Laudáció Antal Juli és Nagy Szilvi LIFT-díjához

A 2019-es LIFT-díjat két olyan személy kapja, akik az elmúlt két évtizedben teret biztosítottak annak, hogy leszbikusok találkozhassanak és szórakozhassanak együtt, akkor, amikor nagyon nagy szükség volt (és van) arra, hogy legyen alternatív szórakozási lehetőség csak nőknek.

Szilvi sokáig aktív volt a Labriszban, a Szembeszél c. szépirodalmi kötetünk címét is ő adta. Ő tervezte a Labrisz és az első évek LIFT-weboldalát, de az övé volt a femfatal.hu nevű nagyon vicces weboldal is, Ottóné néni történeteivel. A Labrisz kurátoraként csatlakozott a Szivárvány Misszió Alapítványhoz, fáradhatatlan Pride szervező, majd az Alapítvány elnöke lett. 2016-ban aktivista munkája elismeréséül Háttér-díjat kapott.

Szilvi egykor házibulikat rendezett Baross utcai lakásában, ahol a sarokban bár volt kialakítva, és színes fények villództak a térben. Emlékezetesek voltak Szilvi és Juli Ménesi úti szilveszteri bulijai is. Talán ezek a jól sikerült közösségi események adták nekik az első ihletet a formális buliszervezéshez.
Szilvi 2001 nyarán az Eklektika Kávézóban DJ-zett először a Pride fesztiválon, majd aztán több Eklektikás bulin is. Az Ösztrosokk 2003-as indulása összefonódik az egykori Labrisz farsangokkal. 2003-ban a Leonardo da Vinci utcában működő Shokk Cafét választotta a Labrisz a farsangi buli helyszínéül. Később volt még ott néhány labriszos buli, amiket Szilvi és Juli tudatosan havi rendezvénnyé szerettek volna alakítani. Megbeszélték a Labrisszal, hogy ők ezt ketten, új név alatt csinálnák. Mivel a Labrisz nem tervezte rendszeresnek ezeket az estéket, örömmel átadták a lehetőséget, így született meg a Shokk Caféban az Ösztrosokk. A Labrisz és az Ösztrosokk még hosszú évekig együtt szervezte a LIFT bulikat és Labrisz farsangokat.

Az Eklektika és a Shokk Café után helyett adott az Ösztrosokknak többek között a Living Room, a Jailhouse, a MÜSZI, a Dürer Kert, a Trip hajó, jelenleg pedig az Optica Club. Míg a kreatív Szilvi a zenei és design vonalat vitte, Juli a kerettartó, az üzleti háttér biztosítója volt, aki elsősorban a szervezési feladatokkal foglalkozott. Kiválóan  megismerte Budapest éjszakai partivilágát, ügyesen szerzett a nőknek biztonságos bulihelyeket. Néhány éve már átadták ezeket a feladatokat, de az Ösztrosokk léte továbbra is az ő érdemük.
Ahogy egy Ösztrosokkra járó megfogalmazta:
„Szeretem az Ösztrót, mert tök fontos, hogy van olyan buli, ahol magunk lehetünk nők, kíváncsiskodó férfitekintetek elől védve. Ez még érezhetőbb, amikor egyre több a vegyes meleg vagy heterók felé is nyitott buli. De az Ösztró ebben egyedülálló. Azért is fontos, mert sok nő semmilyen más leszbikus programra nem jár, és nekik ez jelenti a leszbikus közeget.”
Köszöntsük nagy szeretettel az idei év LIFT-díjasait, Nagy Szilvit és Antal Julit! Szilvi sajnos nem tud most velünk lenni, ezért megkérem Julit, vegye át mindkettőjük díját, és Szilvinek vigye el az övét. A díjakat Szita Éva tervezte és készítette.

 

13. LIFT, 2019


Adományozás

Programnaptár

altszoveg