LMBT Történeti Hónap - A programfüzet a cikk végéről letölthető!

Az LMBT Történeti Hónap Európa-szerte azért jön létre évről évre februárban, hogy segítse az LMBT emberek életének, kultúrájának megismerését és a történelem (újra)felfedezését. Magyarországon tavaly került először megrendezésre, és most február elsejével kezdődik a 2. LMBT Történeti Hónap. Az egy hónapig tartó és közel negyven programot magába foglaló eseményt a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Háttér Társaság szervezi.

Egyesületünk a legkülönbözőbb műfajú programokkal vár benneteket: előadások, beszélgetések, filmvetítések, buli, játékest.

A február elsejei megnyitó után, 2-án vasárnap 16 órától a Vis Major kávézóban a Gobbi Hilda Filmklubkeretében vetítjük a Lányok egyenruhában c. Radványi Géza által rendezett filmdrámát, melyet az első leszbikusbarát nagyjátékfilmként tartanak számon. A vetítés után szakértőkkel beszélgetünk a filmről.

A következő hétvégén (február 9. vasárnap) egy könnyed játékra invitálunk benneteket a Pikk Dáma játékestkeretén belül, szintén a Vis Majorban. Középkori és reneszánsz, illetve más történelmi témájú játékokkal utazunk vissza a múltba.

Vidéken is jelen leszünk: február 14-én Szegedre, a Grand Caféba látogat a Takács Mária által rendezett Eltitkolt évek című dokumentumfilm rendezője és egyik szereplője. Tizenegy leszbikus nő élettörténetéből kiindulva beszélgetünk velünk a Kádár-korszak ‘80-as éveinek és a rendszerváltozás negyedszázadának mozgalmairól, személyes élettereiről és törvényi kereteiről.

A következő szombat este (február 15.) buliról, táncról, jelmezversenyről, miniszterelnöknő-választásról, és DJ versenyről szól. A 15 éves egyesület a 10. évét megélt Pink Csikk Parapánik Zenekar világkörüli turnéjának első állomásával ünnepli a farsangot a Müsziben.

Két kultúrtörténeti előadást is hallhattok. Február 16-án Báthory Erzsébet különleges és máig ellentmondásosnak tartott életébe nyerhetünk betekintést. 21-én pedig „Szüzek dicsősége...” Kommuna, feminizmus és leszbikusság a középkorban címmel a beginák életével ismerkedhetünk meg.

Február 22-én szombaton, Filmbizottság retro elnevezésű programunkon igazi csemegék várhatók: levetítjük a Rózsaszín görény című krimiparódiát, és a Budapesti Leszbikus Filmbizottság legelső filmjét is (Mihez kezdjen egy fiatal leszbikus a nagyvárosban? Kalauz kezdőknek). A filmek után az alkotókkal és szereplőkkel beszélgetünk.

A programfüzetet letöltheted INNEN

A programokról részletesebben a programnaptárunkban, illetve az LMBT Történeti HónapWEBOLDALÁN és FACEBOOK FELÜLETÉN olvashattok.


altszoveg