A Labrisz Leszbikus Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság sajtóközleménye

A szólásszabadság nem adhat felmentést a megbélyegzéshez 
 
A Kúria mai ítélete szerint nem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét a Magyar Nemzet azon írása, amelyben pedofilnak bélyegezte meg a Meseország mindenkié c. mesekönyvet kiadó civil szervezetet. A Labrisz nem nyugszik bele a Kúria mai elhibázott döntésébe, és az Alkotmánybírósághoz fordul. Az egyesületet a Magyar Helsinki Bizottság képviseli. 
 
„A Kúria bár látszólag kiáll a szólásszabadság mellett, valójában mai döntése döntése téves, sőt kártékony, mert végletesen elmossa a határokat az alkotmányos védelmet élvező vélemény és a jogsértő, igazolhatatlan gyalázkodás között. Alkotmánysértőnek tartjuk azt is, hogy sem a másodfokú bíróság, sem a Kúria nem engedte, hogy a Labrisz a saját perének tárgyalásán elhagzottakat felvegye” – mondta Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.
 
„A Labrisz Egyesület szerint az ilyen ítéletek az LMBT+ közösségre és a társadalom egészére nézve is rendkívül károsak. A bíróság normateremtő szereppel is rendelkezik, felelőssége van abban, hogy hol húzza meg a határokat a véleményközlés és az alaptalan, sértő mocskolódás között. Ha a Kúria azt állítja, hogy közszereplő esetében a véleménynyilvánítás határai tágabbak, akkor definiálnia kellene, hol vannak ezek a határok. Meg lehet nézni, mi lett az eredménye a kormány és a kormánysajtó pedofilozásának” – értékelte a Kúria ítéletét Rédai Dorottya, a Labrisz képviselője, a Meseország mindenkié projekt koordinátora. „Természetesen nem hátrálunk meg, visszük tovább az ügyet az Alkotmánybíróságra” – tette hozzá.
 
 
 
További híradások:

altszoveg