Felhívás transzneműek részére

A Háttér Társaság a Melegekért egyesület az Open Society Institute támogatásával megvalósított program keretében keres olyan transznemű személyeket, akiket a magyarországi elégtelen jogi környezet miatt a nemi átalakító beavatkozásokhoz való hozzáférés során hátrány ért, és készek arra, hogy az egyesület ügyvédjeinek és jogászainak ingyenes segítségével igényeit az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt érvényesítse.

A jelenlegi társadalombiztosítási szabályok szerint a nemi átalakító beavatkozások igénybevétele során felmerült költségek csupán 10 %-át téríti meg az egészségbiztosítás.  Álláspontunk szerint az ilyen beavatozások a transznemű személyek megfelelő életfeltételeinek biztosítására irányulnak, ezért a jogalkotó akkor járna el helyesen, ha az ilyen kezelések finanszírozását ugyanolyan feltételekkel biztosítaná, mint az egyéb, egészségügyileg szükséges orvosi beavatkozásokét.

A Háttér Társaság ezért az ügyben a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bíróságához kíván fordulni, hogy a diszkriminatív hazai jogi szabályozás területén változásokat tudjunk elérni. Ehhez keresünk most elkötelezett és kitartó transznemű ügyfeleket.

http://www.hatter.hu/iranyabirosag
jogsegely@hatter.hu
(30) 944 0765


altszoveg