„A család fogalmának melyik értelmezésével ért egyet a Miniszter Úr?”

A kormány szerint a bejegyzett élettársak is családnak minősülnek. Lendvai Ildikó MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére válaszolva Navracsics Tibor miniszter utalt rá, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat is családnak minősülő párkapcsolati forma.

Lendvai Ildikó az MSZP képviselője 2013. április 3-án írásbeli kérdést intézett Navracsis Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez „A család fogalmának melyik értelmezésével ért egyet a Miniszter Úr?” címmel. Az írásbeli kérdés-felvetés oka, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz Európa Parlamenti képviselője 2013. március 27-én a TV2 Frizbi című műsorának vendége volt, ahol a család alaptörvényi fogalmával kapcsolatban a következő jogértelmezést adta:

„Családon nem kizárólag a házasságban élőket, illetve a szülőket és gyermekeiket kell érteni; ezek a kapcsolatok csupán a családfogalom alapját képezik. Az Alaptörvény helyes értelmezése tehát semmilyen kizárólagosságot nem foglalhat magában. Ennek alapján tehát családnak kell tekinteni a házasságon és a szülő-gyermek viszonyon kívüli további életközösségeket is. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a gyermektelen élettársak is családnak minősülnek. Végezetül újfent hangsúlyozta, hogy ez az Alaptörvény helyes értelmezése.”

Lendvai Ildikó szerint az új Ptk. parlamenti záróvitájában (2013. február 11-én) elhangzott néhány kormánypárti hozzászólás, melyek ellentmondanak Deutsch Tamás jogértelmezésének:

„KŐVÁRI JÁNOS (Fidesz): „(...) Szeretném egy szociológiai tényre felhívni a figyelmét, hogy a házasságban élő szülők gyermekei képességeiket tekintve, mind érzelmi, mind intelligenciaképességeiket tekintve, a statisztikák szerint is sokkal jobb képességűek átlagosan. (Ertsey Katalin közbeszól.) (...)”

„HARRACH PÉTER (KDNP): „(...) Nézzünk egy másik kérdést, a párkapcsolatok kérdését: tessék tudomásul venni, hogy nem minden párkapcsolat alkot családot. (Közbeszólások a kormánypárti frakciókból: Úgy van.) Például az egyneműek kapcsolata soha nem fog, és eddig sem alkotott családot. (Taps a lobbik és a kormánypártok padsoraiban. - Közbeszólások ugyanott: Így van.) Semmi bajunk az egyneműek kapcsolatával (Közbeszólások az MSZP és az LMP soraiból.), önök tudják, hogy mi a bajunk persze. Tiszteljük a személyes döntést, mindenkinek magánügye, de ne tegyük mintává a családban él ők számára. Tiszteletünk és megbecsülésünk jeleként egy önálló törvény rendelkezik az egyneműek élettársi kapcsolatáról. A másik párkapcsolat azoké, akik nem választják különneműként a házasságot. Szabad döntést hoznak, egy szabad életformában való élés kedvéért. Miért akarjuk rákényszeríteni a házasság jogkövetkezményeit azokra, akik úgy döntöttek, hogy nekik nem kell a házasság? A harmadik pedig a házasság, akik vállalják, hogy a társadalom előtt is egy, szándékuk szerint hosszú távú vagy akár életre szóló és a gyermekek előtt is nyitott párkapcsolatot létesítenek. (...)”

A képviselőasszony a következő három kérdést intézte a miniszter úrhoz:

1. Deutsch Tamás vagy Harrach Péter családfogalom-értelmezésével ért egyet? (A mindkettővel való egyetértés logikailag kizárt, hiszen egymásnak ellentmondanak.)

2. Kérem, az egyértelműség kedvéért szíveskedjék felsorolni azokat a párkapcsolati formákat, amelyek a Kormány álláspontja szerint családnak minősülnek.

3. Ismer-e Ön olyan statisztikákat, amelyekre Kővári János hivatkozik?

Navracsis Tibor április 18-án küldte meg írásbeli válaszát Lendvai Ildikónak. A válaszból kiderül, hogy az első és a harmadik kérdés nem tartozik a miniszter feladatkörébe. A képviselőasszony második kérdésére a következő válasz érkezett (részlet):

„Az Alaptörvény nem zárja ki azt, hogy a jogalkotó a házasságon és a szülő-gyermek viszonyon kívül más együttélési formákat is családjogi védelemben részesítsen. (...) 2009. július 1-jén lépett hatályba a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2009. évi XXIX. törvény, amely lehetővé teszi, hogy nagykorú azonos nemű személyek anyakönyvvezető előtt bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthessenek. A törvény egy generális utaló szabályt tartalmaz, amely szerint eltérő rendelkezése hiányában a bejegyzett élettársi kapcsolat joghatásaira a jogszabályok házasságra irányadó rendelkezései alkalmazandók.”

Kérdés: http://www.parlament.hu/irom39/10625/10625.pdf
Válasz: http://www.parlament.hu/irom39/10625/10625-0001.pdf


altszoveg