A Labrisz Leszbikus Egyesület 2011 évi tevékenységei

1. Melegség és megismerés program

A programnak 2011-ben is több meghívása érkezett különböző középiskolák és alapítványi iskolák részéről, hogy beszélgessünk a fiatalokkal az LMBT (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű) közösségről és a szexuális kisebbséget körülvevő sztereotípiákról, tévhitekről. (Budapesten: Nagy László Gimnázium, Móra Ferenc Általános Iskola, Apáczai Csere János Gimnázium, ELTE Pedagógiai- és Pszichológiai Kar; vidéken: Eszterházy Károly Főiskola (Eger), Esélyek Háza (Pécs), stb.) További iskolák is várnak időpont-egyeztetésre, amelyeket már csak a következő évben tudunk meglátogatni programunkkal. Tizenkét éve működő programunk évente 15-20 önkéntest képez, folyamatos hospitálási és szupervíziós lehetőséget biztosít a benne dolgozó önkéntesek számára. Az önkénteseket képző önkéntes trénerek szakmai fejlődését szolgálják a nemzetközi konferenciákon való részvételek.

 

2. Labrisz lazuló

Irodánkban folytatódtak a havonkénti beszélgetőestek. Az estek látogatottsága témától is függően 10-30 fő körül ingadozik. Témáink megpróbálnak a felmerülő igényekhez alkalmazkodni, hogy minél több embert elérhessünk, és közös beszélgetésre invitáljuk őket. Például leszbikus anyaság, gyerekvállalás, szexualitás, vallás és közösség, különböző leszbikus generációs csoportok közti találkozó.

 

3. Fesztiválok

LIFT – Leszbikus Identitások Fesztiválja

2011. október 24-30. között a Labrisz Egyesület már 6. alkalommal rendezte meg Magyarországon az egyetlen, egészhetes leszbikus kulturális fesztivált, a LIFT-et. A rendezvénynek a Művész mozi és a Merlin Színház adott otthont. A fesztivál keretében filmvetítések, műhelyek (párkapcsolat műhely, vidéki leszbikus műhely), irodalmi műsor, művészeti kiállítás és zenés-táncos rendezvény kapott helyet. A fesztivál célja az volt, hogy oldjon a leszbikusságot érintő sztereotípiákon és elősegítse a láthatóbbá válást. A visszajelzett adatok szerint a rendezvényt több mint ezren látogatták meg, köztük számos vidéki és külföldi vendég (horvátok, szlovének, németek, romániai magyarok), akik külön ezért jöttek Budapestre. A fesztivállal kapcsolatban egyöntetűen pozitív visszhangokat kaptunk.

Budapest Pride

2011 júniusában került megrendezésre a 16. LMBT Film- és Kulturális Fesztivál, melynek továbbra is egyik társszervezője vagyunk. A rendezvényen workshopot, könyvbemutatót és leszbikus pikniket rendeztünk.

Sziget Fesztivál

Augusztusban több más magyarországi LMBT egyesülettel együtt jelen voltunk a Sziget Fesztiválon, ahol sok fiatallal sikerült párbeszédet kezdeményezni és a melegséggel kapcsolatos előítéletüket csökkenteni, tévhiteikre választ adni.

 

4. Filmklub

Folytatódott az egyesület Gobbi Hilda filmklubja, elindult az ötödik évad. Olyan, a nemzetközi filmművészetben is fajsúlyosnak számító leszbikus témájú filmeket vetítettünk, melyek az itthon élő leszbikusok számára is kérdéseket vetnek fel. Ezekre a kérdésekre meghívott előadóinkkal (pszichológusokkal, irodalmárokkal, szociológussal, pedagógussal, aktivistákkal, sportolókkal) próbáltunk közösen válaszokat találni.

 

5. Irodai ügyelet

Minden hónap első és harmadik hétfőjén, este 6-9 óra között irodai ügyeletet tartunk, amikor személyesen vagy telefonon megtalálhatnak minket az érdeklődők. Az egyre gyakrabban látogatott honlapunknak köszönhetően (ahol ez az információ is fel van tüntetve) magukat elveszettnek érző leszbikusok, továbbá a téma iránt érdeklődő kutatók, szakdolgozók érkeztek.

 

6. „Eltitkolt évek” filmbemutató és interjúkötet

A Labrisz Egyesület „leszbikus herstory” projektjének keretében olyan nőket szólaltatunk meg, akik a rendszerváltás előtt már felnőttként és leszbikusként próbálták önmagukat elfogadni, és kapcsolatokat, közösségeket keresni. E munka egyik gyümölcse a 2009-ben bemutatott „Eltitkolt évek” című dokumentumfilm volt. A 2011 elején megjelent, gazdag képanyaggal dokumentált, azonos című interjúkötetet a filmben megszólaló tizenegy szereplő történetéből és további öt interjú anyagából szerkesztettük.

 

7. Könyv- és videó-archívum

Az egyesület birtokában lévő 400 könyv (hazai és nemzetközi szakirodalom, szépirodalom) katalogizálása megkezdődött. Célunk, hogy az érdeklődő érintett illetve szakmai közönség számára hozzáférhetővé tegyük a könyveket. Távlati célunk videófilmjeink digitalizálása, archiválása, kutatásra alkalmassá tétele.

 

8. Érdekérvényesítés, melegjogok

Egyesületünk több más magyarországi LMBT szervezettel együtt folyamatosan részt vett a Magyar LMBT Szövetség, az első magyar LMBT ernyőszervezet megalakításában. Ezekkel a szervezetekkel közösen alakítottunk ki állásfoglalást a médiatörvényről és a Polgári Törvénykönyvről szóló törvénytervezet civil vitájában és több közös petícióban.

 

9. Honlap, levelezőlista

Régóta működik az egyesület honlapja, melyet rendszeresen frissítünk leszbikus és biszexuális nőket érintő információkkal, cikkekkel.

Üzemeltetjük a labriszinfó leszbikus információs levelezőlistát, melynek célja az információk, programok terjesztése az érdeklődők felé, és a felmerülő kérdések megválaszolása, különös tekintettel a vidéki leszbikusokra.

 

10. Nemzetközi kapcsolatok

2011 márciusában részt vettünk egy kelet-közép európai workshopon Drezdában, ahol a visegrádi országok többi képviselőjével együtt mi is tájékoztattuk az európai LMBT civil szervezetek képviselőit az itteni LMBT helyzetről. Kijevben és Ljubljanában szervezett konferenciákon a hazai LMBT oktatási és jogi helyzetet, valamint Melegség és megismerés programunkat mutattuk be.


altszoveg