A 7. LMBT Történeti Hónap női programjai

Február 2-án indul a 7. LMBT Történeti Hónap, melynek teljes progranját itt (vagy füzet formában itt) találjátok.

A alábbiakban a hónap női programjait ajánljuk figyelmetekbe.

 

Lányok a páholyból: titkos női körök a felvilágosodás időszakából
Időpont: Február 8. péntek 17:45
Helyszín: Kecskemét. Pontosabban lásd a honlapon.
Szervező: Cifra-LMBTQ Közösség, Kecskemét

A felvilágosodás a nőkre is új fényt vetett: a szabadgondolkodás, önrendelkezés bizonyos mértékig számukra is elérhetővé vált. Kik voltak az első bátor nők, akik e tiltott gyümölcsök után ki merték nyújtani a kezüket? Színésznők, páholyhölgyek, amazonok és botrányfigurák – Dittera-Balogh Andrea (FreeThinker) előadása a nők titkos forradalmáról a 18. században.


Gobbi Hilda filmklub: Affinity
Amerikai romantikus dráma, 2008, 120 perc
Rendező: Tim Fywell. Főszereplők: Zoë Tapper, Anna Madeley
Időpont: Február 9. szombat 18:00
Helyszín: Mika Tivadar Mulató (1075 Bp. Kazinczy u. 47.)
Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

A viktoriánus Londonban játszódó történet helyszíne egy női börtön, melyet egy felsőosztálybeli özvegy látogat, hogy valami jót tegyen a bebörtönzött nőkkel. A börtön egyik lakója, egy különös spiritiszta azonnal hatása alá vonja őt. Az özvegy körül kezd lebomlani a külső valóság, hogy átadja helyét szeánszoknak, szellemeknek és egy szenvedélyes új érzésnek.A vetítés után vendégeink Fiáth Titanilla börtönpszichológus és Gyimesi  Júlia pszichológus, spiritizmus-kutató.


qLit kocsmakvíz
Időpont: Február 9. szombat 19:00
Helyszín: Szimpla Kávézó (1073 Bp., Kertész u. 48.)
Szervező: qLit

2-6 fős csapatok jelentkezését várjuk egy kis agytornára, de egyedül is érkezhetsz. Mi szóban kérdezünk, a csapat írásban válaszol. A kérdések színesek, általános műveltségtől kezdve sorozatokon át LMBTQ+ történelmi személyekig bármi előfordulhat! Regisztráció: qlit@qlit.hu Nevezési díj: 500 Ft/fő


Amoria és gámia. Státusz, szerelem, házasság az ókortól napjainkig
Időpont: Február 12. kedd 19:00
Helyszín: Görbe Bögre Kávézó különterem (1081 Bp., Rökk Szilárd u. 3.)
Szervező: FreeThinker

Hányféle módon léptek kapcsolatra az emberek, és mi befolyásolta ezek jellegét? Mi a szerepe a kapcsolat legalizációjának? Milyen tere volt az egyéni választásnak, a határ- és szerepátlépésnek, hogyan függött mindez össze a státusszal? Hogyan vált az érzés szabadsága a társadalmi reformok hajtóerejévé? Dittera-Balogh Andrea előadása vágyakról, korlátokról és a megküzdés sokféleségéről történelmünk korszakain át.


Pikk Dáma játékest
Időpont: Február 17. vasárnap 18:00
Helyszín: Why Not Bistro (1056 Bp., Belgrád rkpt. 18.)
Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

Lépj be a Pikk Dáma bűvkörébe, várnak a kártyapaklik, a táblajátékok, a kocka el lesz vetve – ha te is akarod. Römi? Demon? Rikiki? Solo? Activity? Nem leszel egyedül, játsszunk együtt! A Történeti Hónap alkalmából középkori és reneszánsz, illetve más történelmi témájú játékokkal is ismerkedhetsz!


Törvényen kívül és belül. Beszélgetés Galgóczi Erzsébetről
Időpont: Február 19. kedd 18:00
Helyszín: Közkincs Könyvtár (1088 Bp., Rákóczi út 11. I. em., 125. kapucsengő)
Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

Harminc éve, a rendszerváltás évében halt meg Galgóczi Erzsébet, akinek Törvényen belül című kisregénye az egyik első leszbikus szerelem ábrázolás a magyar irodalomban. Irodalmár vendégeinkkel a nőirodalom, a leszbikusság, a test és a Kádár-korszak felől közelítünk az írónő életéhez és életművéhez.
A beszélgetés résztvevői: Földes Györgyi, Kiss Noémi, Szolláth Dávid. Moderátor: Borgos Anna


Lesbian Activism in the (Post-)Yugoslav Space. Roundtable and Book Launch
Időpont: Február 25. 17:30
Helyszín: Közép-európai Egyetem (1051 Bp., Nádor u. 15. 103-as terem)
Szervező: Közép-európai Egyetem

This book intertwines academic and activist voices to engage with more than three decades of lesbian activism in the Yugoslav space. The contributions uncover lesbian initiatives and the fundamental role that lesbian alliances have played in articulating a feminist response to the upsurge of nationalism, violence against women, and lesbophobia and homophobia in all of the post-Yugoslav states. Participants: Bojan Bilić co-editor, Maja Pan post-Yugoslav feminist queer lesbian activist, Dorottya Rédai lesbian activist (Labrisz)

Leszbikus aktivizmus a (poszt)jugoszláv térben. Kerekasztal és könyvbemutató
A kötet az akadémiai és aktivista hangok összekapcsolásával mutatja be a jugoszláv leszbikus aktivizmus több mint 30 évét. Feltárja a leszbikus kezdeményezéseket és azt az alapvető szerepet, amit a leszbikus szövetségek játszottak a nacionalizmus, a nők elleni erőszak, valamint a leszbo- és homofóbia előtörésére adott feminista válaszban a poszt-jugoszláv államokban. Résztvevők: Bojan Bilić társszerkesztő, Maja Pan poszt-jugoszláv feminista, queer leszbikus aktivista, Rédai Dorottya leszbikus aktivista, (Labrisz)


Friss genderkutatások a közoktatásban
Időpont: Február 28. csütörtök 17:00
Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem (1091 Bp., Fővám tér 8., C208-as terem)
Szervező: Budapesti Corvinus Egyetem

Hogyan jelennek meg a nemi különbségek a tantervekben, a tankönyvekben, a tanárok gondolkodásában, a lányok és fiúk egymáshoz viszonyulásában? Rédai Dorottya saját kutatásaira alapozva, történelmi pillanatban reflektál az időbeli változásokra és az oktatáspolitika anti-gender intézkedéseire is.
 


altszoveg