Sajtómeghívó – Néma Tanúk felvonulás és figyelemfelhívó programok a nők elleni erőszak ellen

November 22-én (szombaton) 15.15 órakor az ELTE Állam- és Jogtudományi Karától (ELTE ÁJK, Budapest V., Egyetem tér 1-3.) indul és a Kossuth térre, a Parlamenthez érkezik majd a „16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen” elnevezésű kampány figyelemfelhívó és megemlékező felvonulása. A felvonulást megelőző kampány-megnyitó 14 órakor kezdődik az ELTE ÁJK épületében, ahol a résztvevő szervezetek beszédeit az elmúlt egy év alatt partnerkapcsolati erőszak miatt meghalt nőkről való megemlékezés követi.

1991 óta szerte a világon november 25. és december 10. között kerül megrendezésre a 16 Akciónap nevű programsorozat. Az esemény határdátumai nagy jelentőséggel bírnak: november 25. a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, míg december 10. az emberi jogok világnapja. A számos civil és egyéb szervezet, kezdeményezés, valamint magánszemély által szervezett eseménysorozat a nők elleni erőszakkal szembeni fellépést célozza. A 16 Akciónap arra kíván rávilágítani, hogy a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, mely többek között az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti.

Az Európa Tanács adatai szerint minden negyedik-ötödik nő szenved el felnőtt korában legalább egyszer fizikai erőszakot. Magyarországon pedig az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) idén publikált reprezentatív kutatása szerint a 15 éven felüli nők 28%-a, azaz közel 1 millió 300 ezer nő válik élete során a fizikai és/vagy szexuális erőszak valamely formájának áldozatává.

A médiának kiemelt szerepe és felelőssége van a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemben. E megfontolásból kiindulva kérjük a média képviselőit, hogy kísérjék figyelemmel és részvételükkel tiszteljék meg a 16 Akciónap rendezvényeit. Az eseménysorozatról és az egyes programokról bővebb információ ahttp://16akcionap.org/ honlapon és a https://www.facebook.com/16akcionap Facebook oldalon található. A kampány nyitóeseményéről és a Néma Tanúk felvonulásról az alábbi linken tájékozódhatnak részletesebben: https://www.facebook.com/events/579190188873126/.

A 16 Akciónap szervezői bíznak a média segítő együttműködésében, számítva arra, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel, elsősorban tudósításaikkal következetesen szót emelnek a nők elleni erőszak ellen.


altszoveg