Szubkulturális ajánló április 22-27.

TV és rádióműsor

Szerda 2009. április 22. 17:00-18:30
Tilos rádió Zártkörű lányok
FM 90.3 vagy www.tilos.hu

Szerda 2009. április 22. 20:00
Csütörtök 2009. április 23. 16:45
Filmmúzeum Sült zöld paradicsom (Fried Green Tomatoes, am. filmdráma, 1991)
Evelyn unalmas életén változtatni kívánó, túlsúlyos, középkorú háziasszony. Férje teljesen mellőzi, beteg nagynénje folyton szekírozza, magánéletileg eljutott a komplett mélypontra. A véletlen úgy hozza, hogy a kórházban megbarátkozik Ninnyvel, egy ellenállhatatlan idős hölggyel, aki elmeséli fiatalkori kalandjait. Félszáz évet repülünk vissza az időben, hogy megismerjük Idgie és Ruth történetét. A két nő - az egyik tűz, a másik víz - a különös nevű Whistle Stop városkában együtt vezette a hely legjobb kisvendéglőjét, melynek ételspecialitása a sült zöld paradicsom volt. A jó ételek mellett pár őszinte szó, baráti jókedv és emberi légkör várt az ide betérőkre.

Moziműsor

Az órák (The Hours, am. romantikus dráma, 114 perc, 2002)
Örökmozgó:hétfő 2009. április 27. 16:30
Egy röpke nap óráiba sűrítve három nő megkapó története. 1923: Virginia Woolf (Nicole Kidman), a huszadik századi világirodalom nagy egyénisége, a tragikus sorsú írónő hosszú gyógykezelése után elkezdi írni "Mrs. Dalloway" című regényét. 1951: Laura (Julianne Moore), az öngyilkossági hajlammal küzdő terhes háziasszony meglepetés bulit akar rendezni férje születésnapjára, de kezébe akad a regény és teljesen belefeledkezik. 2001: Clarissa (Meryl Streep), a leszbikus kiadótulajdonos szintén meglepetés ünnepséget akar rendezni AIDS-ben szenvedő költő barátja tiszteletére. Mindhárom történet alapkérdése saját boldogságunk igazi célja és annak elérése mások életén keresztül. Három nő, egy regény: az egyik írja, a másik olvassa, a harmadik átéli...

Papírrepülők(magyar, 94 perc, 2009)
vetítési időpontok
"Én hajtogatok,
Te hajtogatsz,
Ő hajtogat,
Mindenki hajtogatja a magáét."
(Szabó Ervin: Papírrepülők)
A film tizen-huszonéves fiatalokról szól. Problémáik megoldását keresik, vagy éppen problémákba keverednek. Igazi nagyvárosi történet, nem a megszokott ábrázolásban.

Együtt(Tilsammans, svéd-dán-olasz vígjáték, 106 perc, 2000)
vetítési időpontok
Elisabeth megelégeli férje faragatlanságát és összecsomagol, fogja a gyerekeit és a fivéréhez, Göranhoz költözik. 1975-öt írunk. Elisabeth átlagos, kertvárosi háziasszony, Göran pedig egy kicsit más: kommunában él. Elisabeth ide érkezik meg a gyerekeivel - egy kaotikus házba, tele hosszú hajú hippikkel, akik a politikáról vitatkoznak, a szabad szerelem hívei, zöldséget termesztenek és rengeteg vörösbort isznak. E két külön világ találkozása olyan kalamajkába torkollik, amely mindannyiuk életét megváltoztatja.

Milk (amerikai életrajzi dráma, 128 perc, 2008)
vetítési időpontok
1977-ben Harvey Milket beválasztották a San Francisco városának Felügyelői Testületébe, így ő lett az első olyan választott, magas közhivatali tisztséget betöltő ember Amerikában, aki nyíltan vállalta homoszexualitását.

Vicky Cristina Barcelona (amerikai-spanyol romantikus film, 96 perc, 2008)
vetítési időpontok
Woody Allen legújabb filmjében a két amerikai barátnő - Vicky és Cristina - Barcelonába érkeznek egy hosszú vakációra. Mindkettőjük életét felkavarja, mikor megismerkednek Juan Antonioval, a sármos festővel és annak lökött, szuicid és közveszélyes exnejével, Maria Elenaval.

Események a héten

Vasárnap 2009. április 26. 18:00 Pikk Dáma játékklub

A múlt héten történt

kezdjünk egy örömteli hírrel az élettársi kapcsolatról
http://www.origo.hu/itthon/20090420-elfogadta-a-parlament-a-bejegyzett-elettarsi-kapcsolatrol-szolo-torvenyt.html
http://pride.hu/article.php?sid=2906

Beszámoló egy bácsi anarchofeminista fesztiválról
http://labrisz.thewst.com/hirek/hogyan_kaptam_el_az_anarcho-feminizmust_.444.html

Az Inter Alia Alapítvány kilépett a Magyar LMBT Szövetségből
http://labrisz.thewst.com/hirek/az_inter_alia_alapitvany_kilepett_a_magyar_lmbt_szovetsegbol.443.html

Meghívó is érkezett a héten
http://www.globalfundforwomen.org/ebulletin/2009/February/CIIS/Evite.html

Kritika a Papírrepülőkről
http://labrisz.thewst.com/hirek/masfele_filmajanlo.442.html

 


altszoveg