Sajtóközlemény: Budapest Pride 365: nyíltan, nemcsak évente egyszer

2014. június 27-én, pénteken este hivatalos megnyitóval veszi kezdetét az idei Budapest Pride Fesztivál, melynek mottója: „Budapest Pride 365: most és minden nap”. A fesztivál legláthatóbb eseményén, a Budapest Pride Felvonuláson 2014. július 5-én, szombaton délután rekordszámú résztvevőre számítunk.

Idei mottónkkal arra hívjuk fel a figyelmet, hogy bár az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) emberek láthatósága és az őket érő elnyomás publicitása időszakosan megnövekszik a Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás idején, de a hátrányos megkülönböztetés, a bántó és fojtogató sztereotípiák, a jogi, társadalmi és egyéb színtereken folyó diszkrimináció az év minden egyes napján, az ország minden szegletében hatással van az LMBTQ emberek és közvetve szövetségeseik – családtagjaik, barátaik, szeretteik – életére.

A Budapest Pride szervezőiként azért dolgozunk, hogy az LMBTQ emberek ne csak kordonok között érezhessék magukat biztonságban, hanem a hétköznapokban is, életük minden területén: családjuk körében, munkahelyeiken, közösségeikben, rendőri intézkedés, egészségügyi ellátás során vagy az utcán.

LMBTQ emberekként arra törekszünk, hogy szexuális orientációnk és nemi identitásunk sokféle kifejeződési formáját az év minden napján nyíltan vállalhassuk, és elvárjuk, hogy mindezt fizikai vagy szóbeli erőszaktól és becsmérléstől való félelem nélkül tehessük, nemcsak Budapesten, hanem a fővároson kívül is.

Szövetségeseink kiállása az LMBTQ emberek mellett nem korlátozódhat a felvonulás időszakára. Mindenkit arra bátorítunk, hogy mindennapi életében is aktívan és következetesen védje azok jogait, akiket szexuális orientációjuk és/vagy nemi identitásuk miatt hátrányos megkülönböztetés ér.

 A 19. Budapest Pride Fesztivál 2014. június 27-től július 6-ig tart. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő rendezvénysorozat változatos programjai között helyet kapnak előadások, műhelybeszélgetések, kiállítások, színházi produkciók, irodalmi estek, közösségépítő játékok és bulik, budapesti és vidéki LMBTQ emberek, szervezetek és szövetségesek aktív részvételével.


altszoveg