Homofóbiát vagy biztonságos tereket az iskolákba? A Labrisz Egyesület sajtóközleménye

Elutasítjuk Rétvári Bence közösségi oldalán közölt, csúsztatásokkal és logikailag hibás következtetésekkel teli közleményét (2023.01.09.) mely szerint a „szülők tudta nélkül, és akár akaratuk ellenére” erőltetjük rá „az LMBT ideológiát kisgyermekekre”.
 
A Labrisz Leszbikus Egyesület 2000 óta tart képzéseket oktatási intézményekben, céges környezetben a Melegség és megismerés program keretében. A speciálisan képzett önkéntesek közül sokuk pedagógus vagy pszichológus végzettségű. A foglalkozásokon a két óratartó saját történetét elmesélve mutatja be a résztvevőknek, milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy meleg fiatalnak, felnőttnek, mit jelent a homoszexualitás a hétköznapokban. A program hitvallása az elfogadáshoz vezető út a megismerés.
 
A program eddig is tartott pedagógusképzéseket. 2022-ben a Labrisz, az Amnesty International Hungary, a Háttér és a Budapest Pride közösen indította el a Befogadó Terek nevű kétéves oktatási projektet az LMBTQI diákokat érő iskolai zaklatás és az LMBTQI embereket sújtó munkahelyi diszkrimináció csökkentése érdekében. A képzéseken való részvétel önkéntes; amennyiben kiskorúak vesznek részt a szabadon választható foglalkozásokon, úgy az minden esetben a szülők beleegyezésével történik.
 
A Labrisz célja, hogy minél több olyan intézmény legyen Magyarországon, ahol a szexuális és nemi kisebbségekhez tartozó emberek biztonságban érzik magukat, önmaguk lehetnek, továbbá, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozó diákok bullying-, vagyis megalázás- és kiközösítésmentes, biztonságos környezetben tölthessék mindennapjaikat. A Labrisz Egyesület ingyenes képzései azon szakemberek, pedagógusok, cégvezetők számára kívánnak szakmai segítséget nyújtani, akik felismerik, hogy a valamilyen kisebbséghez tartozó embercsoportokat ma Magyarországon gyakran éri hátrányos megkülönböztetés, kirekesztés, s próbál azokra az ismeretterjesztés eszközeivel megoldást találni.
 
Rétvári Bence szerint a 2021-es „gyermekvédelmi” törvény megvédi a gyerekeket az „LMBT propagandától”. A Labrisz ismételten felhívja a közvélemény és a politikusok figyelmét arra, hogy ez a törvény egyrészt nem védi meg a kiskorúakat a szexuális bántalmazástól, nem biztosít forrásokat és intézményi kereteket a megelőzésre és az áldozatkezelésre. Másrészt a törvény nem tekinti létezőnek az LMBTQI gyerekeket és fiatalokat. Ezzel nemhogy védelmet nem nyújt minden gyereknek, hanem erősíti a legsérülékenyebb csoportokhoz tartozó gyerekek és fiatalok áldozattá, kirekesztetté válásának veszélyét. A homofób, uszító retorika az egyénekre és a társadalom egészére is káros.
 
Felszólítjuk Rétvári Bence államtitkárt, hogy ne állítson valótlanságokat az egyesületről, azzal ne keltsen feszültséget, és ne hozza rossz hírbe a szervezetet. A közösségi oldalán közzétett poszt alatti gyűlölködő kommenteket kérjük, hogy távolítsa el.
 

altszoveg