Szubkulturális ajánló július 22-28.

TV és rádióműsor

Szerda 2009. július 22. 23:10
TCM Az éhség (The Hunger, amerikai horror, 93 perc, 1983)
Sílusos és erotikus thriller, melyben Catherine Deneuve, egy mindig éhes biszexuális vámpírnő elcsábít egy vámpírokat tanulmányozó fiatal orvosnőt. A leszbikus horrorok egyik első darabja. A vámpírnő társa David Bowie.

Szerda 2009. július 22. 23:20
RTL Klub Kinsey - Mindenki másképp csinálja (Kinsey, amerikai-német filmdráma, 118 perc, 2004)
Alfred Kinsey (Liam Neeson) professzor modern szexuális nézeteivel és kísérleteivel felforgatja egész Amerikát. Amikor rájön, hogy meglepő hiányosságok mutatkoznak a szexuális viselkedés tudományos adatait illetően, csapatával kidolgoznak egy olyan kérdezési technikát, amellyel segítenek legyőzni az emberek szégyellőségét, félelmét és bűntudatát, így az interjúalanyok szabadon beszélhetnek saját szexuális élményeikről.

Csütörtök 2009. július 23. 18:55
Filmbox Extra Mrs. Parker és az ördögi kör (Mrs. Parker and the Vicious Circle, feliratos amerikai filmdráma, 124 perc, 1994)
New York a húszas években minden sznob álma volt. Egymást érték a partik, a város változatos felső tízezre egyaránt imádta a zugkaszinókat és a Broadway harsány bemutatóit. Dorothy Parker, született Rotschild, megtartotta férje nevét és ahhoz szerzett magának rangot. A férfiak között. A jazz korszakának egyik legkívánatosabb és legintelligensebb nőjét körülrajongták. Írásainak folyamatos utánnyomásai hazájában a Biblia példányszámaival mérhetőek, szívesen idézik csípős megjegyzéseit. Kirúgták a Vanity Fair szerkesztőségéből negatív kritikái miatt, erre barátjával megalapították a The New Yorker című népszerű lapot. E kellemetlenül szabad életstílusú asszony életútját követhetjük nyomon a filmben.
Ehhez egy-két Macsek-megjegyzés, ami bizony már pozitív kritika: Dorothy Parker - született Dorothy Rothschild -  bár nem volt leszbikus, beszólásaiért méltán megérdemelné a világ legjobb humorú nője titulust. Azért, hogy a 20. század első felében élt amerikai író, kétszer Oscar díjra jelölt forgatókönyvíró és újságíró műveit még nem fordították le magyarra, több év letöltendővel illene büntetni az illetékeseket. Férfiak és nők egyaránt rajongtak érte, a filmben utóbbival egy férfiruhát hordó szubkulturális elődünk képében is találkozhatunk. Hatalmas film. Irodalomkedvelőknek kötelező, de ezt ők úgyis tudják. És akinek még mindez nem elég, az az egyik mellékszerepben találkozhat az L-wordből ismert Jennifer Beals-sel, tehát senki nem találhat mentséget e film kihagyására.

Péntek 2009. július 24. 21:55
m2 A megtalált idő (Le Temps retrouvé, francia-olasz-portugál filmdráma, 158 perc, 1999)
Marcel Proust regényfolyamának utolsó kötete szinte filmre vihetetlen. Raoul Ruiz egyedülálló képi világgal mutatja be a haldokló írót, akinek gondolataiban megelevenednek múltjának eseményei. Ahogy a regénynek, a filmnek is prominens figurája az idősödő arisztokrata és szerelme a fiatal, tehetséges művész iránt.

Szombat 2009. július 25. 18:25
MGM Madonnával az ágyban (Madonna: Truth or Dare, amerikai dokumentumfilm, 114 perc, 1991)
Madonna most mindent elárul – magánéletéről, hetero- és homoszexuális kapcsolatairól is. Azaz mindent, amin a néző csámcsoghat és ő jónak tart. Blikk-jellegű szöveg filmen.

Szombat 2009. július 25. 00:15
HBO A másik én (The Brave One, amerikai-ausztrál thriller, 122 perc, 2007)
Egyetlen pillanat alatt darabokra hullik Erica Bain tökéletesnek hitt élete. Egyik éjszaka a vőlegényével hazafelé tart, amikor megtámadják őket. A férfi meghal, Erica súlyosan megsebesül. A nő képtelen beletörődni a veszteségbe, bosszúra szomjazik. Éjszakánként egyedül járja a nagyváros utcáit. A bűnöst keresi, hogy igazságot szolgáltasson. Véres akciói felkavarják a várost. Sokan hősnek tartják az ismeretlen igazságosztót, de a sokat megélt rendőr, Mercer nyomozó másképp gondolja. Erica választás elé kerül. Mielőtt a felügyelő elkapja, el kell döntenie, mi a fontosabb: a bosszú vagy az igazság.
Főszerepben Jodie Foster!

