 Filmbox HD Távol a mennyországtól (Far from Heaven, francia-amerikai romantikus dráma, 2002)
Cathy Withaker (Julianne Moore) a látszólag makulátlanul boldog háziasszonyok csodálatos életét éli az ötvenes évek középosztálybeli Amerikájában. A szinte már kínos gonddal kényelmesre díszített, jómódú kertvárosi otthonában, állandó mosollyal kedves arcán kedvére rendezgeti a vázákban a csokrokat, a gyerekek szépek és egészségesek, férje pedig, az ellenállhatatlan Frank (Dennis Quaid), társadalmilag megbecsült, biztos pozíciót tudhat magáénak. A vacsoravendégek és a jótékonysági rendezvények egymást váltják sima életükben.

21:20 Film+2 Micsoda srác ez a lány! (She's the Man, amerikai romantikus vígjáték, 2006)
Viola nem csak szép és okos, focizni is tud, aki kihasználja a kínálkozó lehetőséget, és ikertestvére, Sebastian bőrébe bújva beáll a focicsapatba. Persze csak idő kérdése, hogy mikor pattan ki a botrány, Viola ugyanis beleszeret jóképű szobatársába, Duke-ba, aki egy másik lánynak csapja a szelet. Olivia azonban a fiúnak hitt Violába szerelmes, és mindez csak tovább bonyolódik, amikor megjelenik a színen Sebastian.

0:05 Filmbox Extra Reggeli a Plútón (Breakfast on Pluto, ír-angol vígj., 2005)
 A film az 1970-es évektől követi nyomon Patrick Braden egy megnyerő, de rettenetesen elszánt fiatalember tetteit. Egy kis ír városban hagyják magára kisbabaként, s nagyon korán rájön, hogy más, mint a többiek. Már kisiskolás korában a lányos játékokhoz vonzódik, nevelőanyja ruháiban játszik, és sminkeli magát, ha egyedül marad. Patrick egy módon éli túl gyerekkorát: szellemes, elbűvölő viselkedésével és, hogy gyengéden visszautasít minden olyan kísérletet, mely meg szeretné változtatni őt. Tartásának és eszének köszönhetően vészeli át a nehéz életkörülményeket, s senkinek és semminek nem hagyja, hogy beleszóljon abba, amiben hisz. Az iskolapadból kikerülve Londonba megy, ahol egy transzvesztita bárban énekel.

Kedd, január 5.

20:30 MGM Őrült nők ketrece (La cage aux folles, francia-olasz vígjáték, 1978)
Íme, a kissé furcsa pár: Armand és Albert békésen éldegél mint férj és, szóval férj. Van egy éjszakai lokáljuk és néhány ártatlan kedvtelésük. Már éppen bele is süppednének ebbe a polgári édes életbe, de a sors nem úgy akarja. A sors eszköze Armand egy szem fiacskája, aki a fejébe veszi, hogy megnősül. Ez még hagyján, ám kiszemelt jövendőbelije éppen Keeley szenátor lánya és szemefénye. Keeley körülbelül annyira konzervatív, mintha átaludta volna az utóbbi két évszázadot. Lehet, hogy a tükörbe sem néz, ha nincs rajta alsónadrág. A szenátor és neje hamarosan háztűznézőbe érkezik. Tudni szeretnék, hogy féltett lánykájuk megfelelő körülmények közé kerül-e majd. Vajon miféle bravúrokra képes ez a faramuci páros, hogy egy tisztes házaspár látszatát keltse?

Szerda, január 6.

17:00 Tilos rádió Zártkörű lányok FM 90.3 vagy www.tilos.hu
Műsorvezető: Hobbi Hilda

19:10 Filmbox HD Távol a mennyországtól (Far from Heaven, francia-amerikai romantikus dráma, 2002)
Cathy Withaker (Julianne Moore) a látszólag makulátlanul boldog háziasszonyok csodálatos életét éli az ötvenes évek középosztálybeli Amerikájában. A szinte már kínos gonddal kényelmesre díszített, jómódú kertvárosi otthonában, állandó mosollyal kedves arcán kedvére rendezgeti a vázákban a csokrokat, a gyerekek szépek és egészségesek, férje pedig, az ellenállhatatlan Frank (Dennis Quaid), társadalmilag megbecsült, biztos pozíciót tudhat magáénak. A vacsoravendégek és a jótékonysági rendezvények egymást váltják sima életükben.

21:00 Filmbox Extra Mennyei teremtmények (Heavenly Creatures, új-zélandi-német-angol filmdráma, 1994)
Pauline és Juliet egy új-zélandi kisvárosban, Christchurchben élnek. Az iskolában barátkoznak össze, annak ellenére, hogy társadalmi különbség is van köztük. Juliet angol és jól szituált, Pauline rosszul öltözött és szülei mindennapos gondjai lehúzzák nagyra törő álmait. Ketten együtt elhatározzák, hogy izgalmas regényeket írnak, de közben egyre mélyebbre merülnek a képzelet világába.

