LEVEGŐT! - A LABRISZ LESZBIKUS EGYESÜLET KÖZLEMÉNYE

Az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság honlapján jelent meg 2014. július 28-án egy cikk „Soltész Miklós: a hit és a civilek is segítenek a gyógyulásban” címmel. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a beszámoló szerint „a daganatos betegségből gyógyuló gyermekek táboroztatását segítő civil szervezetek támogatásáról és értékteremtő munkájáról adott tájékoztatást a Gyógyuló Holnapocska tábor nyílt napján”.

Az államtitkár szót ejtett ugyanakkor a Norvég Civil Alapról is. Mondatait olvasva a társadalomra és a társadalmi szervezetekre nézve egyaránt aggaszónak tartjuk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyebek mellett a civil és társadalmi kapcsolatokért is felelős államtitkára számára a társadalmi kérdésekkel, emberi és állampolgári jogokkal foglalkozó civil szervezetek munkája „az értéktelenséget, felesleges dolgokat közvetíti”.

E mellett, mivel az államtitkár a Labrisz Leszbikus Egyesület munkáját is megemlíti a cikkben, meglehetősen negatív kontextusban, az Egyesület az alábbiakat kívánja a nyilvánosság elé tárni.

1. A cikk szerint „az állam által a minisztérium keretein belül működtetett Nemzeti Együttműködési Alap az idén 365 millió forint támogatást nyújtott 525 pályázónak hasonló táborok szervezésére. Az államtitkár közölte: ezzel szemben a »jogosan nagy vihart kavart« Norvég Alap az idén 136 pályázót támogat 1,3 milliárd forint értékben, vagyis negyedannyi helyre négyszeres összeget juttatott.”

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) – amelyet az államtitkár vagy szándékosan, vagy tájékozatlanságából adódóan mos össze az állami felügyelet alatt álló Norvég Alappal – azért „kavart nagy vihart”, mert a kormány a forrást elosztó illetve a támogatást elnyerő társadalmi szervezeteknél soron kívüli KEHI vizsgálatot rendelt el. Ennek pontos okát sem a kormányzat sem a KEHI nem közölte, az érintett szervezetek kérése ellenére sem. Ugyanakkor a norvég kormány és az Alapjogi Ombudsman állásfoglalása szerint a KEHI vizsgálat jogalapja is megkérdőjelezhető.

2. Ami az államtitkár által emlegetett számokat illeti, a tisztánlátás érdekében némi pontosítás: a NEA – a működési támogatáson túli, szakmai célokra kiírt 2013-14-es pályázatai keretében – egyszeri, egy vagy néhány napos civil rendezvényekre ad ezzel arányos, néhány százezres forrást. A NCTA viszont több éves, komplex, társadalmi célú projektekre ad nagyobb összegű, akár milliós nagyságrendű támogatást. (Egyébként a pályázónak mindkét támogatási alap esetén 10% önrészt kell felmutatnia.)

A kétféle pályázati alap összehasonlítása nagyjából olyan, mintha azt akarnánk összemérni, hogy a rákos gyerekek kezelésében a közvetlen gyógyulást segítő sugárterápia vagy a mentális egészség megőrzését hosszú távon szolgáló táborozás-e a hatékonyabb. Avagy az egyik hatékonyságából tényleg következne, hogy a másik az „értéktelenséget, felesleges dolgokat közvetíti”?

3. Az államtitkár a NCTA által támogatott szervezetekre példaként – a cikk témájához minden érdemi kapcsolódás nélkül – „egy leszbikus szervezet”-et említ. Ez a demagóg közbevetés véleményünk szerint kevéssé a NCTA működését, inkább a kormányzat nyíltan és intézményesítetten homofób nézeteit hivatott példázni. Egyértelmű ugyanakkor, hogy a Labrisz Leszbikus Egyesületről van szó, hiszen ma Magyarországon nincs másik társadalmi szervezet, amely a szexuális kisebbségekhez tartozó nők társadalmi és önelfogadásáért szállna síkra.

4. Erős csúsztatás az Egyesület által elnyert „húszmilliós” támogatás mindenféle háttérkörülménytől független említése. Az egyesület 18,2 milliós támogatást kap a 27 hónapos projektre, amely mellé saját forrásból 2,8 millió forintot tesz. Utóbbit úgy, hogy állami finanszírozást sosem kapott, állami civil forrásokból pedig három éve semmiféle támogatást nem kap. Az önerő tehát a magánszemély tagok és önkéntesek adományaiból és munkájából folyt, folyik be.

A támogatást a Labrisz a 2000 óta futó Melegség és Megismerés iskolai programjának fejlesztésére nyerte el. Ebből a forrásból három tananyagot dolgozunk ki, egy háromnapos kulturális rendezvényt szervezünk, emellett különböző célcsoportoknak összesen 38 képzést tartunk. Továbbá mintegy húsz civil szerveződéssel együttműködve 6 olyan fórumot valósítunk meg, amelyek célja a társadalmi szervezetek közötti együttműködés erősítése. A projektben kb. 100-150 ember dolgozik.

A projektről egyébként mindez, sőt sokkal több információ megtudható a honlapunkon.

5. Végül, de nem utolsó sorban: sokadjára említi a kormányzat valamely képviselője, hogy az NCTA „külföldi civil szervezetek befolyása alatt álló szervezeteket támogat”.

Ezért fontosnak tartjuk leszögezni: a Labrisz Egyesület most sem, ahogy fennállásának 15 éve alatt semmikor, semmiféle pártnak, hazai vagy külföldi, civil vagy nem civil szervezetnek nem engedett beleszólást sem céljaiba, sem azok megvalósításának módjába. Az Egyesület egy létező társadalmi problémára reagálva jött létre, és egy olyan társadalom létrejöttén dolgozik, ahol a nőknek lehetőségük van szabadon megválasztani partnerüket, életformájukat, és félelem nélkül megélni és felvállalni identitásukat életük minden területén.

Sajtókapcsolat:

Csonka Éva

labrisz@labrisz.hu

0630 2955415


Adományozás

Programnaptár

altszoveg