Hétfő 2009. július 27. 16:35
HBO Comedy Francia új világ (Le nouveau monde, francia filmdráma, 95 perc, 2008)
Lucie és Marion Párizsban élő leszbikus pár. Lucie az egyik karaoke bárban kikotyogja a mikrofonba, hogy gyermeket szeretnének. Miután Marion egyetért ezzel, spermadonort akarnak keresni. Az igazi felfordulás akkor kezdődik, amikor döntésüket bejelentik a családjaiknak. Lucie neurotikus hippi szülei aggódnak, a gyerek utáni vágy azt jelenti, hogy a lányuk kezd normálissá válni. Marion homofób, bigottan vallásos anyjánál viszont az ötlet kiveri a biztosítékot. Ráadásul a donornak ajánlkozó Hugót a pókerjáték jobban érdekli, mint a terhesség kérdése.

Kedd 2009. július 28. 10:10
Film+2 Iris - Egy csodálatos női elme (Iris, angol-amerikai életrajzi dráma, 87 perc, 2001)
A film igaz történetet dolgoz fel. A regényíró és filozófus Iris Murdoch és férje, az irodalomkritikus John Bayley rendkívüli kapcsolatát, hosszú és állhatatos szerelmét mondja el. A gyakran "Anglia legragyogóbb elméjű asszonya"-ként emlegetett írónő, csodálatos személyiség volt, akit nemzedéke valóságos ikonként tisztelt Nagy-Britanniában. Oxfordi diákéveitől kezdve - amikor biszexuális szabadosságával hozta lázba környezetét -, egész filozófusi és regényírói pályafutása során Iris valóban megelőzte korát.

 

Moziműsor

Karamell (Sukkar banat, feliratos francia-libanoni romantikus vígjáték, 95 perc, 2007)
Vetítési időpontok...
Öt nő és egy bejrúti szépségszalon. Layale, a gyönyörű fodrászlány egy házasember szeretője, képes otthagyni vendégeit vizes hajjal, ha a férfi alkalmi légyottra hívja. Nisrine az esküvőjére készül, és legfőbb gondja, hogyan tudná konzervatív vőlegénye előtt eltitkolni, hogy nem ő az első férfi életében. Rima a saját neméhez vonzódik, és szerelmes lesz az egyik vendégükbe. Jamale, a lányok középkorú barátnője, egyedül neveli gyermekeit, és elkeseredett harcot vív az öregedés ellen. A szomszéd szabóságban dolgozik Rose néni, aki egész életét bolond nővére ápolásának szentelte, és akit életében talán először talál meg a szerelem. Női sorsok egy olyan társadalomban, ahol a konzervatív hagyományok a mai napig befolyásolják a nők életét.

Frida (Frida, amerikai-kanadai életrajzi film, 118 perc, 2002)
Péntek 2009. július 24. 20:30 Örökmozgó
Frida Kahlo (Salma Hayek) felkavaró szépségű mexikói festőművésznő élete filmért kiáltott... 1922, Mexikóváros: Frida élvezi diákéveit és az egyre inkább rajongó férfiakat. Barátja, Alejandro (Diego Luna) sok érdekes embernek mutatja be, többek között Diego Rivera (Alfred Molina) festőnek. A felhőtlen időknek egy szörnyű buszbaleset vet véget. Frida hosszú időre ágyba kényszerül. Barátja elhagyja, csak szülei tartják benne a lelket. Édesapja festőkészlettel ajándékozza meg és Frida elkezd alkotni. A lábadozás után újra felkeresi Diego Riverát és megmutatja neki festményeit. Diegót lenyűgözi a lány vad tehetsége. Összeházasodnak és a kor legirigyeltebb és legünnepeltebb párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban. Mindketten elkötelezett kommunisták, vendégül látják a száműzött szovjet Trockij-t (Geoffrey Rush) és feleségét (Margarita Sanz), de Fridának emellett még egy igazi kapitalista, Nelson Rockefeller (Edward Norton) is udvarol.

Brüno (színes feliratos amerikai vígjáték, 83 perc, 2009)
Vetítési időpontok...
Borat, Ali G, azaz Sacha Baron Cohen újra a filmvásznon! Az amerikaiakat különösen előszeretettel megbotránkoztató színész ezúttal Brünot, egy osztrák homoszexuális divatmániás riportert alakít, aki célba veszi Amerikát, hogy ismét bolondot csináljon mindenkiből, aki az útjába kerül. Sokkoló jelenetek, hihetetlen viccek, vulgáris párbeszédek jellemzik a filmet, Sacha Baron Cohen-től már jól megszokott módon. Aki szerette Boratot és Ali G-t és kíváncsi, hogyan reagálnak a filmforgatásról és a kitalált karakterről mit sem sejtő járókelők és riportalanyok, annak a film kihagyhatatlan! És hogy hogyan kerül Brüno a kifutóra és hogyan sikerül bébit adoptálnia? Egyáltalán nem hétköznapi módon, de az majd a filmből kiderül.