0:45 Cinemax Gyűlölt másság (A Girl Like Me: The Gwen Araujo Story, amerikai filmdráma, 2006)
Eddie Araujo nem érezte magát jól a bőrében. Sokkal jobban szerette fölvenni az anyja ruháját, a festékével kikenni magát. Tinédzserként rájött, hogy egy női lélek lakozik benne. Amikor ezt elfogadta, az anyja beleegyezésével a nevét Gwenre változtatta és nőként kezdte élni az életét. Tizenhét éves volt, amikor a sors összehozta három tinédzser sráccal, akik miután rájöttek, hogy valójában fiú, brutális kegyetlenséggel megkínozták, majd meggyilkolták. A bíró és az esküdtszék még sosem találkozott ilyen szörnyű bűnténnyel. A film valós történetet dolgoz fel.

Csütörtök, január 7.

22:40 HBO Comedy Begerjedve (The Velocity of Gary, amerikai vígjáték, 1998)
Az igazi nevét senki sem tudja. Gary, a csavargó egy nap találkozik a pornósztár Valentinóval, aki olyan mély benyomást tesz rá, hogy nemi vonzódása is egy csapásra megváltozik. A férfi nem csak felkarolja, hanem el is csábítja. Csakhogy Valentinóba a szép Mary Carmen is szerelmes. Kilátástalan versengésük hamarosan véget ér, amikor kiderül, hogy Valentino halálosan beteg.

0:45 Cinemax2 Gyűlölt másság (A Girl Like Me: The Gwen Araujo Story, amerikai filmdráma, 2006)
Eddie Araujo nem érezte magát jól a bőrében. Sokkal jobban szerette fölvenni az anyja ruháját, a festékével kikenni magát. Tinédzserként rájött, hogy egy női lélek lakozik benne. Amikor ezt elfogadta, az anyja beleegyezésével a nevét Gwenre változtatta és nőként kezdte élni az életét. Tizenhét éves volt, amikor a sors összehozta három tinédzser sráccal, akik miután rájöttek, hogy valójában fiú, brutális kegyetlenséggel megkínozták, majd meggyilkolták. A bíró és az esküdtszék még sosem találkozott ilyen szörnyű bűnténnyel. A film valós történetet dolgoz fel.

Péntek, január 8.

23:40 Cinemax Terror Park (Trailer Park of Terror, amerikai horror, 2008)
Hat problémás fiatalkorú, valamint kísérőjük egy személyiségfejlesztő tréningen vett részt a hegyvidéken. Ennek befejeztével autóbusszal indulnak hazafelé. A viharban azonban balesetet szenvednek, a kis csapat pedig ott áll kilátástalan helyzetben a semmi közepén. A feldobottnak éppen nem mondható társaság elindul, hogy menedéket keressen éjszakára. Végül egy elhagyott lakókocsi parkra találnak az út mentén. Amikor azonban a nap lemegy, kiderül, hogy nem menedékre találtak. A pokol szabadul el. Az azonos című képregény alapján.

Szombat, január 9.

1:50 Filmbox Extra A Szaturnusz Gyűrűjében (Saturno contro, olasz filmdráma, 2007)
Egy baráti társaság tagjai együtt élték át ifjúságukat a nyolvanas-kilencvenes években. Negyvenesekként számot kell vetniük barátságuk értelmével és mélységével, kapcsolataikkal, az életükkel. Az elválás elfogadhatatlansága a barátságban és a szerelemben arra kényszeríti őket, hogy nézzenek szembe érzéseikkel, érzelmeikkel és legbelső félelmeikkel. A csoport tagjainak személyes, néha melankolikus, néha keserű hangvételű története indirekt módon egy új szabályokat és kapcsolatformákat kereső társadalmat tükröz. Mi történik, ha az érzelmi és egzisztenciális változások eltitkolása és tagadása helyett semmit nem rejtenek el egymás elől, mindent kimondanak és megfogalmazzák titkaikat, vágyaikat, az új érzések és kapcsolatok igényét? Hogyan lehet túllépni a saját életük változásaival együtt járó félelmeken? Meg lehet-e tenni, hogy sosem válnak el, miközben körülöttük minden erre készteti őket?

Vasárnap, január 10.

22:00 HBO 2 Melegkonyha (Fuera de carta / Chef's Special, spanyol romantikus vígjáték, 2008)
Maxi meg van győződve róla, hogy tökéletes az élete: híres mesterszakács és egy sikeres, madridi étterem tulajdonosa, homoszexualitását nyíltan vállalja. Azonban két váratlan dolog egyszerre változtatja meg az életét. Korábbi házasságából született gyermekei beköltöznek hozzá és egy csinos argentin futballista a szomszédba költözik. Mindez arra készteti, hogy újragondolja az eddigi életét.


Összebogarászta: Ágó, Czini, roth és Huma Rojo


altszoveg