Labrisz 25 – a kezdetek

1996-ban néhány leszbikus nő elhatározta, hogy találkozási lehetőséget és (addig szinte teljesen hiányzó) reprezentációt teremt a leszbikus és biszexuális nőknek Magyarországon. Labrisz címmel nemhivatalos, fénymásolt lapot jelentettek meg, amely négy számot ért meg. A név a belgrádi Labris nyomán született, amelyhez többeket baráti-szerelmi szálak fűztek.) A lapot a Mások újság és a Nőszemély feminista lap hirdetése nyomán vagy a Meleg Háttér telefonszolgálaton keresztül lehetett megrendelni. Sok levelet kaptunk az ország minden részéből. A szerkesztők (Sándor Bea és Hatfaludi Judit) beszélgetést szerveztek az olvasóknak – ezekből lettek aztán a máig működő havonkénti Labrisz-estek, amelyek biztonságos teret nyújtanak a leszbikus* nőket érintő legkülönbözőbb témák megosztására.
Az esteken összegyűlt nők aktivista irányultságú tagjai pedig 1999-ben megalapították a Labrisz Leszbikus Egyesületet.
 
25 év alatt sok minden történt velünk és körülöttünk. Az év során megosztunk majd ezekből néhány fontosabb epizódot, dokumentumot, képet. Az őszi LIFT Fesztiválhoz kapcsolódóan pedig kiállítást rendezünk a Labriszról és a tágabb leszbikus herstory nyomairól. 
Alább a Labrisz újság első számának címlapja, két levél (az első oktatási programunk későbbi koordinátorától, Kövesi Györgyitől) és az egyik alakuló összejövetel néhány képe.
 
 
 
 

altszoveg