Melegkonyha (Fuera de carta / Chef's Special, feliratos spanyol romantikus vígjáték, 111 perc, 2008)
Vetítési időpontok...
Maxi meg van győződve róla, hogy tökéletes az élete: híres mesterszakács és egy sikeres, madridi étterem tulajdonosa, homoszexualitását nyíltan vállalja. Azonban két váratlan dolog egyszerre változtatja meg az életét. Korábbi házasságából született gyermekei beköltöznek hozzá és egy csinos argentin futballista a szomszédba költözik. Mindez arra készteti, hogy újragondolja az eddigi életét.

Coco Chanel (Coco avant Chanel, feliratos francia életrajzi dráma, 105 perc, 2009)
Vetítési időpontok...
Egy közép-franciaországi kislány, aki árvaházba kerül a nővérével, és minden vasárnap hiába várja, hogy érte jöjjön az apukája. Egy kávéházi énekesnő, elhaló hanggal, aki egy csapat részeg katona előtt lép fel. Egy alacsony varrónő, aki egy vidéki szabó hátsó műhelyében szegi fel a ruhákat. Egy kezdő kurtizán, aki túl sovány, és akinek menedéket védelmezője, Etienne Balsan nyújt a könnyűvérű nőcskék és az éjszakai császárok világában. Egy szerelmes asszony, aki azt állítja, hogy sosem lesz senki felesége, különösen nem Boy Capelé, a férfié, aki pedig imádja. Egy lázadó, akit a kora társadalmi elvárásai béklyóba zárnak, és aki a szeretői ingét hordja. Ez Coco Chanel története, aki azelőtt testesítette meg a modern nőt, mielőtt azt kitalálta volna a világ számára.
Főszerepben: Audrey Tautou!

Rockhajó (The Boat That Rocked, feliratos angol vígjáték, 130 perc, 2009)
Vetítési időpontok
A suliból frissen kicsapott Carlt az anyja elküldi nagybátyjához, Quentinhez, hogy az kicsit az életre nevelje. Csakhogy Quentin a főnöke a Rádió Rocknak, az Északi-tenger közepén állomásozó kalózadónak, melyet a rock DJ-k különc csapata népesít be. 
Mellékszerepben van egy leszbikus szakácsnő.

Vicky Cristina Barcelona (amerikai-spanyol romantikus film, 96 perc, 2008)
Vetítési időpontok
Woody Allen legújabb filmjében a két amerikai barátnő - Vicky és Cristina - Barcelonába érkeznek egy hosszú vakációra. A józan és jegyben járó Vicky a katalán kultúrát tanulmányozná és nem akar kalandokba bonyolódni. A szertelen Cristina viszont a boldogságot és az élet értelmét szeretné megtalálni a maga keresetlen módján, miután első rövidfilmje a szerelemről nem hozta el neki a sikert. Mindkettőjük életét felkavarja, mikor megismerkednek Juan Antonioval, a sármos festővel és annak lökött, szuicid és közveszélyes exnejével, Maria Elenaval. 

 

Események a héten

Péntek 2009. július 24.
Brutkó Diszkó
Placc (Nemzeti Színház előtt) esőnap: július 25.

Szombat 2009. július 25.
Ösztrosokk
Tűzraktér (VI. Hegedű u. 3.)

Vasárnap 2009. július 26. 14:00
Rainbow Chick-nik
Piknik a Margitszigeten

Hétfő 2009. július 27. 18:00
Streetball a Városmajorban
Kötetlen kosarazás, vagy a Nyúl utcai pályán, vagy a Városmajori gimnázium mellettin (hely függvényében)

 

A múlt héten történt

A Magyar LMBT Szövetség sajtóközleményt adott ki:
http://labrisz.thewst.com/hirek/a_koztarsasagi_elnok_nem_all_ki_a_melegek_mellett.400.html
http://nol.hu/belfold/solyomra_hiaba_vartak_a_melegek

A rendőrség is határozott:
http://labrisz.thewst.com/hirek/draskovics_a_rendorseg_biztositja_a_melegfelvonulas_zavartalansagat.395.html

Mindenki joga...
http://lmv.hu/node/4144

Gárdista egyenruha az EU Parlamentben:
http://www.hatter.hu/archivum/?q=node/6229

Demográfiaexport:
http://w.blog.hu/2009/07/17/demografiaexport


Összebogarászta: Czini, Reisch Éva, roth


altszoveg